At investere i afrikanske masker og jadefigurer viste sig at være en økonomisk set ganske fornuftig idé for prins Henrik.

Hans kunstsamling var så populær, at denne uges auktion har indbragt et stort millionbeløb.

I alt blev 883 kunstgenstande fra samlingen solgt i løbet af tirsdagen, onsdagen og torsdagen, hvor det var muligt at byde på genstandene, som den afdøde prins gennem årtier har indsamlet.

Auktionshuset Bruun-Rasmussen, der har forestået auktionen, vil ikke oplyse det samlede salgsbeløb for auktionen, men henviser til listen over priser for de 883 genstande. Efter B.T.s beregninger beløber de solgte genstande sig til 9,5 millioner kroner.

Denne maske, der havde katalognr. 123, var også vældig populær. Den var vurderet til 6.-8.000 kr., men blev solgt for 60.000 kr. »Det er ikke bare en tilfældig ting fra Prinsens samling. Det er gået hen og blevet et trofæ for mange, at det er det, man vil have, for den er på et billede med Prinsen på forsiden af kataloget«, siger David Utzon-Frank, vurderingssagkyndig hos Bruun Rasmussen Auktioner.
Denne maske, der havde katalognr. 123, var også vældig populær. Den var vurderet til 6.-8.000 kr., men blev solgt for 60.000 kr. »Det er ikke bare en tilfældig ting fra Prinsens samling. Det er gået hen og blevet et trofæ for mange, at det er det, man vil have, for den er på et billede med Prinsen på forsiden af kataloget«, siger David Utzon-Frank, vurderingssagkyndig hos Bruun Rasmussen Auktioner. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Mange af tingene blev solgt til priser, der var det flerdobbelte af vurderingen, mens enkelte blev solgt til priser på mere end det tidobbelte.

B.T. har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kongehuset til auktionsresultatet.

Hos Bruun Rasmussen er man begejstret for auktionens forløb:

»Det har på alle måder været et imponerende salg. Både når man kigger på prisen, fremmøde og folk, der har siddet derhjemme og budt med ‘live’,« siger Alexa Bruun Rasmussen, der er direktør for branding hos auktionshuset.

Dette fad af jadesten var den dyreste ting, der blev solgt på auktionen, og det gik til en pris på 160.000 kr.
Dette fad af jadesten var den dyreste ting, der blev solgt på auktionen, og det gik til en pris på 160.000 kr. Foto: Bruun Rasmussen
Vis mere

Prins Henrik var kendt som en passioneret samler, der primært samlede på afrikanske masker og skulpturer samt orientalske jadegenstande.

Interessen for kunsten kom fra hans barndom, hvor han med sin familie boede i Fransk Indokina – det nuværende Vietnam.

Senere blev prins Henrik i forbindelse med sine studier også introduceret for de afrikanske værker.

»De afrikanske og de asiatiske ting har nogenlunde fulgt hinanden i popularitet, så det har været sådan et fint parløb,« lyder det fra Alexa Bruun Rasmussen.

Dronning Margrethe og prins Henrik i Kina, hvor de er på en gåtur.
Dronning Margrethe og prins Henrik i Kina, hvor de er på en gåtur. Foto: Jørgen Jessen
Vis mere

De tre dages auktion var dog blot en start.

Prinsen havde en samling på over 6.000 genstande.

I en pressemeddelelse, som Kongehuset udsendte i foråret, fremgik det, at man havde besluttet at sælge ’væsentlige dele’ af Prinsens samling, og at den kongelige familie har udvalgt de genstande, som de ønsker at beholde.

Desuden vil man bevare en ’repræsentativ samling’ på Dronningens og Prinsens franske slot i Cayx.

Katalog nr. 385: To udskårne afrikanske døre. Over en meter høje. Blev solgt for 42.000 kr. Var vurderet til 3-5.000. 
Katalog nr. 385: To udskårne afrikanske døre. Over en meter høje. Blev solgt for 42.000 kr. Var vurderet til 3-5.000.  Foto: Bruun-Rasmussen
Vis mere

Salget af prins Henriks kunst var Prinsens ønske, fremgik det af hans testamente.

Efterspørgslen efter kunsten har været overvældende de seneste dage.

»Der har været stor interesse fra udlandet. Blandt andet har vi haft købere fra Saudi-Arabien, Frankrig, Grønland og Asien. Der har dog været størst interesse fra Danmark,« fortæller Alexa Bruun Rasmussen.

Selv om kunsten har indbragt en pæn millionformue, er det dog ikke det hele, som Dronningen, Kronprinsen og prins Joachim kan berige sig med.

Katalog nr. 520. To jadevaser. Blev solgt for 35.000 kr. – var vurderet til 2-3.000 kr.
Katalog nr. 520. To jadevaser. Blev solgt for 35.000 kr. – var vurderet til 2-3.000 kr. Foto: Bruun-Rasmussen
Vis mere

Kongehuset har oplyst, at 'En del af provenuet vil gå til de to kongelige fonde, Kronprinsparrets Fond samt Nikolai og Felix Fonden.'

Kongehuset vil dog ikke oplyse til B.T., hvor stor en del af provenuet, der er tale om.

Ligeledes har det heller ikke været muligt at få at vide fra Bruun Rasmussen, om Kongehuset er blevet opkrævet det normale salær på mellem 25 og 30 procent per genstand.

Den næste del af prins Henriks kunstsamling vil blive solgt løbende på netauktioner hos Bruun-Rasmussen i løbet af efteråret.