Kronprins Frederik imponerede, prins Joachim blev vred, og kronprinsesse Mary havde ikke lyst til at svare på pressens spørgsmål.

Der skete mange ting under kronprinsparrets erhvervsfremstød i Frankrig. Men ifølge eksperterne overraskede særligt kronprins Frederik positivt.

»Jeg kan mærke, jeg kom godt fra start,« sagde Kronprinsen til Mary under en gåtur kort efter, han havde holdt sin første tale ved erhvervsfremstødet.

Og det må man i den grad sige, han gjorde.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary gjorde det godt under deres royale besøg i Paris, mener eksperter.
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary gjorde det godt under deres royale besøg i Paris, mener eksperter. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

For han var nærmest flyvende i Frankrig, hvor han både leverede en meget rost tale, faldt i snak med diverse franske hovedpersoner og svarede velvilligt og glædeligt på pressens spørgsmål – og endda charmerede ved at byde pressen på kaffe på en bådtur på Seinen.

Kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen roser Kronprinsen for hans fremtræden i Paris og er især imponeret over talen:

»Han er jo helt klart stærkest, når han taler med folk, men denne her tale var jo helt fin, for han er jo super god til fransk og virker faktisk enormt sikker, når han taler på fransk. Og det er nok, fordi han har fået det franske ind fra barndommen på den måde, som han har,« siger kongehuseksperten med henvisning til den tale, som Kronprinsen holdt på 35. etage i Den Nye Triumfbue ’Le Grande Arche’ kort efter ankomsten til Paris mandag.

»Her kommer han lidt ud over, at han måske synes, det er ubehageligt (at holde tale, red.), når han kan få lov til at holde den på et andet sprog end dansk. Og når det er et sprog, som han virkelig føler sig sikker i,« fortæller Hovbakke Sørensen og fortsætter:

Kronprins Frederik på sejltur på Seinen under et erhvervsfremstød i Paris, hvor han blandt andet serverede kaffe for pressen.
Kronprins Frederik på sejltur på Seinen under et erhvervsfremstød i Paris, hvor han blandt andet serverede kaffe for pressen. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

»Det passer jo fint med, at han også er vokset med opgaven og står klar til at blive konge.«

Også kongehusekspert og forfatter Søren Jakobsen er imponeret over Kronprinsens ageren i Frankrig – især over Frederiks afslappede holdning til pressen, hvor han blandt andet bød på kaffe under en sejltur, og selv kom ud med kopper og glas til pressen, der stod udenfor på båden.

»Jeg har givet ham absolut topkarakter som kommende konge, og med det her viser han, at det er berettiget. Det viser, han er helt oppe på beatet og har overvundet sin tidligere aversion mod pressefolk«, fortalte han tirsdag til B.T.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen ser man en mere afslappet kronprins i Frankrig end i Danmark.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary blev modtaget af prins Joachim og prinsesse Marie ved en middag på rådhuset i Paris.
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary blev modtaget af prins Joachim og prinsesse Marie ved en middag på rådhuset i Paris. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

»Han føler han sig godt hjemme i Frankrig og Paris, fordi han har været der så meget i tidens løb. Og så kan han i virkeligheden også være lidt mere afslappet, når han er i udlandet, end når han er her hjemme i Danmark. Det kan man også se på dronning Margrethe. Hun føler det også lidt som en befrielse, når hun kan gå rundt på Chateau de Cayx,« siger han og tilføjer:

»Man kan som kongelige føle sig lidt mere afslappet i udlandet, fordi man ikke er så trigget af at være i en formel sammenhæng som i Danmark, hvor man har de der helt særlige forpligtelser.«

Også kronprinsesse Mary får rosende ord med for sin altid professionelle opførsel, som også kom til udtryk i Paris:

»Hun har virket professionelt, som hun plejer,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Kronprinsesse Mary skuffede dog lidt den sidste dag onsdag, hvor hun skulle mødes med præsidentfruen Brigitte Macron på en skole.

Her havde Kronprinsessen først indvilget i at stille op og svare på spørgsmål fra pressen.

Samtidig blev nyheden om, at kronprinsparrets børn skal på et skoleophold i Schweiz offentliggjort af avisen.dk, og pludselig blev spørgeseancen aflyst.

Erhvervsfremstødet i Paris varede fra mandag til onsdag og havde til formål at fremme dansk erhvervsliv i Frankrig. Der var især fokus på klimavenlige løsninger og på sundhed.