Prins Henrik har fået konstateret demens. Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

»I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens,« skriver kongehuset, der indleder med at kalde meddelelsen for 'inderlig beklagelse'.

83-årige Prins Henrik er blevet udredt på Rigshospitalet, hvor han også tidligere har været indlagt med sit ben. I juli blev han opereret i højre lyske og fik en ballonudvidelse i højre bækkenkar. Igen i august blev han indlagt med eftervirkninger fra operationen.

»Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen.«

Ved dronning Margrethes nytårstale i 2015 meddelte hun, at prins Henrik ville 'drosle ned' og gå på pension. Det vil han gøre yderligere efter diagnosen.

»Som en konsekvens af diagnosen vil Prinsen fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter, ligesom der vil blive taget stilling til protektioner og æreshverv,« skriver kongehuset og fortsætter:

»Det er Dronningen og den kongelige families ønske, at Prinsen fremover får den ro, som situationen påkræver.«