Redigeringen af et billede af prinsesse Kate og hendes tre børn er så voldsom, at der kan drages tvivl om, hvorvidt Kate og hendes børn overhovedet var til stede samtidig, da billedet blev taget.

Det fortæller Søren Pagter, der er leder af fotojournalistuddannelsen på DMJX, til B.T. 

Han mener, at det tyder på, at Kates ansigt er blevet sat ind i billedet.

»Jeg har fået flere mails fra folk, der spørger, om det er hende, men det kan vi kun gisne om. Men når man sidder sådan og nærstuderer det, så er det samlede billede, at det virker ret unaturligt.«

Kate er ikke blevet set ved officielle lejligheder, siden jultid, hvor hun gik med sin familie i kirke.
Kate er ikke blevet set ved officielle lejligheder, siden jultid, hvor hun gik med sin familie i kirke. Foto: Chris Radburn/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

Ligesom mange andre foto-eksperter, har han siddet og gransket det billede af prinsesse Kate, som det britiske kongehus søndag sendte ud i anledning af mors dag i England, og som efterfølgende blev trukket tilbage fra seks førende billedbureauer, da det viste sig at være manipuleret.

Prinsesse Kate indrømmede mandag, at det var hende, der havde redigeret billedet, som angiveligt blev taget af hendes mand, prins William, kort inden det blev udsendt.

'Lige som mange andre amatørfotografer, eksperimenterer jeg nogle gange med billedredigering,' skrev prinsessen i et opslag på de sociale medier, hvor hun også undskyldte, hvis hendes handling havde skabt forvirring.

Ifølge Søren Pagter er redigeringen af billedet en alvorlig sag:

Billedet af prinsesse Kate har skabt røre.
Billedet af prinsesse Kate har skabt røre. Foto: Det britiske kongehus
Vis mere

»Det er dybt utroværdigt, at man har behov for at sende et dybt manipuleret billede ud og så regne med, at man kan forklare en hel verdens befolkning, at det er sandheden,« siger Søren Pagter og fortsætter: 

»Det er helt ude af trit med både den tid, vi lever i, og den måde, som billeder i dag bliver distribueret på og set på. Det kan man simpelthen ikke. Det vil altid blive opdaget,« siger han.

Pagter peger på, at der er flere åbenlyse redigeringer ved billedet:

»Der er nogle hænder, der enten er kopieret ind, eller som der er lagt noget ind over, og der er noget i baggrunden, der er hakket. Man kan se, at der i hvert fald er blevet arbejdet med nogle forskellige ting omkring billedet,« siger han og tilføjer:

»Det korte af det lange er, at alle de der småting umiddelbart får os til at tro, at ansigtet af Kate er sat ind. Sådan tolker jeg det i hvert fald,« siger han.

Han mener, at der desuden er problemer med lysforholdene, hvor lyset falder anderledes på Kates ansigt end på børnenes.

Søren Pagter peger på, at man ikke med sikkerhed kan sige, hvordan Kates ansigt er blevet redigeret, Det kan være blevet klippet ind fra et lignende foto, hvis man nu har taget fire næsten ens fotos, eller det kan være blevet redigeret ind fra et ældre foto.

Men uanset hvad så skaber det ifølge Pagter et stort problem.

»Det virker ikke umiddelbart som om, at de fire mennesker har været på det samme sted på samme tid. Det er som om, at Kates smilende ansigt er blevet sat ind eller kopieret fra noget andet. Det er jeg 90 procent sikker på,« siger han.

Tilbagetrækningen og den efterfølgende afsløring af det manipulerede billede har fået medierne til at udnævne sagen til en kæmpe skandale.

Søren Pagter er enig:

»Det er dybt problematisk og mega pinligt på mange planer. Dels, at de britiske medier ikke opdager fejlen, og dels, at en institution som kongehuset sender materiale ud, som de påstår er aktuelt og dokumentarisk, og som ikke er det. Det er jo disinformation,« siger han.

Han har været i branchen i over 26 år og han kan ikke huske, at det tidligere er sket, at billedburearne har trukket et billede fra et kongehus tilbage på grund af manipulation.

Dog kom det danske kongehus også i vælten, da det i januar blev opdaget, at det portrætbillede, man havde sendt ud af tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine i forbindelse med deres fødselsdag, i virkeligheden var et manipuleret billede, hvor man havde klippet de to kongelige børn ud af et familiefoto og sat dem sammen.

Selv om sagerne ifølge Søren Pagter er sammenlignelige, så er Kate-sagen dog meget værre. 

»Med Kate er det mere kontroversielt, fordi der har været den polemik om, hvor syg hun egentlig er, og når de så endelig fortæller noget, så er det misinformation. Det er en del af en lidt større historier end med et fødselsdagsbillede,« siger han.

Det britiske kongehus har, siden miseren blev opdaget, oplyst, at de ikke vil udsende det rigtige, uredigerede billede.

Det var dette billede af prins Vincent og prinsesse Josephine, der viste sig at være fotoshoppet.
Det var dette billede af prins Vincent og prinsesse Josephine, der viste sig at være fotoshoppet. Foto: Kongehuset
Vis mere

Hvad gør det her ved troværdigheden for kongehusene?

»Den troværdighed og den åbenhed, man må forvente at have om kongehuset og andre statsinstitutioner, den bliver beklikket, når de ikke sender noget ud, man kan stole på,« siger Søren Pagter og tilføjer, at det kan komme til at smitte af på alle statslige institutioner.

»Det her er i bund og grund meget større, end hvordan Kate har det, og om vi er blevet snydt eller ej. Det her er at spille hasard med demokratiet. For hvis ikke vi kan stole på det, der kommer fra kongehuset, hvem kan vi så stole på.«

Hør mere om Kates sygdom og problemerne i det britiske kongehus i B.T.s podcast 'Kongehuset bag kulissen':