Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det er alt for svært at være vegansk familie med børn i dagsinstitution i Københavns Kommune. Det mener Franciska Rosenkilde, politisk leder af Alternativet og kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune.

Derfor er hun nu gået ind i kampen for de veganske familier, og hun kigger på børne- og ungdomsborgmesteren, Jesper Christensen (S), som den ansvarlige, der må rette op på problemet.

»Det er Jesper Christensen, der har ansvaret, og lige nu er der ikke en entydig praksis for, hvordan vi skal forholde os til børn, der spiser vegansk. Det, håber jeg, snart kommer,« siger Franciska Rosenkilde og fortsætter:

»Der er 10.000 veganere i København, og flere af dem støder på de her udfordringer. Man skal tilgodese dem, men det oplever de ikke, for de får ikke veganske tilbud.«

For daginstitutioner i Københavns Kommune er det svært at servere vegansk kost til børnene.

Institutionerne skal nemlig følge Fødevarestyrelsens råd, og her lyder anbefalingen, at børn i dagtilbud ikke bør få udelukkende vegansk kost – medmindre en kostplan udarbejdes af en klinisk diætist.

At det skal være så svært at få vegansk mad i dagtilbuddet, mener Franciska Rosenkilde ikke kan være rigtigt. I kommunen har man nemlig en mad- og måltidsplan, som netop taler for at spise mindre kød.

»Vi har en god plan i kommunen, som vil fremme netop plantebaseret mad, og mange lever fint som veganere, og i Danmark har vi ambitiøse kostråd, der appellerer til, at vi spiser grønt og mindre animalt. Det er jo bare at lægge sig op ad det,« siger Franciska Rosenkilde.

Derudover mener hun også, at det er direkte i strid med menneskerettighederne ikke at tilbyde vegansk mad.

»Ligesom man også tager hensyn til vegetarer og religion, så er veganere altså også beskyttet af menneskerettighedskonventionen. Som en livsoverbevisning på linje med de andre,« siger Franciska Rosenkilde.

Børne- og ungdomsborgmesteren, Jesper Christensen, har ikke villet stille op til interview, men har i stedet sendt et skriftligt svar. Et svar, som han egentlig sendte i en anden forbindelse, men som B.T. har fået at vide også kan bruges her:

»Vi strækker os langt for at imødekomme forældrenes madønsker. Maden i Københavns daginstitutioner har et tårnhøjt niveau, meget højere, end lovgivningen kræver,« skriver borgmesteren og uddyber:

»Vores dagtilbud laver sund, ernæringsrigtig, økologisk mad, herunder også vegetarisk mad, hvis forældre efterspørger det. Det niveau kan jeg godt stå inde for. Hvis nogle partier ønsker et andet serviceniveau, må de stille forslag om det i Borgerrepræsentationen.«

Og meget af det kan Franciska Rosenkilde godt være enig med Jesper Christensen i. Hun synes også, der er et højt serviceniveau. Men hun mener ikke, at det giver mening at stille et forslag til Borgerrepræsentationen, som Jesper Christensen foreslår:

»Jeg synes ikke, vegansk mad til børn går imod det serviceniveau, vi har besluttet. Det er inden for rammen. Jeg synes bare, der skal være en tydelig praksis, og det er helt i tråd med at være en bæredygtig kommune,« siger Franciska Rosenkilde, der nu efterspørger, at Jesper Christensen selv tager affære.

Andre læser også