De dårlige sager bliver ved med at ramme den vestsjællandske kommune Sorø.

I dag kan B.T. afsløre, at endnu en chef i kommunen er blevet forgyldt under den konservative borgmester Gert Jørgensens ledelse.

Søndag kunne B.T. fortælle om tidligere økonomidirektør Helle Wagner Gehlert, der fik 2 millioner kroner i hånden efter blot ni måneders arbejde i kommunen.

Nu viser det sig, at endnu en direktør har trukket store veksler på den slunkne kommunekasse.

Der er tale om tidligere vicekommunaldirektør Andreas Jegstrup, som ifølge oplysninger fra Sorø Kommune fik helt præcist 1.767.725 kroner, da hans ansættelse i otte måneder fra april 2021 til december 2021 ophørte. Ifølge lokale medier blev han fyret på grund af 'en personalesag’ uden at dette er nærmere specificeret.

»Det er voldsomt mange penge og beløbene er så store, at de på et moralsk plan krænker almindelige borgere, som oplever, at kommunekassen er slunken, og hvor der konstant skal findes besparelser,« siger mangeårig arbejdsmarkedsforsker og professor emeritus fra Aalborg Universitet Flemming Ibsen og fortsætter:

»Men det er velkendt, at der indgår gode fratrædelsesordninger i de lønpakker, kommunerne laver med fagforbundet DJØF, der repræsenterer de kommunale chefer«. 

Dermed har to chefers fratrædelser i 2021 og 2022 betydet en ekstraudgift på 3,8 millioner kroner for Sorø kommune, der i marts 2023 måtte finde besparelser på 33 millioner kroner på velfærdsområdet, som har ramt blandt andet de ældre og skolerne.

Tidligere vicekommunaldirektør Andreas Jegstrup har fik 1,8 mio. kroner efter blot ni måneders ansættelse.
Tidligere vicekommunaldirektør Andreas Jegstrup har fik 1,8 mio. kroner efter blot ni måneders ansættelse. Foto: Flemming Andreasen
Vis mere

Der har i det hele taget været udfordringer og gang i chefudskiftningerne i toppen af Sorø kommunes administration de senere år. Blandt andet måtte den forhenværende kommunaldirektør Søren S. Kjær i 2021 forlad sit job, efter at han havde misbrugt kommunens kreditkort. Han er siden blevet idømt 40 dages betinget fængsel.

Udfordringerne bekræftes af en såkaldt administrationsanalyse fra konsulenffirmaet BDO, som har været forelagt økonomiudvalget i september måned. En ny organisering af arbejdet i 2022 er ifølge rapporten slået fejl, og det er en af grundene til, at der har været chefflugt, medarbejderflugt og mistrivsel. 

Sagerne om gyldne håndtryk kommer, efter at en række møgsager de seneste måneder har belastet borgmesteren i den vestsjællandske by. B.T. har blandt andet afdækket, hvordan borgmesteren har haft adgang til en særlig borgmesterkonto, der blandt andet er blevet brugt til gaver, sponsorater og tilskud for 142.000 kroner siden 2014.

Både kontoen og enkelte tilskud har siden vist sig at være ulovlige. Senest har B.T. afsløret, at borgmesteren fik en smidig sagsbehandling, da han skulle have dispensationer til et husbyggeri.

Andreas Jegstrup ønsker ikke at kommentere sagen. I et svar til B.T. skriver Sorø Kommunes borgmester Gert Jørgensen blandt andet:

»Kommunerne skal altid være opmærksomme på brugen af midler til medarbejdere, ledere og chefer. Det oplever jeg også vi er i Sorø Kommune. Ift. fratrædelsesordningerne har vi en forpligtelse i henhold til de allerede indgåede ansættelseskontrakter og DJØF-overenskomsten. Det debatteres også i landsmedierne mellem KL og DJØF, om kommunerne står rigtigt i en forhandling,« skriver han. 

Gert Jørgensen henviser iøvrigt til en artikel Sjællandske, der viser at Sorø Kommune ligger i bund i Region Sjælland i forhold til andre kommuners fratrædelsesbonusser over en femårig periode. Den omtalte artikel siger dog intet om niveaet for hver enkelt chef ligesom 2023, hvor tidligere økonomidirektør Helle Gehlert fik to millioner kroner, ikke indgår.  

Derudover skriver borgmesteren om BDO-rapporten:  

»Analysen viser, at vi ligger ret lavt på de administrative udgifter set i forhold til alle andre kommuner. I den sammenhæng vil en organisationsændring sammen med budgetpres og en øget mængde opgaver betyde øget travlhed for alle. Til tider en for stor travlhed, som vi i kommunalbestyrelsen skal være opmærksomme på. Det er min overbevisning, at vi har en rigtig god retning og et rigtigt godt hold af medarbejdere og ledere til at løse den kommende tids opgaver«.