De kongelige skal træde varsomt og helst ikke give udtryk for deres politiske holdninger.

Derfor bevægede dronning Margrethe sig nær grænsen, da hun i et interview med en svensk avis kommenterede på klimaproblematikken.

Det vurderer to kongehuseksperter for B.T.

Ifølge kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen var dronningen tæt ved grænsen i interviewet med den svenske avis Kvällposten forleden.

Dronningen Margrethe gennemførste interviewet med det svenske dagblad på flydende svensk. Dronningens mor, dronning Ingrid, var nemlig fra sverige. Her ses den lille prinsesse Margrethe, da hun som barn var med sin mor, kronprinsesse Ingrid og lillesøster, prinsesse Benedikte, i Sverige.
Dronningen Margrethe gennemførste interviewet med det svenske dagblad på flydende svensk. Dronningens mor, dronning Ingrid, var nemlig fra sverige. Her ses den lille prinsesse Margrethe, da hun som barn var med sin mor, kronprinsesse Ingrid og lillesøster, prinsesse Benedikte, i Sverige. Foto: Vittus Nielsen
Vis mere

»Det er lige på kanten til det politisk følsomme. Men hun er jo også så forsigtig, at hun formulerer sig på en snusfornuftig måde,« siger han.

I interviewet blev dronningen spurgt til, om hun har hørt om den svenske klimaaktivist Grete Thunberg.

Hertil svarede majestæten, at ’det kan man ikke undgå’.

Desuden blev dronningen spurgt til, hvordan man skal forholde sig til klimaproblematikken.

Her svarede hun, at ’man skal sørge for, at man både har øjne på det, som man er enig i, og det, som man ikke er enig i’.

Og da dronningen blev spurgt til, om hun vurderer, at der er forskel på den måde, man ser på klimaproblematikken i Danmark og Sverige, svarede hun:

»Jeg tror det. Faktisk er det mærkeligt, at man i et land som Sverige, hvor afstandene er så store, skal skamme sig over at flyve«.

Ifølge Sebastian Olden-Jørgensen formåede dronningen at holde sig på den rette side af grænsen for, hvad hun ’må’ mene - men dog samtidig uden helt at give afkald på en holdning.

Dronning Margrethe har haft en travl weekend. Søndag morede hun sig 'kongeligt', da hun fik en tur i den nye metro som en af de første passagerer.
Dronning Margrethe har haft en travl weekend. Søndag morede hun sig 'kongeligt', da hun fik en tur i den nye metro som en af de første passagerer. Foto: Philip Davali
Vis mere

»Hun undgår jo at sige noget kontroversielt«, siger han og fortsætter:

»Hun siger, at man skal sørge for at have øjne på det, som man er enig i og også det, som man ikke er enig i. Det er jo en meget diskret måde at sige på, at hun ikke kaster sig fuldstændig i armene på Greta Thunberg«.

Historiker med speciale i kongehuset fra Syddansk Universitet, Michael Bregnsbo, er enig i, at dronningen bevæger sig nær grænseland:

»Man kan sige, at i forhold til, hvad der ellers kan blive sagt om emnet, så bevæger hun sig i retning af grænsen, men jeg synes ikke, man kan sige, at hun har overskredet den«, siger han og tilføjer:

Dronning Margrethe holder tale, da den nye metro i København, Cityringen, bliver officielt åbnet ved stationen på Rådhuspladsen i København, søndag den 29. september 2019.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Dronning Margrethe holder tale, da den nye metro i København, Cityringen, bliver officielt åbnet ved stationen på Rådhuspladsen i København, søndag den 29. september 2019.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Foto: Philip Davali
Vis mere

»Det ligger inden for, hvad man kan tillade sig at sige. Og nu skal hendes interview jo heller ikke være sådan et, der er så tomt og banalt, så hun slet ikke kan sige noget. Hun siger noget, men på en måde så hun ikke tager decideret stilling, men alligevel har en holdning, som dog ikke er partipolitisk,« siger han.

Havde dronningen givet udtryk for, at hun enten ikke troede på klimaproblematikken, eller at vi gjorde for lidt for at afhjælpe problemet, så havde det været mere problematisk.

»Hun kan jo ikke udtalele sig om noget, der går imod den siddende regerings politik – og i det hele taget ikke udtale sig detaljeret om forhold, der er stærkt politiske,« forklarer Michael Bregnsbo, der dog vurderer, at dronningen er for erfaren til den slags:

»Hun har vist i nytårstalerne, at hun er i stand til at sige nogle væsentlige ting -  uden at nogen føler, at hun går ind og blander sig i aktuelle politiske forhold og tager parti og nogle holdninger frem for andre«.