Kun en måned. Så længe nåede prins Joachims og grevinde Alexandras yngste søn, 19-årige prins Felix, at være i militæret, før han fandt ud af, at det ikke var noget for ham.

At han ligesom sin storebror, prins Nikolai, vælger at droppe militærkarrieren efter kort tid, overrasker kongehuseksperter.

»Det er meget overraskende og meget usædvanligt og ikke normalt det, man ville forvente,« siger historiker Lars Hovbakke Sørensen og tilføjer, at det også viser nye tider i kongehuset.

»Det viser et kongehus i forandring. Traditionelt har kongehuset altid haft en meget stærkt tilknytning til Forsvaret, men de nye meldinger fra prins Felix og prins Nikolai viser et kongehus i forandring, hvor man ikke lægger så meget vægt på det militære, som man har gjort tidligere.«

Prins Felix sammen med prins Joachim, grevinde Alexandra og prins Nikolai efter at han er blevet student fra Gammel Hellerup Gymnasium.
Prins Felix sammen med prins Joachim, grevinde Alexandra og prins Nikolai efter at han er blevet student fra Gammel Hellerup Gymnasium. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Både prins Joachim og kronprins Frederik har fået en militæruddannelse, mens dronning Margrethe har gjort frivillig tjeneste ved Kvindeligt Flyverkorps.

Prins Felix begyndte i august på Hærens løjtnantsuddannelse i Slagelse, hvor han skulle gennemføre en etårig uddannelse ved Hærens Officersskole og efterfølgende være et år ved et af Hærens regimenter, hvor man bliver delingsfører, hvorefter han skulle fortsætte sin karriere i militæret.

Men efter en måned fandt prinsen ud af, at det ikke var den vej, han ville gå:

»Det er rigtigt, at prins Felix stopper i militæret. Det ligger simpelthen ikke til ham, og derfor har han besluttet sig for at stoppe nu. Nu skal prinsen stille og roligt finde ud af, hvad han så skal lave,« har grevinde Alexandras presserådgiver, Helle von Wildenrath Løvgreen, udtalt til B.T.

Historiker Michael Bregnsbo fra Syddansk Universitet finder også prinsens beslutning overraskende:

»Det er helt klart et markant traditionsbrud. Tidligere var det en selvfølge, at man som mandligt medlem af kongefamilien gjorde militærkarriere, og det spillede ingen rolle, om man havde lyst eller ej, for det var en pligt, man havde. Men det er så nye tider – også i kongehuset,« siger han og tilføjer, at prins Christian dog ikke skal regne med at få militært fripas.

Som statsoverhoved er landets regent også øverste overhoved for militæret, og da der samtidig er en lang tradition forbundet med, at danske monarker har militærerfaring, vil det næsten være utænkeligt, hvis landets kommende konge ikke får en militæruddannelse.

»Hvis regenten ikke har nogen militær erfaring, vil det være et brud på en tradition, der går helt tilbage til, da kongemagten opstod,« siger Michael Bregnsbo.

Lars Hovbakke Sørensen er enig i forventningen til, at prins Christian gennemfører en militæruddannelse. Og hans to fætres exit fra forsvaret har kun gjort presset på den kommende tronarving større:

»Ja, det sætter et større pres på ham indirekte, mens hans yngre søskende vil have mere frit valg,« siger han.