I ugevis har han leget kispus med det amerikanske og britiske retssystem, men nu har prins Andrew kastet håndklædet i ringen og accepteret den stævning, som han har forsøgt at holde fra døren.

»Andrews rådgivere er enige om, at forkyndelsen sket,« udtaler David Boies, der er advokat for kvinden, der har sagsøgt den britiske prins, til Daily Mail.

Det var onsdag, at den britiske prins, der engang var nummer to i tronfølgen, via sine rådgivere accepterede den civile stævning, som Virginia Giuffre indgav mod ham i august.

Giuffre er en af de kvinder, som er blevet udnyttet af Epstein, der var tætte venner med prins Andrew. Den nu 38-årige kvinde anklager prins Andrew for flere gange at have besøgt Epstein, hvor han angiveligt havde sex med hende, mens hun efter amerikansk lov var mindreårig og var blevet udsat for menneskehandel af Epstein. Hun har derfor stævnet prinsen for at få erstatning.

Virginia Giuffre har anklaget prins Andrew for at have sex med hende, mens hun var mindreårig og udsat for menneskehandel.
Virginia Giuffre har anklaget prins Andrew for at have sex med hende, mens hun var mindreårig og udsat for menneskehandel. Foto: SHANNON STAPLETON
Vis mere

Det viste sig dog ikke at blive nemt, da prins Andrew gjorde, hvad han kunne, for ikke at modtage stævningen personligt, som loven foreskriver, at man skal.

Prinsen holdt sig inde på de kongelige slotte i Windsor samt i Skotland, og han og hans advokater nægtede, at den stævning, som de amerikanske advokater havde givet til hans sikkerhedsfolk, var gyldig.

Men mandag fandt Giuffres advokater på en ny måde at forkynde stævningen på. De sendte både mail og en FedEx-pakke med dokumenterne fra New York til prins Andrews amerikanske advokater i Californien.

Her havde prinsens advokater ingen andre muligheder end at bekræfte modtagelsen, og onsdag lød meddelelsen altså, at stævningen var godtaget, og dermed har man normalt 21 dage til at svare på anklagerne.

Hvis prins Andrew bliver dømt, kommer sagen også til at ramme resten af det britiske kongehus. For hvordan vil de håndtere prins Andrew?
Hvis prins Andrew bliver dømt, kommer sagen også til at ramme resten af det britiske kongehus. For hvordan vil de håndtere prins Andrew? Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
Vis mere

»Teoretisk tikker uret nu, men det ville være normalt for dem at bede om, og for os at gå med til, en rimelig udsættelse af tidsfristen for at svare på anklagerne,« siger Boies.

Retsdokumenter fra New York viser ifølge Daily Mail, at den britiske højesteret også er blevet informeret om den modtagne stævning.

Prins Andrew har indtil videre kategorisk nægtet Virginia Giuffres beskyldninger, men uanset om han er skyldig eller uskyldig, så er stævningen ikke godt nyt for prins Andrews, forklarer B.T.s. Internationale korrespondent, Jakob Illeborg

»Han er blevet stoppet i sin gemmeleg, og det her tyder på, at sagen bevæger sig mod et retsligt opgør. Og det kan blive svært at undslå sig for prins Andrew at deltage i det,« siger han.

Jeffrey Epstein var før sin død mistænkt for flere sager om sexmisbrug og menneskehandel.
Jeffrey Epstein var før sin død mistænkt for flere sager om sexmisbrug og menneskehandel. Foto: Handout .
Vis mere

Prins Andrew kan dog slippe for den potentielle retssag ved at indgå forlig med Giuffre, men det ønsker han næppe, da et forlig vil få ham til at se skyldig ud, mener Illeborg.

Måske kommer erkendelsen af forkyndelsen på et ganske belejligt tidspunkt. Mandag blev prins Andrews ældste datter, prinsesse Beatrice, mor for første gang, og prins Andrew blev dermed morfar til sit andet barnebarn.

Den mulige forkyndelse skræmte ham dog så meget, at han tilsyneladende ikke turde forlade slottet Balmoral i Skotland for at tage til London og opleve sin datters babylykke. Men den forhindring er nu blevet ryddet af vejen.