Statsminister Mette Frederiksen har også slettet sine sms'er fra sin mobiltelefon, da minkskandalen rullede sidste år.

Det bekræfter Minkkommissionen over for B.T.

Kommissionen har bedt om sms'er fra statsministeren i perioden fra 1. september til ultimo december.

Det har således endnu ikke været muligt at gendanne de slettede beskeder.

»Men vi er stadig i gang med at forsøge at få dem genskabt«, oplyser Minkkommissionens medarbejder til B.T.

Kommissionen er i øjeblikket i gang med at afhøre i alt 61 vidner.

De skal være med til at opklare, hvad der førte til, at regeringen med Mette Frederiksen i spidsen traf en beslutning om at aflive alle mink uden at have lovgrundlaget på plads.

Dagen efter regeringen meldte beslutningen ud på et pressemøde, gik myndighederne med hjælp fra Politiet og Forsvaret i gang med at eksekvere ordren.

Tirsdag kunne B.T. afsløre, at Mette Frederiksens særlige rådgiver Martin Justesen slettede en sms-samtale fra de centrale dage i november 2020, hvor minksagen var på sit højeste.

Desuden kunne B.T. afdække, at Martin Justesen har sat sin mobiltelefon til automatisk at slette alle sms'er.

Derfor vil Minkkommissionen nu have genskabt hans sms'er i en periode på fire måneder fra 1. september til ultimo december 2020.

Onsdag oplyser kommissionen til B.T., at både Mette Frederiksen og hendes departementschef, Barbara Bertelsen, også har slettet deres sms'er fra samme periode.

»Kommissionen har fået oplyst af Statsministeriet, at Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen har en indstilling på deres telefon, der gør, at sms’er bliver slettet efter 30 dage,« oplyser den til B.T.

Det er under afhøringerne i kommissionen kommet frem, at sms-beskeder har været en central måde at kommunikere på.

Torsdag 21. oktober blev der fremlagt en lang række sms'er fra Barbara Bertelsen.

Her lagde hun hårdt pres på daværende fødevareminister Mogens Jensens departementschef, Henrik Studsgaard.

Det var ifølge Bertelsen på tide, at Mogens Jensen tog ansvaret for minksagen, selv om det var på et regeringsmøde i Koordinationsudvalget – som Mette Frederiksen er formand for – at beslutningen blev truffet.

'Hvornår kommunikerer I (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte ;)' skrev Bertelsen til Studsgaard 9. november 2020, hvorefter hun fortsatte med at sende en byge af sms'er.

'Enhver rest af hidtidige transparente forsøg på at kaste den videre på andre – herunder regeringen bredt og dermed stm (Statsministeriet, red.) – kommer jo til at ramme ham selv endnu hårdere.'

Efter afsløringerne oplyser Statsministeriet til B.T., at man allerede i september gjorde Minkkommissionen opmærksom på, at sms'erne fra topfolk i Statsministeriet blev slettet automatisk.

Men Statsministeriet vil nu hjælpe Minkkommissionen med at få genskabt de slettede sms'er, lyder svaret til B.T.

»Den diskussion, der nu er opstået, viser, at der er behov for at udarbejde generelle retningslinjer for opbevaring og sletning af SMS-beskeder på tjenestemobiler i staten i lighed med de retningslinjer om opbevaring af slettede e-mails, som Justitsministeriet udsendte i september. Det arbejde vil Justitsministeriet nu igangsætte,« skriver Statsministeriet videre.