Øverst i videoen kan du se kongefamilien tage afsked med prins Henrik ved Christiansborg Slotskirke

Som eneste nære ven deltog erhvervsmanden Fritz Schur tirsdag i prins Henriks bisættelse. Og det var der en særlig grund til, fortæller Kongehuset.

Da de fleste af prins Henriks nære venner mandag eftermiddag ved en særlig ceremoni i Christiansborg Slotskirke sagde et sidste farvel til deres gode ven Prins Henrik, så manglede en af Prinsens nærmeste venner, erhvervsmanden Fritz Schur.

Og det var der en helt særlig grund til. Den kendte erhvervsmand, der nok er bedst kendt for sit tidligere formandskab for energiselskabet DONG, deltog nemlig som den eneste ven og en af de få ud over familien, repræsentanter fra det officielle Danmark samt repræsentanter for hoffet i Prinsens bisættelse tirsdag.

Udover sine meritter i erhvervslivet har Fritz Schur også flere kongelige titler som kammerherre samt kommandør af Dannebrog. Desuden har han siden 1999 været generalkonsul for Finland. Derudover er han også formand for Corps Consulaire Danmark – en forening for konsuler i Danmark.

Gæsterne ankom til kirken i en bestemt række følge med de vigtigste medlemmer af kongefamilien til sidst. Fritz Schur kom noget tid før resten af den kongelige familie og måtte derfor sidde en stund alene, før de andre ankom til kirken.
Gæsterne ankom til kirken i en bestemt række følge med de vigtigste medlemmer af kongefamilien til sidst. Fritz Schur kom noget tid før resten af den kongelige familie og måtte derfor sidde en stund alene, før de andre ankom til kirken. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Det var dog ikke i et officielt embede, at Fritz Schur var inviteret med i Christiansborg Slotskirke. Fritz Schur deltog i bisættelsen som repræsentant for prins Henriks venner. Det oplyser Kongehuset til BT.

»Det var prinsens ønske. Fritz Schur var en nær ven af prinsen i mange år,« lyder det fra Kongehusets kommunikationsafdeling, der også oplyser, at Fritz Schurs placering i den side, hvor prins Henriks familie sad, var et ønske fra den nu afdøde prins.

Her ses Fritz Schur udenfor kirken bag ved prins Henriks franske familie, der også var indbudt til bisættelsen.
Her ses Fritz Schur udenfor kirken bag ved prins Henriks franske familie, der også var indbudt til bisættelsen. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Forfatter og journalist Søren Jakobsen har fulgt prins Henrik i mange år og skrevet flere bøger om kongehuset. Han er ikke overrasket over, at det af alle prins Henriks venner netop var vennen Fritz Schur, der deltog i bisættelsen.

»Han har jo været meget tæt på prins Henrik. Af de tilbageværende kammerherrer, er han den, der var tættest på prins Henrik erhvervsmæssigt,« siger han og tilføjer, at Fritz Schur også er en utrolig tæt ven af resten af kongefamilien.

Både dronningen og hendes sønner havde svært ved at holde tårerne tilbage. Også prins Christian og hans lillesøster prinsesse Isabella så tydeligt berørte ud under bisættelsen.
Både dronningen og hendes sønner havde svært ved at holde tårerne tilbage. Også prins Christian og hans lillesøster prinsesse Isabella så tydeligt berørte ud under bisættelsen. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Flere af prins Henriks venner, som modeskaberen Erik Brandt og erhvervsmanden Christian Kjær, har været nære venner af prins Henrik gennem knap 50 år. Helt så længe har Fritz Schur ikke været en nær ven af kongehuset. Venskabet har især blomstret de seneste årtier, hvor Fritz Schur flere gange har været ude at rejse med prins Henrik, ligesom både Prinsen og Dronningen har været flittige deltagere ved Schurs fester i erhvervsmandens hjem Christiansholm Slot i Klampenborg.

Derudover har Fritz Schur tidligere taget kronprinsparrets fire børn med en tur i Tivoli uden at kronprinsparret selv var med.

»Det markerer kun, at han er meget tæt på familien. Jeg har ikke set andre kammerherrer gå i Tivoli med fire prinser og prinsesser,« siger Søren Jakobsen, der synes, at prins Henriks bisættelse blev løst på en god måde:

»Det var i hans ånd. Det var en fin bisættelse. Når Prinsen nu ikke ville have en statsbegravelse, så var dette en diplomatisk mellemløsning, der både tilgodeså familien og det officielle Danmark,« siger han.

Fritz Schur var som den eneste nære ven af prins Henrik indbutd til bisættelsen, der ellers kun var for familie samt officielle repræsentanter. Han sad på familiens side ved siden af grevinde Alexandra.
Fritz Schur var som den eneste nære ven af prins Henrik indbutd til bisættelsen, der ellers kun var for familie samt officielle repræsentanter. Han sad på familiens side ved siden af grevinde Alexandra. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere