Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

En overvejende del af danskerne mener nu, at kronprinsparret bør trække prins Christian og prinsesse Isabella ud af Herlufsholm Kostskole.

Siden TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder' i starten af maj afslørede en voldelig kultur med krænkelser og grov mobning på den berømte kostskole, har kronprins Frederik og kronprinsesse Mary ikke meldt klart ud om, hvorvidt deres børn fortsat skal gå der efter sommerferien.

Den 5. maj skrev kronprinsparret på Kongehusets Instagram-profil, at de var dybt rystede over dokumentaren, og at de i den kommende tid ville følge de ændringer, der var 'åbenlyst nødvendige'.

Siden er de kommet med offentlige udtalelser som, at 'det er en ulykkelig situation' og 'vi tager det meget alvorligt', men uden 100 procent at tage stilling.

I en ny YouGov-undersøgelse foretaget i perioden 3.-6. juni har B.T. spurgt danskerne, om de er enige eller uenige i, at kronprinsparret bør trække deres børn ud af Herlufsholm Kostskole.

17 procent har svaret 'helt uenig' eller 'delvist uenig' og mener dermed, at børnene fortsat skal gå på skolen.

29 procent svarer 'hverken enig eller uenig', mens et flertal på 37 procent synes, de skal tages ud af skolen ved at svare 'helt enig' eller 'delvist enig'.

De sidste 17 procent svarer 'ved ikke'.

(ARKIV) Prinsesse Isabella, prins Christian, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prinsesse Josephine og prins Vincent.
(ARKIV) Prinsesse Isabella, prins Christian, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prinsesse Josephine og prins Vincent. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Vi bliver nødt til at forholde os til, at der er en overvægt af danskere, der mener, at børnene skal ud,« lyder det fra B.T.s royale korrespondent Jacob Heinel Jensen.

»Men undersøgelsen siger også, at der er en stor gruppe, der ikke tager stilling, hvilket måske er tegn på, at danskerne vil lade kronprinsparret selv bestemme, om børnene skal gå der eller ej,« tilføjer han.

Jacob Heinel Jensen kalder resultatet 'bemærkelsesværdigt' set i lyset af, at undersøgelsen er foretaget et godt stykke tid efter, at dokumentaren kom ud.

»Det hele er sunket ind, og man har hørt, hvad Kongehuset har haft at sige i den her sag. Ud over sagen med ECCO (En stor del af danskerne mener ikke, at skofirmaet, der fortsat har butikker i Rusland, kan være kongelig hofleverandør, red.) er den her sag en af de første nogensinde, hvor kronprinsparret har haft folket imod sig. Det er sjældent, at danskerne går imod, hvad de vil.«

Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, udtalte onsdag til Ekstra Bladet, at der stadig ikke er nogen ændringer i forhold til de kongelige børns skolegang.

Det er Kongehuset, der forsøger at købe sig tid, vurderer Jacob Heinel Jensen.

»De går og venter på de undersøgelser, der er sat i gang på skolen. Der er ingen tvivl om, at de har været i tvivl om, hvad de skal gøre. Lige nu er meldingen, at de stadig skal gå der – og det er da kontroversielt – men det bliver endnu mere kontroversielt, hvis undersøgelserne viser et voldsomt resultat. Så vokser presset på dem igen.«

Han tilføjer:

Herlufsholm Skole og Gods fotograferet fra drone, onsdag den 19. maj 2021.
Herlufsholm Skole og Gods fotograferet fra drone, onsdag den 19. maj 2021. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Lene Balleby sætter et midlertidigt punktum i dag ved at sige, at der ingen ændringer er i planerne, men det er klart, at de planer kan ændre sig, hvis der pludselig kommer noget voldsomt frem.«

Jacob Heinel Jensen begynder at hælde til at tro, at prins Christian og prinsesse Isabella rent faktisk kommer til at gå på Herlufsholm Kostskole efter sommerferien.

»Men nu må vi se,« slutter han.

TV 2s dokumentar har indtil videre blandt andet haft de konsekvenser, at man har fyret skolens rektor, skrottet den såkaldte præfektordning og sørget for, at eleverne ikke længere skal sove på sovesale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andre læser også