»Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt.«

Sådan lød den klare opsang, da dronning Margrethe tirsdag aften talte til nationen om corona-krisen. Og måske bemærkede du, at netop den sætning virkede en anelse bekendt?

Det er nemlig ikke første gang, at dronning Margrethe bruger præcis de ord til at sende en formaning til danskerne.

I sin nytårstale fra 1984 var dronning Margrethe nemlig også ude med riven. Dengang var der ikke tale om en global sundhedskrise, men Dronningen opfordrede til, at vi tog godt imod de indvandrere, der i disse år kom til Danmark.

»Så kommer vi med vores danske humor og små dumsmarte bemærkninger. Så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder. Det kan vi ikke være bekendt,« lød det dengang fra Dronningen.

Et citat, der siden er blevet hevet frem et utal af gange, og i dag bliver talen da også husket som en af Dronningens mest ikoniske.

Ifølge retoriker Mette Højen er netop formuleringen ‘det kan vi ikke være bekendt’ bestemt ikke tilfældig, og den rammer lige, hvor den skal.

»Dronningen er hele landets farmor, og når det går ind følelsesmæssigt hos os, er det, fordi mange kan høre deres farmor eller mormor sige det. Det er en gammeldags formulering, så det har en anden højtidelighed,« siger Mette Højen og tilføjer:

Dronning Margrethe talte tirsdag fra Fredensborg Slot.
Dronning Margrethe talte tirsdag fra Fredensborg Slot. Foto: DR
Vis mere

»Det er en mavepuster, men det er ikke en sviner, for det får man ikke af Dronningen, og det får man heller ikke af sin farmor. Der er en elegance over sådan en sætning.«

Formuleringen er samtidig det, Mette Højen kalder for en ‘Dronningen classic’.

»Hendes model, når hun taler, er at tale om et samfundsproblem, et individuelt ansvar, og så rammer hun personligt,« forklarer retorikeren.

Der er dog en afgørende forskel på Dronningens formaning dengang og i dag.

»Da hun talte om de fremmede i 1984, løb hun en større risiko, for hun gik ind i det bistade, der handler om ‘os og dem’. Det er også i situationen med coronavirus, for der er dem, der hører efter, og dem, der ikke gør det,« siger Mette Højen.

»Men gruppen af dem, der allerede hører efter og opfører sig ordentligt, er større i dag. Hun løb en større risiko dengang. Det var mere politisk.«

Hun henviser til, at alle politiske partier bakker op om Mette Frederiksens initiativer til at bekæmpe spredningen af coronavirus.

Dronningens tale tirsdag aften var optaget på forhånd på Fredensborg Slot og varede i øvrigt fem minutter og 15 sekunder.