Det kom som en overraskelse for mange, da Kongehuset tirsdag meddelte, at kronprinsesse Mary var taget til Australien med sine to yngste børn.

Ifølge kommunikationsekspert Anna Thygesen er det blot den seneste kommunikationskrise hos Kongehuset, der stadig er mærket af sagen om Kronprinsens tur til Madrid. Hun bemærker særligt én detalje.

Da kongehuset overfor Billed-Bladet tirsdag bekræftede, at Kronprinsessen sammen med prins Vincent og prinsesse Josephine var rejst til Australien, forlød det, at det var en 'længe planlagt' rejse.

Og netop den formulering er vigtig set ud fra et kommunikationsperspektiv, forklarer Anna Thygesen, der er kommunikationsekspert og direktør i Wedo Communication.

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik.
Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Det er et kraftigt signal om, at 'I skal ikke tro, at der er noget flugt i det her'. Det er med vilje, at de tager den detalje med,« siger hun.

Detaljen om, at Kronprinsessen tager afsted alene, finder hun ikke ud fra et kommunikationssynspunkt underlig. Kronprinsen har nemlig været til klimatopmøde i Dubai og skal desuden være rigsforstander i nogle dage, når han kommer hjem.

Men alligevel synes Anna Thygesen heller ikke denne gang, at Kongehusets kommunikation sidder helt i skabet.

Anna Thygesen er kommunikationsekspert.
Anna Thygesen er kommunikationsekspert. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Hun har tidligere kritiseret kongehusets håndtering af balladen om Frederiks besøg i Madrid, hvor han mødtes med den spanske model eksgrevinde Genoveva Casanova. Og den sag spøger stadig.

»Men kan jo godt blive lidt mistænksom over, at det hele er så fint, når man sådan sidder og vender hvert et ord,« vurderer Anna Thygesen.

»Det hele passer så fint ind, så ingen kan sige, at Kronprinsessen er blevet sur og skredet til Australien. Men det giver plads til, at vi kan spekulere, hvilket jo lige præcis er det, som Kongehuset ikke kan lide, at vi gør,« siger hun.

Selvom Kongehuset ikke nødvendigvis har for vane at oplyse om Kronprinsparrets private rejser, så undrer Anna Thygesen sig alligevel over, at oplysningen om rejsen kommer så sent, når nu den var planlagt længe.

Desuden er der en manglende detalje, som vækker hendes undren.

Det var den spanske model Genovevea Casanova, som Kronprinsen besøgte i Madrid i slutningen af oktober.
Det var den spanske model Genovevea Casanova, som Kronprinsen besøgte i Madrid i slutningen af oktober.
Vis mere

»Jeg forstår ikke, hvorfor de ikke melder en dato ud for, hvornår de kommer hjem. Hvorfor ikke bare sige det? Så virker det også meget mere planlagt. Det indikerer jo, at det måske svæver i det uvisse, hvornår de egentlig kommer hjem,« siger hun.

Kongehuset har tidligere meldt ud, at både Kronprinsparret og deres børn samt prins Joachims familie holder jul sammen med dronning Margrethe på Marselisborg. 

Meldingen om rejsen har også skabt kritik af, at Kronprinsparret har trukket deres børn ud af skolen. Her har blandt andre B.T. politiske analytiker Henrik Qvortrup kritiseret, at kongehuset sender et 'dårligt signal'.

Og det er måske problematikken omkring børnenes skolegang, der er årsag til, at Kongehuset har forsøgt at holde lav profil med rejsen, fortæller Anna Thygesen.

Vi har ikke set meget til kronprinsesse Mary efter optagelserne af hendes mand i Madrid blev offentliggjort.
Vi har ikke set meget til kronprinsesse Mary efter optagelserne af hendes mand i Madrid blev offentliggjort. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Den almindelige dansker kan jo tænke, at det må være, fordi det er pludseligt, eller fordi man har brug for det, når man tager børnene ud. Og det er jo en unødvendig komplicering for kongehuset,« siger Anna Thygesen.

B.T. har forespurgt Kongehuset, om man vil forklare, hvorfor man har valgt at rejse udenfor skoleferien, når flere undervisningsministre gennem tiden har opfordret til det modsatte.

Ligesom med sagen om kronprins Frederiks ophold i Madrid, har Kongehuset heller ikke ønsket at kommentere den sag.

»Som kommunikationsekspert er jeg enig i deres taktik med bare at holde mund, men omvendt så åbner det også op for den berømte flanke af sårbarhed, at de først melder ud, efter hun er rejst,« siger Anna Thygesen og tilføjer:

»Det er et problem for dem, at de vil være lidt kongelige og lidt mystiske og have nogle privilegier, som andre ikke har. Men alligevel også gerne vil være som alle andre og gå på næsten almindelige skoler. For det clasher jo lidt,« lyder det fra Anna Thygesen.

Hør seneste udgave af Kongehuset bag kulissen herunder. Ca. 32. Minutter inde kan du høre Kongehuskommentator Jakob Steen Olsen forklare, hvorfor han synes, at Kronprinsesse Marys ferie til Australien faktisk er helt i orden.