Der er en talemåde, der lyder, at man tager bladet fra munden.

Og det må man i den grad sige, at prins Harry har formået at gøre i sin spritnye dokumentarserie 'The Me You Can't See', som han har lavet i samarbejde med Oprah Winfrey.

I dokumentaren afslører prins Harry blandt andet, at han tog stoffer i sine 20ere, at han er dybt traumatiseret efter sin mors død, og at han gentagne gange forgæves har forsøgt at få sin royale families hjælp til at håndtere hans psykiske problemer.

»Det er helt usædvanligt, at man som et tidligere centralt medlem af kongefamilien angriber den øvre del af familien på den måde,« lyder den umiddelbare dom fra kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen.

Arkivfoto af en ung prins Harry med sin far, prins Charles.
Arkivfoto af en ung prins Harry med sin far, prins Charles. Foto: JOHNNY EGGITT
Vis mere

I dokumentaren langer prins Harry direkte ud efter sin far, prins Charles, som angiveligt ikke tog sønnens psykiske problemer seriøst efter prinsesse Dianas død.

Ifølge prins Harry bad hans far ham blot om at 'tie stille og spille spillet, og så skulle livet nok blive bedre'.

»Det er et meget konkret og direkte angreb på prins Charles, hvilket potentielt kan blive en udfordring for det britiske kongehus,« siger Lars Hovbakke Sørensen og fortsætter:

»Der er flere, som måske vil blive endnu mere skeptiske over for prins Charles, og det kan godt blive et problem for kongehusets popularitet, når han bliver konge om nogle år.«

Prins Harry og hertuginde Meghan.
Prins Harry og hertuginde Meghan. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
Vis mere

Det er kun to måneder siden, at prins Harry og hertuginde Meghan snakkede ud med Oprah Winfrey i et yderst omtalt og omstridt interview på CBS.

Der er dog en væsentlig forskel på interviewet og på den nye dokumentarserie, påpeger Lars Hovbakke Sørensen.

»I interviewet blev tingene mest antydet. Der blev ikke sat navn på, og det var mest Meghan, der førte ordet,« siger kongehuseksperten og fortsætter:

»Så det her er nok et ønske fra prins Harry om at få fortalt sin version af historien så konkret og ligeud som muligt, så der ikke hersker tvivl om, hvorvidt det bare er noget, Meghan finder på.«

Arkivfoto af prinsesse Diana og prins Charles i 1992.
Arkivfoto af prinsesse Diana og prins Charles i 1992. Foto: STR New
Vis mere

I dokumentarserien taler prins Harry også om sin mors død i 1997.

Han fortæller i detaljer om, hvordan han efterfølgende opførte sig som en zombie, der blot gik rundt og sagde, at alt gik fint, selvom han indeni var ved at briste.

Noget, der især kom til udtryk, da han var i 20erne, hvor han begyndte at feste for at flygte fra sine følelser.

»Jeg var villig til at drikke. Jeg var villig til at tage stoffer. Jeg var villig til at prøve og gøre ting, som fik mig til at føle mindre af det, jeg følte,« siger han til Oprah Winfrey i dokumentaren.

Prins William og prins Harry til begravelsen af deres mor.
Prins William og prins Harry til begravelsen af deres mor. Foto: ADAM BUTLER
Vis mere

»Det er meget, meget kontroversielt, at han indrømmer at have taget stoffer. Ligesom alle andre ting er den slags ikke noget, man taler højt om i kongehuset. Det er noget, som bliver holdt bag lukkede døre og bag slottets tykke mure,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Hvordan tror du, det britiske kongehus vil reagere på det her?

»Normalt reagerer de jo altid med næsten tavshed, men det kan godt være, at nogle af de her ting, som prins Harry har sagt, er så ekstreme, at de bliver nødt til at sige noget,« vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

»Men de vil nok stadig forsøge at sige så lidt som muligt, ligesom traditionen tilskriver,« fortsætter han.

Hele serien 'The Me You Can't See' kan fra fredag streames på Apple TV+.