Der var tårer i øjnene hos både dronning Margrethe og prinsesse Elisabeths nærmeste, da familien mandag tog afsked med den danske prinsesse, der sov stille ind tirsdag aften på Lyngby Kommunes træningscenter Fortunen.

Hun opfattede dem som sine egne børn, og de opfattede hende som deres reservemor. Med tårerne trillende hastigt ned ad kinderne tog prinsesse Elisabeth tre niecer, de tidligere komtesser Feodora, Camilla og Josephine af Rosenborg, mandag en sidste afsked med deres elskede faster.

’Hej hej, Elisabeth,’ lød det fra de tre niecer, deres mænd og børn, da de grædende vinkede til rustvognen, der kørte prinsessens kiste væk.

Prinsesse Elisabeths tre niecer, Feodora, Camilla og Josephine af Rosenborg, tog en rørende afsked med deres faster, da de sammen med deres børn vinkede efter rustvognen.
Prinsesse Elisabeths tre niecer, Feodora, Camilla og Josephine af Rosenborg, tog en rørende afsked med deres faster, da de sammen med deres børn vinkede efter rustvognen.
Vis mere

Også prinsessens lillebror, grev Ingolf af Rosenborg, var tydeligt i sorg og måtte gøre brug af et lommetørklæde efter afskeden med sin søster.

I baggrunden stod prinsesse Elisabeths tre kusiner, dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie, der alle så berørte ud over at have mistet endnu et medlem af kongefamilien.

Den danske prinsesse nåede at blive 83 år gammel, inden hun døde tirsdag aften – kun fire måneder efter prins Henriks død, hvis bisættelse hun selv deltog i, selv om hun ifølge kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen, der talte i kirken, selv var svækket på det tidspunkt.

'Det blev hendes sidste offentlige fremtræden. Forleden sov hun stille ind på kommunens træningscenter Fortunen i Lyngby, hvor hun tilbragte den sidste uge af sit liv. De første dage ved bevidsthed, hele tiden omgivet af sine nærmeste,' sagde han i kirken.

Prinsesse Elisabeths bisættelse var tredje gang på halvandet år, at de tre søstre, dronning Margrethe, dronning Anne-Marie og prinsesse Benedikte, måtte sige farvel til et medlen af kongehuset. I februar var det prins Henrik, der gik bort, og i foråret 2017 måtte prinsesse Benedikte tage afsked med sin mand, prins Richard af Berleburg.
Prinsesse Elisabeths bisættelse var tredje gang på halvandet år, at de tre søstre, dronning Margrethe, dronning Anne-Marie og prinsesse Benedikte, måtte sige farvel til et medlen af kongehuset. I februar var det prins Henrik, der gik bort, og i foråret 2017 måtte prinsesse Benedikte tage afsked med sin mand, prins Richard af Berleburg. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Prinsessen Elisabeth, der var datter af arveprins Knud, giftede sig aldrig, da hun ikke ville miste sin prinsessetitel, og bevarede dermed også sin status som medlem af kongehuset, hvor hun var kendt som et flittigt medlem for sin deltagelse i officielle sammenhænge:

'Det var som altid vigtigt for hende at markere sit tilhørsforhold til den kongelige familie. Hertil var hun født og båren,' sagde Erik Norman Svendsen i sin tale.

Samtidig med sit engagement i kongehuset var Elisabeth også en slags foregangskvinde for de kongelige ved at gøre civilkarriere. I over 45 år arbejdede hun som fuldmægtig for Udenrigsministeriet.

Prinsesse Elisabeth blev båret af officerer fra Søværnet, som prinsessens far havde en tæt tilknytning til.
Prinsesse Elisabeth blev båret af officerer fra Søværnet, som prinsessens far havde en tæt tilknytning til. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Erik Norman Svendsen fortalte før bisættelsen, at han især husker prinsessen som et uhøjtideligt menneske:

'Det betyder ikke, at hun ikke også godt kunne optræde højtideligt. Det gjorde hun jo i sin officielle rang som prinsesse, men først og fremmest var hun uhøjtidelig og et muntert menneske. Ikke svær at komme i kontakt med,' sagde han.

Og det var også den version af prinsessen, som hendes niecer var bekendt med. Det fortalte prinsessens niece Josephine af Rosenborg dagen efter Elisabeths død.

»Vi havde et meget tæt forhold. Vi gik altid forbi deres dør, når vi gik hjem fra skole, og så skulle vi altid lige banke på for at høre, om der var noget snolder og noget kage,« fortalte hun.

Foruden familien deltog også en række repræsentanter fra Udenrigsministeriet, kongehuset samt en række af prinsessens venner og bekendte i bisættelsen. Prinsessen vil blive sted til hvile ved siden af sin livspartner, Claus Hermansen.

Genoplev bisættelsen i B.T.’s liveblog herunder: