Det er en gave til kronprinsparrets børn, at de i det nye år skal på et skoleophold i Schweiz.

Sådan fortalte kronprinsesse Mary kortfattet til TV 2 under kronprinsparrets højtprofilerede erhvervsfremstød i Paris:

»Vi ser det som en gave til vores børn, hvor de kan være sammen om det, og en gave, de kan have med sig resten af livet,« lød det fra Kronprinsessen, der tilsyneladende ikke havde tid til at uddybe nærmere.

Nyheden om, at kronprinsparrets fire børn skal til udlandet og gå i skole i det nye år kom onsdag, netop som Kronprinsessen besøgte en skole i Paris sammen med den franske præsidentfrue, Brigitte Macron.

Kronprinsesse Mary og Brigitte Macron besøgte mandag skolen Lycee Lamartine i Paris.
Kronprinsesse Mary og Brigitte Macron besøgte mandag skolen Lycee Lamartine i Paris. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

De to kvinder har en fælles agenda mod mobning, og det var det, de sammen skulle tale om på den franske skole, hvor også DR's pigekor var til stede og optrådte med flere numre.

Det var meningen, at Kronprinsessen efter skolebesøget skulle stille op og svare på spørgsmål fra pressen.

Programmet blev dog forsinket, og Kronprinsessen nåede kun kortfattet at svare på spørgsmålet fra TV 2, der havde et planlagt interview.

Spørgeseancen med den resterende del af pressen blev aflyst grundet tidsproblemer, og Mary ignorerede iskoldt pressens spørgsmål på vej mod bilen.

Grand Dinner, prins Joachim, prinsesse Marie og kronprinsparret. Tirsdag den 8. oktober 2019.
Grand Dinner, prins Joachim, prinsesse Marie og kronprinsparret. Tirsdag den 8. oktober 2019. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Beslutningen om at sende de fire børn, 13-årige prins Christian, 12-årige prinsesse Isabella samt de otteårige tvillinger prins Vincent og prinsesse Josephine, udenlands vækker opsigt.

Især fordi kronprins Frederik i bogen ’Under Bjælken’ selv har fortalt, at han ikke var så begejstret for sit år på en fransk kostskole i Normandiet, hvor han gik sammen med lillebror, prins Joachim, i 1982-1983.

Det var Avisen.dk, der onsdag kunne fortælle, at de fire børn i det nye år skulle på et ophold i udlandet i det nye år.

»Det virker til, at kronprinsparret godt vil give deres børn noget med på vejen med dette udlandsophold. De vil gerne give dem noget menneskeligt, noget berigende og kulturelt,« siger historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen.

Han siger, at man ikke tidligere har set, at de kongeliges børn er taget til udlandet i samlet flok på denne måde.

»De har åbenbart haft et ønske om, at det skulle være i samlet flok. Det er jo velkendt, at kongelige tager på skoleophold i udlandet, men ikke på denne måde,« siger han videre.

Kongehusets kommunikationschef oplyser til Avisen.dk, at der er tale om et 'kortere ophold'.

Kongehuset vil dog ikke oplyse yderligere om skoleopholdet over for hverken Avisen.dk eller B.T., men ifølge Avisen.dk vil det muligvis betyde, at kronprinsparret skal pendle mellem Danmark og Schweiz.

»Det er der ikke nødvendigvis noget problem i,« siger Sebastian Olden-Jørgensen:

»Det er et spørgsmål om organisering, og det er nu gjort nemmere af, at kronprinsesse Mary er udnævnt til rigsforstander. Så kan hun træde i stedet for Dronningen, hvis Kronprinsen er væk.«

Kronprinsparrets børn vil forresten ikke være de eneste kongelige poder, der går i skole i udlandet.

Deres kusine, prinsesse Athena, og fætter, prins Henrik, er netop begyndt i skole i Paris, som følge af prins Joachim og prinsesse Maries flytning til Paris.