Inger Støjberg går af som næstformand i Venstre. Det skriver hun på Facebook tirsdag aften.

'Nu skal Venstre finde en ny næstformand. Sådan går det engang imellem i politik,' skriver hun.

Hendes pludselige udmelding kommer efter en tilspidset strid med Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, der er kulmineret tirsdag aften.

Striden bunder i formandens udmelding om, at Venstre støtter en mulig rigsretssag mod Støjberg, hvis to uvildige advokater finder grundlag for at indlede en rigsretssag.

'Jakob Ellemann har i dag bedt mig om at gå af som næstformand for Venstre. Jeg forstår, at det blandt andet skyldes hans manglende tillid til min linje i en række politiske sager,' skriver Inger Støjberg.

Foto: Henning Bagger
Vis mere

Tirsdag aften har Venstre holdt krisemøde i Forretningsudvalget. 24 ud af 26 har støttet Jakob Ellemann-Jensens linje, erfarer B.T.

'En række medlemmer af Forretningsudvalget foreslog en orlov – men det var magtpåliggende for Jakob, at jeg skal gå helt af som næstformand nu,' skriver Inger Støjberg.

'Det kommer som en overraskelse, at det er endt her, og at Jakob har bedt mig om at gå af som næstformand. Jeg havde gerne set det anderledes. Men sådan er det.'

Sagen omhandler en instruks, som i februar 2016 blev udstedt af Udlændinge- og Integrationsministeriet med Inger Støjberg som minister. Den fik Udlændingestyrelsen til – i strid med loven – at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Instruksen blev i 2017 betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville kræve en individuel vurdering af hvert enkelt par.

Instruksen om at adskille asylpar var klart ulovlig, konkluderede også Instrukskommissionen i sin delberetning. Den kom tidligere i december.

Derudover blev det konkluderet, at Støjberg blev advaret om ulovligheden, og at Folketinget efterfølgende blev vildledt om forløbet.

Kommissionen har dog ikke fundet beviser for, at den daværende minister gav en direkte ordre om at bryde loven.