Da kronprinsesse Mary fredag fyldte 49 år, kunne hun samtidig fejre, at det i år er 20 år siden, at hun tog en vigtig beslutning og blev udsat for en af sit livs vigtigste prøver.

Det var i 2001, at hun valgte at satse på forholdet til kronprins Frederik. Det førte til et hemmeligt møde, hvor Mary blev smuglet ind i Danmark.

»Jeg fløj til Hamburg og blev samlet op af Jeppe (kronprinsens gode ven Jeppe Handwerk, red.) og hans kæreste og senere kone, Birgitte. Det var lidt mærkeligt, følte jeg, at skulle snige sig ind i landet, men da vidste jeg stadig kun lidt om, hvor god pressen var til alt det her,« har kronprinsesse Mary fortalt i bogen 'Under bjælken'.

Det hemmelige møde, hvor den dengang 29-årige Mary Donaldson for første gang skulle til Danmark og præsenteres for Kronprinsens venner, foregik i Jylland.

Kronprins Frederik med Mary Donaldson på havnen i Skagen, før de blev gift.
Kronprins Frederik med Mary Donaldson på havnen i Skagen, før de blev gift. Foto: Jørgen Jessen
Vis mere

Mary havde efter en lang sommerferie med Kronprinsen i blandt andet Sydeuropa og Australien i 2001 besluttet, at hun gerne ville flytte til Europa. I første omgang Paris. Den jul holdt hun derfor hos sin far, der var flyttet til Oxford i England.

Men nytår skulle tilbringes hos Kronprinsens nære venner, det adelige par Jørgen og Malou Skeel, der ejer godset Birkelse i Vendsyssel.

For at holde mødet hemmeligt for pressen, der dengang havde fået færten af, at en australsk kvinde havde sat Kronprinsens hjerte i brand, gjorde man meget for at skjule Mary.

»Så kørte vi fra Hamburg op gennem Jylland, og på et eller andet mørkt sted, hvor det bare sneede og sneede, stoppede vi på en rasteplads, og dér kom Frederik pludselig. Så hoppede jeg over i hans bil, og sammen kørte vi op til herregården Birkelse, hvor vi fejrede nytår med en hel masse af hans venner,« fortæller Mary videre i bogen.

Nytårsfesten var dog ikke blot en helt almindelig fejring af det nye år. For Kronprinsen var det også en måde at teste, om hans udkårne havde det, der skulle til for at blive hans fremtidige livspartner.

Det fortæller forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen:

»Det var testen på, om hun er gangbar i danske adelscirkler. For der blev hun præsenteret for nogle af Kronprinsens nærmeste venner og selvfølgelig set an. Én ting er, at Frederik havde forberedt hende, men noget andet er at stå i balsalen hos Jørgen Skeel og Malou og møde alle vennerne,« siger Søren Jakobsen.

Men havde parret haft nogen bekymringer, blev de gjort til skamme. Ifølge Kronprinsens gode veninde Ellen Hillingsø stod det med det samme klart, at Mary passede lige ind i det gode selskab. Ligesom mange andre mødte hun den kommende kronprinsesse for første gang til den fest:

Kronprins Frederik forsøgte længe at holde sin kæreste hemmelig for offentligheden. Her ses parret i 2003 – hvor det var velkendt, at de var kærester.
Kronprins Frederik forsøgte længe at holde sin kæreste hemmelig for offentligheden. Her ses parret i 2003 – hvor det var velkendt, at de var kærester. Foto: KELD NAVNTOFT
Vis mere

»Da jeg så Mary komme ind i rummet på Birkelse den nytårsaften, hvor hun var blevet smuglet over grænsen, måtte jeg bare så hurtigt som muligt hen til Frederik for at sige: 'Tillykke, der er hun jo! Godt gået'. Man var ikke et sekund i tvivl. Det var magisk, for hun havde bare det hele, syntes man,« fortæller den kendte skuespiller i 'Under bjælken'.

For Mary var oplevelsen også skelsættende. På mange måder. Hun havde inden festen mødt nogle af Kronprinsens venner på vinslottet i Cayx om sommeren. Men det første ophold i Danmark viste hende for alvor, hvordan livet med Kronprinsen kunne blive.

Dagen efter nytårsfesten skulle kronprins Frederik til nytårskur med sin mor. Mary fik lov at komme med til Amalienborg. Dog narrede parret igen pressen ved at Mary sneg sig over i en politibil, inden de nåede København.

Kronprins Frederik og Mary Donaldson til bryllup i Tikøb Kirke i 2003, hvor godsejer Jørgen Skeel fra Birkelse Gods blev viet til Marie Louise Toft.
Kronprins Frederik og Mary Donaldson til bryllup i Tikøb Kirke i 2003, hvor godsejer Jørgen Skeel fra Birkelse Gods blev viet til Marie Louise Toft. Foto: Jørgen Jessen
Vis mere

På Amalienborg mødte den kommende kronprinsesse første gang den rigtige royale verden. Mary lå i en sofa og så fjernsyn, da Kronprinsen pludselig dukkede op i sin gallapåklædning, som den kommende kronprinsesse aldrig havde set før.

»My god,« var Marys første tanke, efterfulgt af: »Hvor ser han guddommeligt smuk ud.«

Og resten er som bekendt danmarkshistorie.

Kronprins Frederik havde svært ved at skjule sin begejstring, da han 8. oktober 2003 kunne annocere, at han havde forlovet sig med Mary Donaldson.
Kronprins Frederik havde svært ved at skjule sin begejstring, da han 8. oktober 2003 kunne annocere, at han havde forlovet sig med Mary Donaldson. Foto: Jørgen Jessen
Vis mere

I 2002 flyttede Mary Donaldson til Danmark, hvor hun fik job for Microsoft. Samme år mødte hun Dronningen for første gang, da Kronprinsen pludselig en dag mente, at det var på tide, og inviterede sin mor til te.

Dronningen godkendte den kommende svigerdatter, og i oktober 2003 blev parret forlovet.

Frederik fik sin Mary, og 14. maj 2004 fik Danmark også en ny kronprinsesse, da Kronprinsen med tårer i øjnene sagde ja til sin brud i Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke.

Efter mere end et års hemmelighedskræmmeri og en efterfølgende forlovelse fik Frederik endelig sin Mary 14. maj 2004.
Efter mere end et års hemmelighedskræmmeri og en efterfølgende forlovelse fik Frederik endelig sin Mary 14. maj 2004. Foto: WOLFGANG RATTAY
Vis mere