I sidste uge måtte Nederlandenes kongefamilie se i øjnene, at man måske ikke helt havde tænkt sig om, da man rejste på afslappende ferie i Grækenland, mens resten af kongeriget var under corona-lockdown.

Under et døgn efter afrejse gav man efter for kritikken og rejste hjem. Eller dele af familien gjorde.

For mens Kong Willem-Alexander, dronning Maxima og yngstedatteren, 13-årige prinsesse Ariana, vendte hjem til Holland allerede lørdag, befandt kongeparrets ældste døtre sig fortsat på græsk jord.

Deres mor og far havde simpelthen set sig nødsaget til at efterlade dem under sydens efterårssol, skriver magasinet Vorsten.

Kong Willem-Alexander og dronning Maxim.
Kong Willem-Alexander og dronning Maxim. Foto: Koen van Weel / POOL
Vis mere

Det var der dog en ganske god grund til.

Sagen var nemlig den, at det simpelthen ikke var muligt at finde flybilletter til prinsesse Amalia på 16 og prinsesse Alexia på 15, som derfor var tvunget til at spise feta og oliven et par dage ekstra.

Tirsdag aften lykkedes det dog at få dem hjem på hollandsk jord.

Hele furoren omkring kongefamiliens efterårsferie startede som bekendt fredag, da de satte sig til rette og fløj mod deres ferieresidens i Grækenland.

Kongefamilien fotograferet i juli.
Kongefamilien fotograferet i juli. Foto: SEM VAN DER WAL
Vis mere

Flere prominente hollandske stemmer kritiserede denne beslutning, fordi myndighederne samtidig opfordrede resten af befolkningen til at blive hjemme.

Holland er nemlig i øjeblikket under delvis nedlukning i et forsøg på at inddæmme corona-smitten, så selv om kongen og dronningen ikke brød nogle regler i forbindelse med rejsen, undrede flere sig over kongeparrets dømmekraft og signalværdien i rejsen.

I kongehuset var man ganske lydhør overfor kritikken, og knapt var familien landet i det græske, før man udsendte en pressemeddelelse, hvori det lød:

»Vi ønsker ikke, at der skal være nogen tvivl om, at for at få coronavirusset under kontrol, så er det nødvendigt at følge retningslinjerne. Debatten om vores ferie bidrager ikke til det.«

Det er ikke første gang, at den hollandske kongefamilie er i søgelyset for sin opførsel under pandemien.

I august blev familien set bryde reglerne om at holde afstand på en anden ferie i Grækenland, hvilket – også – vakte kritik.