Det kan være svært at forene livet som landets dronning med livet som en hyggelig og meget tilstedeværende bedstemor.

Det har dronning Margrethe måttet sande. Og derfor ved hun godt, at hun ikke er som bedstemødre måske er flest. Det fortæller Dronningen i den nye bog ’Dronning Margrethe’, der udkommer fredag.

»Jeg ser ikke mine børnebørn så ofte, og jeg har meget om ørerne selv. Min undskyldning i forhold til andre bedstemødre i min alder er, at jeg stadigvæk er i arbejde. Det tager en hel del af min tid og især opmærksomhed,« forklarer hun i bogen.

Der er journalisten Karin Palshøj, der har skrevet den billedbårne bog i anledning af, at Dronningen fylder 80 år i april.

Bogen består blandt af billeder fra Frederik den 9. og dronning Ingrids samlinger, der befinder sig på H.M. Dronningens Håndbibliotek, og dronning Margrethe har selv kommenteret flere af billederne.

Dronningen har tilsyneladende selv funderet lidt over sin rolle som bedstemor for sine otte børnebørn.

Og hun fortæller da også videre i bogen, at ovenstående måske lidt er en undskyldning, hun har selv har opfundet:

»Det er måske en undskyldning opfundet, efterhånden som det gik op for mig, hvor meget jeg ikke gjorde for mine børnebørn sammenlignet med andre bedstemødre, men jeg tror, det spiller en rolle,« lyder det fra majestæten.

Dronning Margrethe er ikke, som farmødre er flest, mener hun. Her ses hun med sine børnebørn i 2016.
Dronning Margrethe er ikke, som farmødre er flest, mener hun. Her ses hun med sine børnebørn i 2016. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Dronningen er dog ikke bekymret for sin måske lidt anderledes måde at agere bedstemor på.

Hun virker til at være ret afklaret omkring, at hendes børn, kronprins Frederik og prins Joachim, og mødrene til deres børn alle er fuldt i stand til at tage sig fornuftigt af de kongelige børnebørn.

»Og når jeg nu ser, hvor fornuftige og gode forældre mine børn er, så er der ikke så forfærdelig megen grund til at fare rundt og være emsig,« fortæller Dronningen.

Det er ikke første gang, at Dronningen fortæller om sin lidt manglende tilstedeværelse i rollen som bedstemor.

Dronning Ingrid var god til at samle hele familien juleaften. Her ses hun med dronning Margrethe og prins Henrik, prinsesse Benedikte og prins Ricard, prinsesse Alexia med forældrene kong Konstantin og dronning Anne-Marie. Børnebørnene prinserne Pavlos og Nikolaos, prins Joachim og prins Gustav, prinsesse Alexandra og prinsesse Nathalie -  alle Sayn-Wittgenstein  - samt lille kronprins Frederik i sofaen
Dronning Ingrid var god til at samle hele familien juleaften. Her ses hun med dronning Margrethe og prins Henrik, prinsesse Benedikte og prins Ricard, prinsesse Alexia med forældrene kong Konstantin og dronning Anne-Marie. Børnebørnene prinserne Pavlos og Nikolaos, prins Joachim og prins Gustav, prinsesse Alexandra og prinsesse Nathalie -  alle Sayn-Wittgenstein  - samt lille kronprins Frederik i sofaen Foto: Vagn Hansen
Vis mere

Hun har flere gange tidligere fortalt, at det at lege med småbørn aldrig har sagt hende så meget – heller ikke, da hendes egne børn var små.

Hun har også senere givet udtryk for, at hun fortryder, at hun ikke altid var lige tilstedeværende i sine egne børns opvækst.

Og i interview med den svenske avis ’Kvallsposten’ i september fortalte hun også om, at hendes evner som farmor lader lidt tilbage at ønske. Hun hverken sidder og strikker eller omfavner sine børnebørn særlige meget.

»Jeg er absolut ikke verdens bedste farmor,« konstaterede majestæten selv i interviewet, hvor hun også tilføjer:

Det var velkendt, at det var den nu afdøde prins Henrik, der var den hyggelige bedsteforældre for de royale børn.
Det var velkendt, at det var den nu afdøde prins Henrik, der var den hyggelige bedsteforældre for de royale børn. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

»Jeg er deres eneste farmor, men det bliver ikke bedre end det.«

Mens dronning Margrethe ikke er ovenud begejstret for sine evner som bedstemor, så virker hun noget mere rosende over for sin mor, dronning Ingrid.

I den nye bog fortæller hun blandt om, hvordan dronning Ingrid tit tog sine børnebørn med op til den kongelige jagthytte i Trend syd for Løgstør samt til Gråsten Slot.

Ifølge Dronningen syntes især kronprins Frederik, at turene med mormor var ’helt vidunderlige’. Kronprins Frederik er kendt for at have haft et meget tæt forhold til sin farmor, der gik bort i år 2000.