Dronning Margrethe har gået stille med dørene, siden hendes 83-årige mand - prins Henrik - blev diagnosticeret med demens i starten af september.

Men for første gang siden prins Henrik gik på pension og siden fik stillet diagnosen, er dronningen taget på officielt besøgt i Ghana, hvor hun blandt andet besøger historiske steder fra Danmarks tid som slavenation.

TV 2, som er med dronningen til Ghana, har spurgt dronningen, hvordan det er at være af sted uden sin mand ved sin side.

»Min mand har det rigtig udmærket i øjeblikket. Jeg har lige hørt fra ham og han er på et dejligt sted i varme lande ved havet og nyder det og har det virkelig godt, og det glæder mig meget. Det er mærkeligt at være på sådan en rejse alene, men på den anden side, så er det vilkårene. Når han har det godt, hvor han er, så har jeg det godt, hvor jeg er,« fortæller dronning Margrethe til TV 2 Nyhederne torsdag aften med et smil.

Dronningen har på sit statsbesøg i Ghana fået opfrisket historien om slavetiden. Til spørgsmålet om, hvorvidt Danmark bør sige undskyld for at bruge ghanesiske slaver, svarer dronningen:

»Jeg synes, en af de ting, man skal gøre, det er at lægge mærke til, at det var dengang. Og det er ikke mere sådan. Og så lade det være godt med det. Man skal ikke se på historien med nutidens briller. Det giver et meget skævt billede af virkeligheden.«

Da prins Henriks demensdiagnose blev offentliggjort i starten af september, lød det, at prinsens kognitive funktionsniveau er svækket - og at hans tilstand er værre end hvad man kunne forvente af en dement mand på 83 år.

Derudover lød det, at det ’kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen’.

Offentliggørelsen kom i forlængelse af den opsigtsvækkende udmelding fra prinsen, der lød, at han ikke ville begraves med dronningen i Roskilde.