Selv om dronning Margrethe var forelsket til op over begge ører, så lykkedes det aldrig at gøre det danske folk ligeså forelskede i prins Henrik. I hvert fald ikke mens han var i live.

Men den afsked, som danskerne gav prins Henrik, da han døde, tog majestæten med storm. Det fortæller en rørt dronning Margrethe i en ny bog.

»Da min mand døde, var det meget overvældende, hvor meget folk gik op i det. Jeg kunne godt have undt min mand at opleve lidt af den sympati,« fortæller dronning Margrethe i den nye bog ’Dronning Margrethe'.

Bogen er skrevet af journalist Karin Palshøj i anledning af dronningens 80-årsfødselsdag næste år.

Kun to år efter deres bryllup stod tronfølgeren, prinsesse Margrethe, og prins Henrik med to små børn i armene.
Kun to år efter deres bryllup stod tronfølgeren, prinsesse Margrethe, og prins Henrik med to små børn i armene. Foto: Bridgeman Images
Vis mere

Prins Henrik døde 13. februar 2018. Og selvom prinsen ikke ønskede en statsbegravelse, så tog folket alligevel en flot afsked med prinsen.

Tusinder stod i kø i timevis i de dage, hvor der var mulighed for at sige et sidste farvel til prinsen med de franske aner, der lå castrum doloris i Christiansborg Slotskirke.

I alt nåede knap 20.000 mennesker forbi for at se den lukkede kiste.

Da prins Henrik første gang kom til Danmark i 1966 – som greve Henri de Monpezat - og skulle præsenteres som tronarvingens kommende mand, tog han ellers danskerne med storm.

Danskerne tog en flot afsked med prins Henrik.
Danskerne tog en flot afsked med prins Henrik. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Den flotte og elegante franskmand lignede for mange det, han skulle være - en kommende prins.

Men med tiden gjorde prinsen sig også lidt upopulær. Danskerne havde svært ved at acceptere, at han blev ved med at have en fransk accent.

Og da prinsen efter nytårskuren i 2002, hvor Dronningen var forhindret i at deltage, luftede sin utilfredshed over, at det var Kronprinsen, der afløste Dronningen  - og han selv dermed blev degraderet til nummer tre, gjorde det ikke forholdet til befolkningen bedre.

Dronning Margrethe kommer selv ind på sin mands nogle gange overraskende opførsel:

Smukt så det ud, da tronfølgeren, prinsesse Margrethe, fik sin Henrik.
Smukt så det ud, da tronfølgeren, prinsesse Margrethe, fik sin Henrik. Foto: VAGN HANSEN
Vis mere

»Folk havde jo sommetider lidt med at se de pudsige sider af min mand, som sandelig var der – dem kunne jeg også se. Men det var fantastisk at se, at folk stod sammen om os på den måde,« fortæller hun videre om støtten efter prins Henriks død.

Som en af de sidste markante offentlige beslutninger, som prinsen traf, var, at han ikke ville begraves i Roskilde Domkirke, hvor der ellers var gjort plads til både ham og Dronningen.

I stedet ville han have sin aske spredt, så noget blev spredt ud over havet – og noget blev begravet i en urne i Fredensborg Slotshave.

Prinsens afvigende ønske om begravelse lader dog ikke til at have rykket ved, at Dronningen så prinsen som sin livsledsager til det sidste – at den forelskelse, de oplevede som unge, varede ved.

Prins Henrik havde masser af humor.
Prins Henrik havde masser af humor. Foto: Henning Bagger
Vis mere

I bogen fortæller Dronningen om, hvordan hun ’slet ikke’ var i tvivl om, at det var den franske greve, som hun skulle giftes med:

»Vi var vældig, vældig glade for hinanden, det var virkelig en stormende forelskelse fra begge sider,« fortæller hun og tilføjer, at det også var 'herligt', at parret fik to børn i løbet af deres første to år som mand og kone.

Forfatter Karin Palshøj talte med Dronningen om nogle af de billeder, som bliver vist i bogen.

Nogle af billederne er fra kong Frederik og dronning Ingrids samlinger, der befinder sig på Dronningens Håndbibliotek.

En ung tronfølger og hendes mand.
En ung tronfølger og hendes mand. Foto: HMD Håndbiblioteket
Vis mere

Hun fortæller, at Dronningen virkede meget afklaret omkring prins Henriks død.

»Hun var helt tydelig meget berørt over, hvor stor en opmærksomhed, som både hun og familien havde fået fra danskerne i den periode. Og det er – som hun selv siger – noget, hun godt kunne have undt prins Henrik selv at opleve,« siger Karin Palshøj.

Hun mener dog også, at der er en dybere mening med Dronningens ord:

»På den måde er der et lidt skævt løftet øjenbryn – men med et smil – til danskerne. Det ville hun gerne have, at han selv havde oplevet,« siger Karin Palshøj.

Dronningen ved prins Henriks bisættelse.
Dronningen ved prins Henriks bisættelse. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Karin Palshøj er beæret over, at hun har fået lov at skrive bogen:

»Det var en fantastisk spændende og ærefuld opgave, for det er også en form for historieskrivning, man er med til. Og at se de her billeder fra næsten 80 års liv, det er både Danmarks historie og verdens historie, man bliver mindet om,« siger hun og fortæller, at det også var en sjov oplevelse at se de kongelige fotoalbums igennem:

»Det er albums, som man kender fra sine bedsteforældre, hvor der er klistret billeder ind, og hvor der er skrevet små noter om, hvem der er hvem.«

Bogen ’Dronning Margrethe’ udkommer den 15. november.