Vuggestuen tager både højde for allergier, halal, pescetarer, vegetarer og andre kostpræferencer, og det seneste år har de også taget højde for snart 2-årige Sia, der er veganer.

Men det er slut nu. Vuggestuen tilbyder ikke længere vegansk mad.

Det til stor frustration for Sias mor, 31-årige Julie Lovin, der langt fra er tilfreds med beslutningen:

»Det har kørt upåklageligt indtil nu, så jeg er meget uforstående, da jeg får beskeden, og jeg bliver selvfølgelig ked af det på min datters vegne, for nu vil hun opleve at blive forskelsbehandlet,« siger Julie Lovin.

TIP OS: Har du oplevet lignende, så hører B.T. gerne fra dig. Skriv til: Tipkbh@bt.dk

Det er den 7. september i år, da Julie Lovin skal hente Sia i vuggestuen, hun ser en seddel med beskeden om, at der ikke længere vil blive serveret veganermad.

»Kære forældre til Sia, vi er blevet bedt om at følge fødevarestyrelsen anbefalinger i forhold til ikke at tilbyde vegansk mad i daginstitutioner.« Står der på sedlen.

Det betyder, at Sia i vuggestuens spisepause nu kan sidde og se de andre børn få varm mad serveret, alt imens hun selv sidder med sin hjemmesmurte madpakke.

»Min datter bliver to år om nogle dage og er meget bevidst om, hvad der sker omkring hende. Nu har hun madpakke med og adskiller sig derfor fra de andre børn. Det er en institution, der repræsenterer en bred skala af diæter – allergiske børn, vegetarer og halal, det var også derfor, vi valgte den – men nu bliver Sia forskelsbehandlet,« siger Julie Lovin.

Fødevarestyrelsen fraråder rigtig nok vegansk kost i dagtilbud, men det er ikke forbudt, hvis kostplanen vel at mærke er udarbejdet af en autoriseret klinisk diætist.

Sådan en er der bare ikke ansat i Københavns Kommune.

Derfor mener Julie Lovin ikke, at kommunen gør nok, for at hjælpe institutionerne:

»De hjælper ikke institutioner til at imødekomme forældre, der har veganske børn. At fraråde noget kommer ikke til at ændre på, at flere og flere vælger at spise vegansk,« siger Julie Lovin, der i øvrigt slet ikke er enig i Fødevarestyrelsens anbefalinger og derfor mener, at en klinisk diætist vil være en fordel for alle børn:

»En uhensigtsmæssig kost kan forekomme i alle mulige konstellationer. Det handler ikke kun om vegansk kost.«

Ifølge Julie Lovin er kommunen ikke imødekommende overfor at hyre en diætist til at lave en kostplan, derfor har hun taget sagen i egen hånd.

Sammen med en anden forælder, har hun tilbudt selv at betale for en, så Sia kan få sin veganske mad tilbage i vuggestuen.

»Jeg tror, det er det rigtige at gøre for vores børn, og det vil samtidig komme de andre børn til gode også. Da min datter blev født, var der en latent frygt for, at det var let at fejlernære veganerbørn, så jeg satte mig ind i, hvad der skulle til for ikke at gøre det. Den grundviden om kostsammensætning burde køkkenerne i institutionerne som minimum også have,« siger Julie Lovin.

B.T. har forsøgt at få et interview med Københavns Kommune, men det har de ikke villet medvirke i. Lige nu afventer B.T. et skriftlige svar, der ikke er modtaget inden deadline.

Her har vi blandt andet spurgt om, hvorfor de ikke stiller en klinisk diætist til rådighed for institutionerne, og hvordan de forholder sig til Julie Lovins kritik.