Dramaet tirsdag aften på Københavns Rådhus var endnu større, end det hidtil har været fremme.

B.T. kan fortælle, at kommunalvalget ganske enkelt var tæt på at ende som den helt ultimative katastrofe for Socialdemokratiet og spidskandidaten Sophie Hæstorp Andersen.

Nu viser det sig, at Enhedslisten snakkede med de andre røde partier på Københavns Rådhus om at indgå en aftale om at kuppe Socialdemokratiet lige inden de reelle forhandlinger alle partierne imellem gik i gang og først sluttede tidligt onsdag morgen.

Det oplyser Enhedslistens spidskandidat, Line Barfod, nu til B.T.

Line Barfod møder pressen på Københavns Rådhus efter kommunalvalget natten til onsdag 17. november 2021.
Line Barfod møder pressen på Københavns Rådhus efter kommunalvalget natten til onsdag 17. november 2021. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Helt konkret betød især det meget høje stemmetal til netop Enhedslisten, at de lige nøjagtigt kunne danne et rødt flertal sammen med Alternativet, SF og Radikale.

Altså et rødt flertal helt uden Socialdemokratiet.

Planen var så langt, at det allerede havde et navn: »det grønne flertal.«

Line Barfod fortæller:

»Vi undersøgte muligheden for at bruge det grønne flertal med SF, Radikale og Alternativet.«

Det er oplysninger, der på ingen måder kom frem, da Sophie Hæstorp Andersen tidlig onsdag morgen med smil på læben fortalte, at der var bredt flertal for at gøre hende til overborgmester.

Line Barfod konstaterede da, at »der ikke var flertal for at pege på hende som overborgmester,« og uden nærmere uddybning konstaterede hun, »at der ikke var mulighed for et grønt flertal.«

At den udtalelse reelt betød, at der havde været snakket med de andre røde partier om at indgå aftale uden Socialdemokratiet, blev altså ikke direkte nævnt.

»Det havde været den ultimative katastrofe for Socialdemokratiet, hvis de andre røde partier havde dannet et flertal om at gøre Enhedslistens spidskandidat til overborgmester uden om Socialdemokratiet,« siger Hans Engell, som er politisk kommentator.

Ifølge Line Barfod var både SF og Alternativet med på planen om at kuppe Socialdemokratiet.

Men et parti afviste forslaget, og så røg flertallet.

»Radikale ville hellere pege på Sophie Hæstorp Andersen. Derefter forhandlede vi sammen med SF og Alternativet for at opnå de bedste muligheder for at få gennemført blandt andet den grønne omstilling,« siger Line Barfod.

I stedet endte det hele med, at netop Sophie Hæstorp Andersen blev overborgmester, efter hun han indgået et bred aftale.

Helt konkret beholdt SF, Alternativet, Radikale og Venstre en enkelt borgmesterpost, mens Konservative som noget nyt også fik en borgmesterkæde.

Som eneste parti fik Enhedslisten to borgmestre:

Line Barfod er ny miljø- og teknikborgmester, mens partiets gruppeformand, Karina Vestergaard Madsen, er ny socialborgmester.

Men det blev altså ikke til overborgmesterposten, som Radikale altså – ifølge Line Barfod – satte en stopper for.

B.T. har foreholdt Radikale Københavns leder, Mia Nyegaard, oplysningerne.

Hun bekræfter, at der på et tidspunkt tirsdag blev talt kort med Enhedslisten om at pege på Line Barfod som overborgmester, men det var før de egentlige forhandlinger.

»Vi har hele tiden sagt, at vi ville støtte en socialdemokrat som overborgmester. Det gjorde vi før valget, og det har vi også gjort efter valget,« siger Mia Nyegaard, der efter valget skifter fra netop socialminister til kultur- og fritidsborgmester.

Hverken SF eller Alternativet har reageret på B.T.s henvendelse om, at de skulle have været klar til at kuppe Socialdemokratiet.

Hans Engell er på ingen måder overrasket over, at De Radikale afviste at støtte en overborgmesterpost til Enhedslisten.

Han ser rigtig store udfordringer på Københavns Rådhus, fordi Enhedslisten som det nu største parti er så uenige med De Radikale, Socialdemokratiet og de borgerlige partier.

»Jeg tror nærmest, der kommer til at være blod på væggene inden på rådhuset i forhold til i Folketinget. Uenighederne er kæmpe store mellem partierne,« siger han.

Line Barfod slår da også fast, at hun trods den mistede overborgmestertrone, vil kæmpe hårdt for at få Enhedslistens politik gennemført.

»Med den kæmpe opbakning vi fået, vil vi fortsat kæmpe imod byggeriet på Amager Fælled, Stejlepladsen og imod Lynetteholmen,« siger hun og tilføjer:

»Flertallet må lytte til københavnernes ønsker.«

B.T. har forsøgt at kommentar fra Sophie Hæstorp Andersen, men hun har ikke svaret på vores henvendelse.

Andre læser også