Prins Joachim og prinsesse Marie har ikke forladt deres hjem i tre dage. Men nu er de klar til at få noget luft.

B.T. møder prinseparret i Parc Monceau i Paris, og i et eksklusivt interview fortæller de nu åbent om forholdet til den kongelige familie, der i denne uge blev ramt af en historisk krise.

Dronningen meddelte onsdag, at alle prins Joachims børn per 1. januar ikke længere kan kalde sig prinser og prinsesse. Prins Joachim, prinsesse Marie og grevinde Alexandra reagerede skarpt og sagde, at de var 'i chok', og at børnene følte sig 'udstødt' af den kongelige familie.

Prins Joachim sagde også, at hans børn følte sig straffet, og at han kun havde fået fem dage til at fortælle dem om den kontroversielle beslutning. Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, gik i rette, og sagde, at prins Joachim havde kendt til beslutningen siden maj. Men det mener prinsen og prinsessen ikke er rigtigt.

Prinsesse Marie siger, at forholdet til kronprinsparret er 'kompliceret'.
Prinsesse Marie siger, at forholdet til kronprinsparret er 'kompliceret'. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Fredag bakkede kronprinsesse Mary offentligt op om Dronningens beslutning.

Og nu fortæller prins Joachim og prinsesse Marie for første gang nogensinde, at også forholdet til kronprinsparret er kompliceret – og at de stadig ikke har hørt fra Dronningen.

Du kan høre hele interviewet i B.T.-podcasten Kongehuset bag kulissen.

Har I talt med Kronprinsparret?

»Nej,« siger prinsesse Marie.

»Nej, desværre,« siger prins Joachim.

Hvordan er jeres forhold?

»Som det er,« siger prinsesse Marie.

»Som det nu kan være,« tilføjer prins Joachim.

Altså, det er kompliceret?

»Det er kompliceret, nemlig. Det er det,« siger prinsesse Marie.

Har Dronningen forsøgt at tale med jer?

»Desværre ikke,« siger prins Joachim og tilføjer:

»Det er også familie. Eller hvad vi nu vil kalde det.«

Prins Joachim er meget berørt af situationen.
Prins Joachim er meget berørt af situationen. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Dermed står det klart, at kommunikationen i Kongehuset er brudt fuldstændig sammen. Prinsesse Marie mener, at situationen er blevet håndteret på en helt unødvendig måde.

Onsdag sagde Dronningen, at beslutningen om prinse og prinsesse-titlerne blev taget 'for børnebørnenes skyld'. I pressemeddelelsen fra Kongehuset stod der også, at Dronningen ønsker, at hendes børnebørn skal kunne forme deres eget liv.

»Vi ville have ønsket at have haft tid til at tale om det,« siger prinsesse Marie.

Hvad tror I, det her handler om?'

Prins Joachim og prinsesse Marie fortæller B.T.-journalist Jacob Heinel om deres skuffelse i forbindelse med, at børnene har fået frataget deres titler.
Prins Joachim og prinsesse Marie fortæller B.T.-journalist Jacob Heinel om deres skuffelse i forbindelse med, at børnene har fået frataget deres titler. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Det er et godt spørgsmål. Jeg synes ikke, det er moderne at have nogle sårede børn,« siger prinsesse Marie og henviser til idéen om, at fremtidens kongehus skal være mere slankt.

Prins Joachim blander sig.

»Virkeligheden skal stadigvæk være: Hvad enten man moderniserer eller slanker, så skal det gøres på en ordentlig måde. Det handler om børn. Ordentlighed og børn. Det er en meget tung sag,« siger han.

Fredag sagde kronprinsesse Mary, at man også kommer til at kigge på kronprinsparrets børns titler 'når den tid kommer'.

Alle prins Joachims børn mistede deres prinse og prinsessetitler den 1. januar 2023.
Alle prins Joachims børn mistede deres prinse og prinsessetitler den 1. januar 2023. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Jeg ved ikke, hvordan de har det, hvis de skal tænke den igennem. Nu er der forberedelsestid. Den havde vi ikke,« siger prins Joachim fåmælt.

