Flotte lange rober. Moderigtige spadseredragter. Smarte solbriller, chikke cluches og imponerende pumps.

Vores kronprinsesse er kendt for sin gode smag, sikre stil og berømt som et royalt modeikon langt ud over landets grænser.

Men Marys brand som mode-prinsesse er ikke uden omkostninger.

For eksempel vakte det opsigt, da Kronprinsessen tidligere på året deltog i et møde i den globale tænketank World Economic Forum i Davos i Schweiz og talte om ønsket om en mere bæredygtig modeindustri i fremtiden.

Kronprinsparret fotograferet for få dage siden ved Prinsesse Benediktes fødselsdag.
Kronprinsparret fotograferet for få dage siden ved Prinsesse Benediktes fødselsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Stort set samtidig afslørede en britisk modeblogger nemlig, at hun er en af de europæiske kongelige, der bruger flest penge på tøj.

En lille million danske kroner anslog sitet Ufo No More, at vores kronprinsesses garderobe løb op i alene sidste år.

Kronprinsessen blev beskyldt for hykleri og dobbeltmoral og for ikke selv at gå foran i den dagsorden, hun prædiker, at vi andre skal rette os efter.

I et nyt interview med magasinet IN slår Mary endnu et slag for klimaet og efterlyser mere genbrug og større bæredygtighed i modeindustrien.

Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary ankommer til middag på Fredensborg Slot i anledning af Dronning Margrethes fødselsdag i 2015.
Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary ankommer til middag på Fredensborg Slot i anledning af Dronning Margrethes fødselsdag i 2015. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Men mellem de politisk korrekte ytringer om klimaforandringer, global opvarmning og drivhusgasser kaster den royale frontfigur også et kritisk blik på sit eget forbrug:

»Jeg indrømmer, at mit forbrug af tøj er stort, hvilket hænger sammen med det liv, den rolle og det arbejde, jeg har. Men jeg kan gøre det bedre – og det arbejder jeg på. Samtidig vil jeg gerne slå fast, at lidt mindre tøjforbrug globalt ikke alene er nok til at skabe den nødvendige forandring. For selv om vi kan se, at forbrugerne i stigende grad stiller krav om bæredygtighed, er det industrien, der skal sørge for, at bæredygtighed bliver en integreret del af det tøj, vi forbrugere kan købe,« siger hun blandt andet til magasinet.

Interviewet er illustreret med eksklusive og nye billeder af kronprinsessen, hvor hun poserer i sit eget tøj.

Noget af det også styles, som vi kan genkende fra tidligere lejligheder.

Kronprinsessen i den kjole, hun har ved sin forlovelse. Her her hun den på til Dronningens fødselsdag for et par år siden.
Kronprinsessen i den kjole, hun har ved sin forlovelse. Her her hun den på til Dronningens fødselsdag for et par år siden. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Mary tilføjer også, at hun er bevidst om at købe klassisk og holdbart tøj, som hun kan bruge i mange år.

Tøjet bliver brugt mere end én gang enten officielt eller privat, understreger hun, og så er Kronprinsessen stor fan af vintagetøj og får ofte syet sit tøj om, så det fremstår som nyt.

Mary afslører også, at hun gemmer noget af sit eget tøj, som hun mener, at de små prinsesser engang kan overtage, og hun giver både sit eget og børnenes tøj videre til genbrug.

For nylig blev Kronprinsessen kritiseret af en af sine egne, da Dronningens søster, prinsesse Benedikte, i en ny bog langede ud efter Marys ekstravagante stil.

Foto: Keld Navntoft
Vis mere

'Jeg er opdraget til at købe kvalitet, så både stoffet og modellen kan holde i mange år. Jeg kunne ikke drømme om at købe en nederdel for en enkelt sæson. Man kan sagtens bruge noget tøj flere gange, så det ikke hedder: 'Nå, nu har hun fået en ny kjole igen'. Det var der måske nogle, der kunne lære lidt af', siger Benedikte i bogen 'Benedikte – en kongelig prinsesse' med en slet skjult hentydning til sin søsters svigerdatter.

Bogen blev udgivet i anledning af Benediktes 75-års fødselsdag forleden.