Den britiske journalist Lewis Goodall blev paf, da han onsdag fulgte det danske valg på tv.

De stridende politikeres åbenhed, og det faktum, at de ligefrem talte direkte til hinanden under den afsluttende partilederdebat, kunne han slet ikke genkende hjemmefra, skriver fagbladet Journalisten.

»Det ville være helt utænkeligt, fuldstændigt umuligt, at have partiledere, der sidder og taler med hinanden samme aften i House of Commons (det britiske underhus, red.),« siger Lewis Goodall, politisk korrespondent for Sky News.

Selv om valgaftenen for mange danskere formentlig blev oplevet som dramatisk, mener Lewis Goodall, at den var præget af en særlig og unik form for afslappethed.

Han peger f.eks. på, hvordan de danske politikere åbenmundet diskuterede mulige regeringskoalitioner for rullende kamera.

Det ville aldrig ske i Storbritannien, mener han.

Den rutinerede korrespondent har en teori.

Den går på, at danske politikere og journalister har et relativt afslappet forhold til hinanden, og at vi i Danmark har en særlig politisk kultur, der er markant anderledes end i Storbritannien.

Set med danske øjne blev valget dog ganske dramatisk. Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, blev den store vinder. Hun fik flest personlige stemmer, 43.489 af slagsen, og torsdag blev hun udpeget som såkaldt kongelig undersøger.

I blå blok oplevede man nedsmeltning og vælgerlussinger til Dansk Folkeparti (DF) og Liberal Alliance (LA) - selv om både Venstre og Lars Løkke Rasmussen (V) personligt landede et stærkt resultat.

DF mistede hele 21 mandater, og flere profiler må nu lede efter et nyt job, blandt andre Martin Henriksen, der nu overvejer sin fremtid. Og hos LA blev partitoppen nærmest udslettet. Torsdag meddelte partiets politiske leder, Anders Samuelsen, sin afgang. Han blev end ikke valgt ind i Folketinget.

Fredag klokken 09.00 vil Mette Frederiksen som kongelig undersøger begynde arbejdet med at forhandle en ny regering på plads.

Alle partier er inviteret, men Frederiksen har hidtil meldt ud, at hun går efter at danne en socialdemokratisk mindretalsregering.