Prins Joachim og prinsesse Maries rolle i det danske kongehus er blevet mindre gennem de seneste fem år. I 2019 blev det besluttet, at prins Joachim skulle tage en uddannelse ved det franske militærakademi, og efterfølgende fik han job som forsvarsattaché ved den danske ambassade i Paris.

I 2020 sagde prinsesse Marie, at det ikke var deres eget valg at rykke til Frankrig. Med andre ord: De blev sendt i en form for eksil.

Prinsesse Marie, vi talte for et par år siden om, at det ikke var jeres valg at flytte til Frankrig. Ser I det her som en del af en afvikling af jeres families rolle i Kongehuset?

»Ja, selvfølgelig. Men vi har en aktiv rolle i Kongehuset, og jeg synes, at man skal huske det. Men vi har altid sagt til vores børn, at de skal være selvstændige, og at de ikke får apanage, men det er noget andet at fratage et navn,« siger hun.

Hvordan kommer I videre her fra?

»Det ved jeg ikke. Det må vi se,« siger prinsesse Marie.

Prins Joachim slår fast, at stemningen er varm, når det kommer til parrets egne børn, prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena.

»Vi har to dejlige børn her. Og så har vi to dejlige børn – jeg vil ikke sige i røret hver dag. Men vi har en nærhed. Vi er en og samme kerne,« siger han.

Prinsesse Marie indrømmer, at navne og titler naturligvis ikke er det vigtigste i en samtid, hvor krig og energikrise udspiller sig på det europæiske kontinent.

»Jeg vil understrege, at selvfølgelig er der nogle meget mere alvorlige ting i verden især i disse dage. Det er lidt mærkeligt at skulle tale om sine børns navne og titler, når vi står overfor nogle meget alvorlige udfordringer. Men man skal huske børns måde at tænke på. Børns vilkår. Og det er det, der er afgørende,« siger prinsesse Marie.

Prins Joachim mener, det er vigtigt at huske, at børns verden er anderledes end voksnes.

»De har en anden verdensopfattelse. Og den er meget nær. I mit job (som forsvarsattaché, red.) er tankerne ofte ude i den store verden. Men lige nu har vi givet et fuldt forsvar for vores børn. De skal også have ro nu,« siger han.

Prinsesse Marie mener, at det bliver svært at finde roen, fordi hele verden nu kender til sagen. Udenlandske medier har da også skrevet om den historiske krise i det danske kongehus.

Mens B.T. interviewer prinsen og prinsessen kommer en fransk kvinde hen og siger til parret, at deres børn altid vil være prinser og prinsesse for hende. Situationen efterlader parret målløse, og de begynder begge at græde, fordi de bliver så rørt.

Prins Joachim må vende sig om for at komme til hægterne igen.

Men prins Joachim og prinsesse Marie understreger, at de ikke går med tanker om at forlade det danske kongehus. I stedet vil de fortsætte deres arbejde på deres egen måde – også selvom familien er splittet som aldrig før.

»Vi har aldrig været i tvivl om det. Jeg håber ikke, at nogen er tvivl om det,« siger prinsesse Marie.

Prins Joachim tilføjer:

»Det er jo netop også det, vi gør. Vi er i hver vores position repræsentanter for Danmark og danske interesser. Og Kongehuset. Og Kongehusets interesser,« siger han.

Prins Joachim og prinsesse Marie har fået luft for nu.
Prins Joachim og prinsesse Marie har fået luft for nu. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Og så meddeler de, at de gerne vil videre. De er færdige med at tale om konflikten.

Tilbage står et splittet kongehus, som danskerne nu for første gang har fået indblik i.

Prinsesse Marie kigger op på prins Joachim og smiler. Tager om ham. Og så forsvinder de ind i den parisiske park.

De har fået luft for nu.