Få personer har været så tæt på den nu afdøde prins Henrik, som hans personlige tjener gennem 33 år, Anker Andersen. Den nu 85-årige tidligere kammertjener har endda været i brusebad med Prinsen - dog iført badebukser, da prins Henrik efter en rygoperation skulle have hjælp til at bade.

Det er derfor en personligt berørt pensioneret kammertjener, der onsdag er vågnet til nyheden om, at Prinsen er sovet stille ind sent i går aftes.

»Jeg vidste godt, at han var syg. Også at han var meget syg. Men jeg havde ikke troet, efter de flyttede ham til Fredensborg (tirsdag, red.), at det var så tæt på,« siger han til BT.

Læs også: Minister efter prins Henriks død:Jeres hykleri vil ingen ende tage

Anker Andersen fortæller, at han glæder sig over, at mange sender Prinsen varme hilsner og tanker. Og han ville ønske, at den 83-årige prins vidste, hvor mange i befolkningen, der tænker på ham nu, hvor han ikke er her mere.

»Jeg tænker på det eftermæle, han får nu. Jeg kunne godt have tænkt mig, at han havde oplevet for nogle år siden, hvor populær han er nu.«

Var han i tvivl om, hvorvidt danskerne kunne lide ham?

»Han har aldrig udtrykt noget over for mig. Det er bare mine tanker. Jeg har jo et helt andet billede af ham, i forhold til det, der er givet. Han var alletiders arbejdsgiver, og jeg har kun været tilfreds. Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle få sådan et liv,« siger en taknemmelig Anker Andersen og fortæller om sidste gang, han mødte Prinsen ansigt til ansigt.

Anker Andersen, 87 år. Han var Prins Henriks tidligere kammertjener. Arkivfoto
Anker Andersen, 87 år. Han var Prins Henriks tidligere kammertjener. Arkivfoto Foto: Linda Kastrup
Vis mere

»Jeg var på Fredensborg i september og talte med ham, og der var han dejlig frisk at tale med, og det var hyggeligt som så ofte,« siger Anker Andersen og fortsætter:

»Den nuværende kammertjener sagde, at jeg skulle gå med op. Han åbnede døren på klem ind til Prinsen og sagde, at jeg skulle vente. Han (kammertjeneren, red.) gik så ind til Prinsen og sagde, at ‘jeg har en gammel mand stående herude, som deres kongelige højhed har råbt efter mange gange.’ ‘Aaaah, er det Andersen,’ sagde Prinsen med et stort grin. Den humoristiske sans har han altid haft.«

Et varmt menneske

Selvom de har set hinanden på daglig basis i årtier og rejst sammen over hele verden, har kammertjeneren altid opretholdt de formelle former, lyder det. Men Prinsen kunne godt finde på at tilsidesætte de etablerede tiltaleformer.

»Jeg har aldrig nogensinde sagt andet end ‘De’ eller ‘Dem.’ Man holder den distance, selv om han kunne finde på at sige noget andet,« siger Anker Andersen og fortæller, at prins Henrik tog sig godt af sine ansatte, der derfor også satte pris på deres royale arbejdsgiver.

Læs også: Kongehusekspert om prins Henriks opsigtsvækkende valg: Jeg mener ikke, at det nogensinde er sket i den danske kongehistorie

»Prinsen interesserede sig for, hvordan man havde det. Når Prinsen eksempelvis var væk fra Fredensborg, syntes personalet altid, at der var dødt. De savnede ham. Der skete altid noget, når han var der. Han var et varmt menneske, og han tog sig af os. Når vi var ude at rejse, kunne han finde på at sige: ‘Andersen - har De været ude at se det her?’ Og så sørgede han for, at personalet kunne komme ud og få en oplevelse.«

»Jeg savner ham allerede.«