Der har været godt gang i apanagedebatten de seneste år i takt med, at de europæiske kongehuse har haft store familieudvidelser.

I Holland har kronprinsesse Amalia lyttet til kritikerne og frasagt sig sin apanage – i hvert fald foreløbigt.

Den unge tronarving, der en dag står til at blive landets majestæt efter sin far, Kong Willem-Alexander, fylder 18 år i december.

I den forbindelse ville hun blive berettiget til at modtage en årlig apanage på 12 millioner kroner, hvoraf lidt over 2 millioner er indkomst, mens resten er til dækning af udgifterne forbundet med at være kronprinsesse.

Prinsesse Amalia (yderst til højre) har frasagt sig sin apange ind til videre.
Prinsesse Amalia (yderst til højre) har frasagt sig sin apange ind til videre. Foto: MISCHA SCHOEMAKER
Vis mere

Men kronprinsesse Amalia vil ikke have det godt med at tage imod pengene. Derfor har hun håndskrevet et brev til den hollandske premierminister, Mark Rutte, der er blevet offentliggjort af det hollandske medie NOS, hvor hun frabeder sig apanagen – indtil videre.

»Den 7. December 2021 fylder jeg 18 år, og vil – ifølge loven – modtage apanage,« skriver den unge kronprinsesse og fortsætter:

»Jeg finder det ubehageligt så længe, at jeg ikke laver noget til gengæld for pengene, og mens andre studerende har det meget sværere, især i denne periode med coronavirus,« lyder det fra kronprinsessen, der selv netop er blevet student.

Hendes plan nu er at at tage et sabbatår, hvor hun vil 'udforske verden', inden hun efterfølgende skal studere.

Kronprinsessens beslutning kommer efter, at kongehusets økonomi og Amalias apanage flere gange har været til debat blandt de hollandske politikere, skriver NOS.

Rent teknisk har kronprinsessen tænkt sig at tilbagebetale de 300.000 euro, som hun er berettiget til i en apanage, hvert år, så længe hun stadig studerer, og i samme periode vil hun også give afkald på de 1,3 millioner euro, som hun kan få til at dække sine udgifter.

Det er første gang, at et medlem af det hollandske kongehus har afvist at modtage apanage, skriver det hollandske medie.

Men det er måske ikke helt tosset for kronprinsessens popularitet.

Ifølge The Guardian viste et studie fra 2012, at det hollandske kongehus er et af de dyreste at drive i Europa, og det overgik i 2012 selv det britiske kongehus. Dengang kostede det de hollandske skatteydere 39,4 millioner euro årligt, hvilket svarede til 292 millioner kroner.

Til sammenligning var det fire gange så meget, som det spanske kongehus kostede de spanske skatteborgere dengang, mens det danske kongehus i 2012 på finansloven blev bevilget 96, 4 millioner kroner i apanage og årpenge.

Kronprinsesse Amalias beslutning om at frasige sig apanagen midlertidigt kommer efter, at statsydelser til kongehuset medlemmer har været en varm kartoffel i mange europæiske lande.

Herhjemme har der i flere år først været fokus på grevinde Alexandras specielt bevilgede årpenge, som grevinden dog frasagde sig for et år siden, da hendes yngste søn, prins Felix, blev myndig.

Der har også været fokus på kronprinsparrets børn, men den debat bremsede dronning Margrethe, inden den for alvor kom i gang, da hun meddelte, at prins Christian som det eneste af hendes børnebørn vil modtage apanage.

Slutteligt har der de seneste år været stor debat om prins Joachims apanage, efter at prinsen sammen med prinsesse Marie og deres børn rykkede til Frankrig i 2019, hvor prinsen i dag arbejder som forsvarsattaché ved den danske ambassade i Paris.

I sidste uge viste en meningsmåling, som YouGov har lavet for B.T, at 46 procent af de adspurgte mente, at Joachim skulle fratages sin apanage, og 49 procent mente, at han selv skulle frasige sig den.