Julen er traditioners tid – også på Kongehusets sociale medier, hvor man søndag kunne se Kronprinsen tænde det andet lys i adventskransen. Alene.

Men billedet fra den ellers så fine juletradition har vakt undren. Både blandt kongehusets følgere, men også blandt kommunikationseksperter.

For Kongehuset – og særligt Kronprinsen – befinder sig fortsat i en krise efter Kronprinsens overraskende tur til Madrid i slutningen af oktober, hvor han mødtes med sin veninde, Genoveva Casanova.

Selvom Kongehuset gentagne gange har meddelt, at man ingen kommentarer har til sagen, så er der langt fra lagt låg på den.

Mens Kronprinsessen er taget til Australien, har kronprins Frederik været til klimatopmøde i Dubai.
Mens Kronprinsessen er taget til Australien, har kronprins Frederik været til klimatopmøde i Dubai. Foto: Kamran Jebreili/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Det forklarer kommunikationsekspert Anna Thygesen, der derfor undrer sig over, at Kongehuset har valgt at dele et billede af Kronprinsen på de sociale medier, hvor han står helt alene:

»Det er interessant, at han står der alene, og at hun (Mary, red.) er rejst. Det kan godt være, at der er nogle omstændigheder, der gør, at Mary ikke kan være der, men det er også det, der er lidt mærkeligt. For han har jo nogle børn derhjemme, så hvorfor er de ikke med på billedet. Hvorfor lade ham gøre det alene?« siger hun med henvisning til prins Christian og prinsesse Isabella, der modsat deres mor og yngre søskende ikke er rejst til Tasmanien.

»Kronprinsen laver i kraft af sin funktion mange ting alene, men på baggrund af de billeder fra Madrid, så er det et sært signal at sende. Så hvis de ikke kunne få fat i Mary, så ville jeg klart have anbefalet, at de havde fået nogle flere med på billedet,« siger Anna Thygesen.

Og hun er ikke den eneste, der undrer sig. Kigger man på kommentarerne til billederne på Kongehusets sociale medier, er der også flere af kongehusets følgere, der undrer sig:

'Uha, det billede siger lidt for meget. Det er trist,' lyder det fra en af følgerne.

'Alene uden sin familie,' skriver en anden.

Flere andre kommenterer i lignende udsagn, mens andre af Kongehusets følgere forsvarer den kongelige familie. En del udenlandske brugere har også reageret.

Kommunikationsrådgiver hos Geelmuyden Kiese, Morten Crone, er enig i, at det stadig præger Kongehuset, at man endnu ikke har fået lagt låg på sagen om Madrid.

»Kongehuset er fanget i strategien og traditionen om ikke at kommentere rygter. Hvis de bryder tavsheden, vil de miste muligheden for med troværdighed at forholde sig tavse i fremtiden. Og hvis de forbliver tavse nu, vil alt hvad de foretager sig blive læst ind i rygterne om Kronprinsens gøren og laden i Madrid og familiens splittelse,« udtaler han i en skriftlig besked til B.T.

»Derfor vælger de at fortsætte 'business as usual' – som om ingenting var hændt. Det betyder så, at de til gengæld må leve med, at alt, hvad de gør, bliver tolket ud fra mistanken om, at der er noget andet i gærde.«

Ifølge Morten Crone er det derfor ikke overraskende, at billedet med adventskransen har affødt undrende reaktioner.

»Når Kronprinsessen rejser til den anden side af jorden med de yngste børn, kan det tolkes som en flugt. Når Kronprinsen tænder adventskransen alene, ser han i denne sammenhæng virkelig meget alene ud, og når kongefamilien til jul mødes og fejrer den sammen, kan det ses som et anstrengt forsøg på at signalere sammenhold og ikke som ægte familieidyl,« siger han og tilføjer, at det næppe stopper, før sagen dør ud.

Vi har stort set ikke set kronprinsparret sammen siden det spanske statsbesøg i begyndelsen af november.
Vi har stort set ikke set kronprinsparret sammen siden det spanske statsbesøg i begyndelsen af november. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Vis mere

Ifølge Anna Thygesen skal kongehuset dog ikke forvente, at sagen dør ud lige foreløbig. Interessen for sagen er fortsat enorm. Især i Spanien, hvor billederne blev taget.

»Det er fair nok, at Kongehuset kører med strategien om, at de ikke vil sige noget, men sagen er svær at lukke ned, fordi billederne var for afslørende. Og det er det, som man også taler om i Spanien«, siger hun og forklarer, at sagen i Spanien diskuteres mere åbent i medierne.

Interessen fra udlandet kan også ses på Kongehusets sociale medier, hvor flere følgere fra udlandet – herunder flere spanske følgere – er begyndt at kommentere opslag med Kronprinsen. 

»Det betyder, at deres internationale brand har fået mere omtale, men det er ikke nødvendigvis positivt. Kronprinsens privatliv er kommet på dagsordenen i Europa. Og det har det ikke været før,« siger Anna Thygesen.

Hun vurderer, at sagen først bliver lukket ordentligt ned, når der kommer en god forklaring på Kronprinsens ophold i Madrid.

»Ulempen ved at tie noget ihjel fremfor at forklare sig ud af det, er at det stadigvæk ligger og lurer. Man har ikke fået det afkræftet. Der er ikke kommet en god forklaring på, hvorfor han var i Madrid. Og det forsvinder jo ikke, selv om man lykkes med at få lagt låg på.«.

I B.T.'s podcast 'Kongehuset bag Kulissen' kan du høre mere om Kongehusets krise, Kronprinsens tur til Madrid og om hans forsøgt på at undgå pressen spørgsmål. 

Omny Studio Clip

Casanova-gate, kaotiske kongejagter og Kronprinsen i klimabrøler