Når prins Henrik havde været på jagt efter nye jadefigurer til sin store samling, var det altid sammen med den nære ven, antikvitetsforhandleren Oliver Klitgaard. Han var også sammen med Prinsen i januar, da Henrik blev indlagt i Ægypten og siden overført til Rigshospitalet.

Både i december og januar var Oliver Klitgaard og hans 20-årige datter sammen med prins Henrik. Det var under Prinsens ophold i Ægypten på Hotel Helnan Marina, der er ejet af en anden af prins Henriks venner, den dansk-ægyptiske hotelkonge Enan Galaly.

»Der var min datter oppe og flyve i sailorgliding sammen med prins Henrik. Jeg har altid sagt blankt nej til min datter. Men når prins Henrik gik op i den, er det klart, at så fik min 20-årige datter også lov«, fortæller Oliver Klitgaard.

Denne gang gik det godt. Det har Oliver Klitgaard prist sig lykkelig over. For da han og datteren igen rejste til Ægypten i januar for at være sammen med prins Henrik, gik en sailorgliding tur grueligt galt for datteren og en veninde. Snoren, der holdt sailorglidingen fast til speedbåden, knækkede, og de to piger var tæt på både at drukne, brække halsen og blive kvalt. Et mareridt for Oliver Klitgaard.

»Men tænk, hvis det havde været sammen med prins Henrik«? lyder det stille. »Han var en af mine nærmeste venner og en nær ven af hele min familie«.

BT mødte Oliver Klitgaard i hans lille antikvitetsbutik i indre by tirsdag formiddag, som prins Henrik afgik ved døden sent tirsdag aften.

For antikvitetetshandleren var opholdet i det ægyptiske ferieparadis i december ren afslapning og hygge sammen med prins Henrik og nogle af hans bridgevenner. Udover parasailingturen blev der redet på kameler, nogle aftener blev der arrangeret mavedans til middagen, der blev sejlet ture, dyrket vandaerobic, spist frokoster udendørs i det dejlige vejr, hvor temperaturen var mellem 20 og 25 grader, og den sidste aften klædte selskabet sig ud som beduiner.

»Vi spillede også backgammon, nej, det må jeg ikke kalde det, for på fransk hedder det trick track,« smiler Oliver Klitgaard og fortæller, at han faktisk var sammen med prins Henrik i januar, da han blev indlagt på et hospital i Ægypten og overført til Rigshospitalet. Men hvor opholdet før jul var ren hygge og aktiviteter, blev opholdet i januar noget anderledes.

Der kunne vi ikke tage ud og lave så meget, bekræfter Oliver Klitgaard.

Han tier pludselig og kigger ud gennem butiksvinduet. Overvældet af følelser over hans ven, som han ikke set siden, de sammen var i Ægypten.

»Jeg er frygtelig trist over det. Det er meget sørgeligt«, siger han og kniber en tåre.

Han husker tydeligt sit første møde med Prinsen for 20 år siden. Det var tidligt på aftenen en helt almindelig dag kort tid efter Oliver Klitgaard havde åbnet sin forretning i indre by i København, hvor han solgte antikke jadefigurer fra Asien. Pludselig kom en helt uventet kunde ledsaget af to hunde ind i butikken. Det var prins Henrik.

»Dengang spadserede han (prins Henrik, red.) ofte alene rundt med hundene. Men jo, det var ret overvældende«, nikker Oliver Klitgaard med et lille smil. »Men også meget sjovt, for jeg fandt hurtigt ud af, at han havde en meget dyb interesse for tingene og vidste rigtig meget om det hele,« fortæller antikvitetshandleren om besøget, der grundlagde et nært venskab med prins Henrik.

Den 50-årige antikvitetshandler og den 83-årige prins Henrik fælles passion for de antikke jadefigurer fra Asien groede nemlig hurtigt til mere end bare en fælles interesse. Prinsen blev hurtigt en fast kunde i den lille antikvitetsforretning, hvor han ofte er kommet uventet forbi, tit i selskab med sine to hunde. Når det er sket, har Henrik slået sig ned i en af de to spinkle træstole ved det lille bord i butikken. Her har Prins Henrik og Oliver Klitgaard overfor hinanden og drukket kaffe, mens de ivrigt har talt om hvilke figurer, der nu skulle indgå i prins Henriks støt voksende samling.

»Vi er tætte venner, og aldersforskellen er ikke noget, vi mærker. Jeg har altid syntes, han er så ungdommelig i sindet,« fortæller Oliver Klitgaard til BT og bekræfter, at Prinsens jadesamling, der udgør mere end flere 1000 forskellige figurer, er blevet opbygget gennem 20 år via antikvitetshandleren.

»Det meste af samlingen er noget, jeg enten har købt til ham i Kina. Eller også har vi købt det sammen på rejser i Kina. Vi har også været i Mongoliet sammen«, siger Oliver Klitgaard.

Er dus med prins Henrik

Hvordan tiltalte du prins Henrik?

»I begyndelsen var det svært. Men jeg ringede faktisk til Amalienborg og spurgte, hvordan jeg skulle gøre det korrekt. Men jeg er dus med prins Henrik. Det er der ikke, så mange som er«, afslører vennen og fortæller, at 10 år efter de havde lært hinanden at kende og været på flere rejser sammen, foreslog prins Henrik selv, at de skulle være dus. Hvilket er meget usædvanligt, da det kun er de allernærmeste venner af den kongelige famile, der kan bryste sig af at være dus med en af de kongelige.

»Vi havde været til en stor middag i Xian i Kina og sad og så et stort show om aftenen. Midt under showet vendte han sig om og sagde til mig: Nu må du godt sige du. Det var en stor ære og rigtig overvældende. Jeg var meget stolt af det«, husker Oliver Klitgaard og beskriver prins Henrik som ven således:

»Han var trofast. Altid. Når vi var afsted tænkte han altid på, om andre havde det godt, før han tænkte på sig selv«, fortæller Oliver Klitgaard.

Venskabet inkludererer også Oliver Klitgaards hustru og tre børn. De var dog ikke dus med Prinsen, men holder meget af den royale ven, fordi han er utrolig sød og opmærksom overfor vennens børn.

»Han har bla taget dem med i Tivoli og lavet alle mulige andre skægge ting med dem. De har været sammen med ham mange gange«, fortæller antikvitetshandleren.

Hvad betyder han for dig som ven

»Rigtig meget. Også for hele min familie«.