Lyt til artiklen

Sjov, afslappet og dus med folk. Det er en helt ny – og for mange nok overraskende – side af prins Joachim, som seerne får at se i en ny DR-dokumentar onsdag aften.

»Jeg kender jo prins Joachim rigtig godt, og jeg kender også den side, som rigtig mange seere kommer til at kende nu.«

Sådan lyder det fra filminstruktøren Anna von Lowzow, som har lavet den nye dokumentar om prins Joachim, der ser nærmere på danmarkshistorien i seks afsnit.

Hun opfattede prinsen som utrolig jordnær under optagelserne:

»Han ved nøjagtigt, hvad han taler om. Og det tror jeg for rigtig mange mennesker giver en tryghed. At de står og taler med en ligeværdig. Han er ligeværdig med alle dem, han taler med,« siger hun.

Det tog mere end syv år, fra de fik idéen om at lave en dokumentar til at realisere den.

Men selv om Joachim er prins, så var fløjshandskerne ikke i brug.

Fra starten fik prinsen at vide, at han skulle levere en stor indsats og ikke 'lege' prins.

Prins Joachim har været med på lige fod med alle andre, da dokumentaren om danmarkshistorien skulle filmes.
Prins Joachim har været med på lige fod med alle andre, da dokumentaren om danmarkshistorien skulle filmes. Foto: Nordisk Film Production A/S
Vis mere

Og det har prins Joachim i den grad taget til sig, fortæller Anna von Lowzow.

»Prins Joachim har været herude på Nordisk Film gennemsnitligt to gange ugen. Han har været med til alle redaktionsmøder. Han har været med til at bestemme, hvem han vil tale med, og han har været med til at planlægge turene. Han har været så dedikeret til det her,« fortæller Anna von Lowzow.

Prins Joachim var også den første til at gribe og bære de tunge tasker med kameraudstyr, når de var på reportage. For sådan er prinsen – en gentleman, forklarer filminstruktøren.

Som barn af lensgreve Christian Leche-Lerchenborg er hun selv født som adelig og komtesse. Hendes forældre er venner af Dronningen, og hun har siden barnsben kendt både prins Joachim og Kronprinsen.

Prins Joachim har blandt andet været ude og lede efter guldgubber på Bornholm.
Prins Joachim har blandt andet været ude og lede efter guldgubber på Bornholm. Foto: Nordisk Film Production A/S
Vis mere

Venskabet med prins Joachim er blomstret de seneste år, hvor de begge har fundet en fælles passion for historie. Og det var den, der førte til, at prins Joachim foreslog, at de skulle lave en dokumentar sammen.

Forslaget kom efter, at Anna von Lowzow havde lavet dokumentaren 'En kongelig familie' i 2004, hvor store dele af kongehuset medvirkede.

»Man er jo altid frisk, når prins Joachim har en idé. For det er jo altid temmelig begavet, det der kommer ud af munden på ham,« fortæller Anna von Lowzow.

Efter flere års snakken om projektet besluttede de sidste efterår, at nu skulle det være.

Og da prins Joachim skulle til Paris i juli, var 'deadlinen' stram. Projektet og filmningen af de seks afsnit skulle gennemføres på under et år.

Sammen fandt de på temaet for dokumentaren.

Den skulle handle om Danmarks historie, fortalt gennem prins Joachim, samt prinsens historie.

»Vi tager udgangspunkt i nutiden. Hvordan er vi i dag?« siger Anna von Lowzow.

Prins Joachim og prinsesse Marie flyttede med deres børn til Paris i juni, hvor prins Joachim tager en militær lederuddannelse. Her ses de i Paris under en middag, hvor kronprinsparret også deltog.
Prins Joachim og prinsesse Marie flyttede med deres børn til Paris i juni, hvor prins Joachim tager en militær lederuddannelse. Her ses de i Paris under en middag, hvor kronprinsparret også deltog. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Selv om dokumentaren handler om Danmarks historie, så er prins Joachim en vigtig del:

»Det her handler ikke om, at han er prins, men om hvad han ved. Han repræsenterer en familie, som i mere end 100 år har været en del af danskernes bevidsthed og danskernes identitet,« siger hun.

Hun fortæller, at prins Joachim har en stor viden om mange ting, og at det derfor ikke var nødvendigt at skrive et manuskript. Prins Joachim fortæller bare naturligt i dokumentaren.

»Jeg tror ikke, jeg kender nogen mennesker, der ved så meget om så mange ting i så mange genrer. Jeg ville være fuldstændig låst, hvis jeg blev spurgt om en fodboldkamp eller håndboldkamp eller ishockey eller musik. Men det kan han sagtens svare på,« siger hun.

Anna von Lowzow står her i midten ved siden af prins Joachim. Omkring dem står resten af holdet bag dokumentaren.
Anna von Lowzow står her i midten ved siden af prins Joachim. Omkring dem står resten af holdet bag dokumentaren.
Vis mere

I dokumentaren ser man blandt andet prins Joachim banke pæle i til et hegnsskel, ligesom han også spiller bridge med børn på en folkeskole i Esbjerg.

Ifølge Anna von Lowzow er prins Joachim god til at møde alle mennesker:

»Han kan bevæge sig på alle planer. Og man glemmer, at han er prins,« siger hun.

Desuden var prinsen rigtig god til at berolige de andre medvirkende:

»Prins Joachim var meget fokuseret på, at han skulle sige til folk, at de skulle tage det helt roligt, for han glemte helt selv, at kameraet var der, og at han bare var helt almindelig.«

B.T. har forespurgt kongehuset om en kommentar fra prins Joachim til hans arbejde med dokumentaren.

Kongehuset er endnu ikke vendt tilbage på vores spørgsmål.

Dokumentarserien med prins Joachim har premiere onsdag klokken 20.45 på DR K.