Lyt til artiklen

Enhedslisten vil have svar fra Jeppe Kofod om hans brug af privatfly.

Derfor har Christian Juhl, partiets medlem af Udenrigsudvalget, nu valgt at indkalde Jeppe Kofod i samråd for at få en forklaring på udenrigsministerens flyforbrug.

»Vi har indkaldt til samråd, fordi der er en række ting i det her, vi skal have nogle klare svar på fra ministeren,« siger Christian Juhl.

Han vil blandt andet gerne vide, om det virkelig har været nødvendigt at benytte sig af privatfly i det omfang, som Jeppe Kofod har gjort.

B.T. har i en række artikler kunnet fortælle, hvordan udenrigsministeren på ét år har booket 12 private fly til en samlet pris på 3.556.116 kroner.

Det er mere end tre gange så meget, som Jeppe Kofods forgænger, Anders Samuelsen, brugte på to år.

Reglerne er sådan, at ministrene som udgangspunkt skal flyve med rutefly.

»Vi skal have svar på, de her rejser kunne være foretaget med rutefly, som reglerne siger, at de som udgangspunkt skal. Derudover vil vi have svar på, hvor meget ministerens rejser med privatfly har forurenet og belastet klimaet, for det er også en væsentlig del af den her sag,« siger Christian Juhl.

Christian Juhl fra Enhedslisten under et samråd om skattely i 2017.
Christian Juhl fra Enhedslisten under et samråd om skattely i 2017. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Flere eksperter har tidligere undret sig over, at udenrigsministeren tilsyneladende flere gange er fløjet med private fly på strækninger og datoer, hvor der har været mulighed for at tage almindelige rutefly.

Blandt andet har ministeren på booket privatfly til Bruxelles tre gange, hvor der mindst et af tilfældene var rutefly på dagen.

Udenrigsministeriet har tidligere afvist kritikken af Jeppe Kofods flybrug.

Ministeriet har tidligere oplyst til B.T., at det har været »betydeligt dyrere og mere besværligt at gennemføre udlandsrejser under coronapandemien«, og at det derfor var nødvendigt at bruge private fly »for at gøre Danmarks stemme gældende i verden«.

Christian Rabjerg Madsen, Socialdemokratiets politiske ordfører, sagde i sidste uge til B.T., at kritikken af udenrigsministeren er uberettiget.

»Vi har en udenrigsminister, som har knoklet for Danmarks interesser i en krisetid, og som har haft et behov for at være til stede mange steder. Når udenrigsministeren har rejst, har alle regler været overholdt,« sagde han.