De fleste republikanere hævder ofte, at Kongehuset bør nedlægges, fordi det er spild af skattekroner. Men i weekenden viste dronning Margrethe, at hun er pengene værd: at hun kan bruge sin ceremonielle magt til at gavne Danmarks geopolitiske interesser i Arktis.

Det skete på den mest direkte måde lørdag aften, da Dronningen holdt tale i Nuuks kulturhus, Katuaq, foran Grønlands elite. Talen indeholdt snedig geopolitisk spin, der blev serveret med både grønlandske rubiner og dansk kongerøgelse.

»Vi kan hver især bevæge os med vores egne kræfter. Men når vi forener vores kræfter og vores viden og indsigt, kan vi nå længere og opnå endnu bedre resultater. Vi vil hinanden det godt og forstå hinandens mål og hensigter. Vi rækker hånden ud og hjælper og støtter og opmuntrer, hvis rejsen bliver vanskelig,« sagde dronning Margrethe, der i aftenens anledning bar en grønlandsk broche med rubiner.

Dronning Margrethe fortsatte sin brandtale for Rigsfællesskabet:

Dronning Margrethe ankommer til kulturhuset Katuaq i Nuuk, hvor formanden for Naalakkersuisut, Múte Bourup Egede, er vært ved en officiel middag til ære for Dronningen lørdag den 9. oktober 2021. (Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix)
Dronning Margrethe ankommer til kulturhuset Katuaq i Nuuk, hvor formanden for Naalakkersuisut, Múte Bourup Egede, er vært ved en officiel middag til ære for Dronningen lørdag den 9. oktober 2021. (Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix) Foto: Christian Klindt Sølbeck
Vis mere

»Vi glæder os sammen over fremgang og gode resultater. Som på den store slæderejse er sammenholdet til gavn for begges færd og til gavn for hele fællesskabet. Det er mit store håb og ønske, at vores enestående fællesskab også fremover vil blive forstået som værdifuldt i Grønland, på Færøerne og i Danmark,« sagde hun.

Dronningen er helt på linje med statsminister Mette Frederiksen og udenrigsminister Jeppe Kofod, der har en helt klar holdning til spørgsmålet om Grønlands selvstændighed: Danmark kan godt imødekomme nogle af Grønlands ønsker om mere selvbestemmelse – men det står mejslet i cement, at København styrer landets udenrigspolitik og økonomiske politik.

Mens mange grønlændere ønsker mere selvbestemmelse, elsker de også det danske kongehus, og derfor virker Dronningens tale. Den taler direkte ind i deres hjerter. Dronning Margrethe og Kronprinsen er kæmpeidoler i Grønland, som selv de mest ekstreme tilhængere af uafhængighed ikke kan stå for. På den måde kan Dronningens ord bruges til at vinde skeptikere over, og dermed går hun også regeringens ærinde.

Om Dronningen har været på direkte mission for Mette Frederiksen, ved vi selvfølgelig ikke, og det kan man kun gisne om. Men Hendes Majestæt har dygtige rådgivere, der skal sikre, at hun træder varsomt i det iskolde Arktis, samtidig med at hun understreger vigtigheden af Rigsfællesskabet. Lørdag aften i kulturhuset i Nuuk så det ud til, at Dronningens mission lykkedes. I hvert fald var der stående bifald, da dronning Margrethe afsluttede talen med ordene 'Gud bevare Grønland. Gud bevare Danmark'.

Dronningen hyggede sig med Múte Bourup Egede under middagen i Nuuk.
Dronningen hyggede sig med Múte Bourup Egede under middagen i Nuuk. Foto: Christian Klindt Sølbeck
Vis mere

Dronningens mission i Grønland leder tankerne hen på dronning Elizabeths rejse til Ghana i 1961. Dengang frygtede briterne og amerikanerne, at det afrikanske land ville ryge i Sovjetunionens kløer, og derfor tog dronning Elizabeth til hovedstaden, Accra, for at vise, at Storbritannien og Ghana var partnere for livet. Hun dansede endda med præsident Kwame Nkrumah, og historien røg på forsiden af aviserne.

Helt så hjertelig blev dronning Margrethe dog ikke med formanden for Naalakkersuisut, Múte Bourup Egede, men mindre kan sikkert også gøre det

Well played, Daisy. Well played.

Dronning Margrethe med formanden for Naalakkersuisut, Múte Bourup Egede, i Nuuk.
Dronning Margrethe med formanden for Naalakkersuisut, Múte Bourup Egede, i Nuuk. Foto: Christian Klindt Sølbeck
Vis mere