Førstevælger, andenvælger, tredjevælger ...

Kampen om Københavns vigtige borgmesterposter er i fuld gang.

Det er allerede sikkert, at Københavns Kommune skal have ny overborgmester, da vikaren for seriekrænkeren Frank Jensen, Lars Weiss, ikke er Socialdemokratiets spidskandidat ved det kommende kommunalvalg.

Selvom flere af de siddende borgmestre genopstiller, vil man formentlig se store forskydelser i den famøse borgmesterkabale, der lægges, når valgresultatet er klart.

Her forhandler partierne om den rækkefølge, de mest populære partier vælger borgmesterposter. Lidt ligesom i skolegården: Førstevælger, andenvælger, tredjevælger osv.

Der er dog også en række andre poster, der skal fordeles, og derfor kan man ikke udelukkende se på stemmeantallet for at afgøre rækkefølgen.

Borgmesterkabalen eller konstitueringen, som det rent teknisk hedder, var genstand for debat i 2017, da hverken Enhedslisten med andetvalget, Socialdemokratiet med tredjevalget eller Alternativet med fjerdevalget ønskede at sætte sig på beskæftigelses- og integrationsborgmesterposten. Derfor endte den tunge og vigtige post hos Venstre, og de røde partier blev beskyldt for ikke at ville tage ansvar.

Det er langtfra alle partierne, der får deres største ønsker opfyldt ved en konstituering. Men kunne de få det, som de ville have det, hvilken borgmesterpost vil de forskellige partier så vælge?

B.T. har søgt svar på netop dette spørgsmål hos de partier, der i øjeblikket er repræsenteret i Københavns byråd.

Og man må selvfølgelig ikke vælge overborgmesterposten.

Socialistisk Folkeparti (SF)

Spidskandidat: Sisse Marie Welling

Førsteprioritet: Børne- og ungdomsborgmester

Sisse Marie Welling går efter Børne- og ungdomsborgmesterposten. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Sisse Marie Welling går efter Børne- og ungdomsborgmesterposten. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Sisse Marie Welling var den første til at melde hendes og SFs ambitioner. Med ambitionerne om at sætte sig på børne- og ungdomsborgmesterposten lægger partiet sig i linje med den nationalpolitiske dagsorden i partiet.

»Minimumsnormeringerne skal kunne mærkes af alle børn og deres familier i København hver eneste dag. Jeg er enormt glad for at være sundheds- og omsorgsborgmester, men jeg kan desværre kun være ét sted ad gangen, og jeg synes faktisk, det er rimeligt at melde klart ud, hvor jeg tror på, at jeg kan gøre den største forskel for københavnerne,« siger Sisse Marie Welling til B.T.

Det Konservative Folkeparti

Spidskandidat: Jakob Næsager

Førsteprioritet: Teknik- og miljøborgmester

Jakob Næsager vil overtage Enhedslistens borgmesterpost. Foto: Søren Bidstrup.
Jakob Næsager vil overtage Enhedslistens borgmesterpost. Foto: Søren Bidstrup. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Det ser hårdt ud i nabokommunen og højborgen Frederiksberg, men i København håber spidskandidaten at sætte sig på en vigtig post. Gerne en post, der har været på røde hænder længe.

»Vi håber, at Enhedslisten kan vippes af posten som teknik- og miljøborgmester. Vi håber selv at kunne besætte den post, da københavnerne har behov for en bedre fremkommelig by, og at borgerne ikke skal vente i et helt år på at få en byggetilladelse til en altan eller en carport,« siger Jakob Næsager til B.T.

Venstre

Spidskandidat: Cecilia Lonning-Skovgaard

Førsteprioritet: Teknik- og miljøborgmester

Beskæftigelses- og Integrationsborgmester i København Kommune Cecilia Lonning-Skovgaard kan se sig selv i flere forskellige roller efter valget. Foto: Mathias Eis/Scanpix
Beskæftigelses- og Integrationsborgmester i København Kommune Cecilia Lonning-Skovgaard kan se sig selv i flere forskellige roller efter valget. Foto: Mathias Eis/Scanpix Foto: Mathias Eis
Vis mere

Cecilia Lonning-Skovgaard ville ikke have noget imod at fortsætte som beskæftigelses- og integrationsborgmester. Hun har svært ved at vælge en favoritpost, men giver alligevel udtryk for, at hun øjner teknik- og miljøborgmesterposten.

»Her trænger der til at blive ryddet op, sikre fokus på erhvervslivet, og få fart på byggeriet af de mange boliger, København mangler, herunder at få styr på byggesagsbehandlingen,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard til B.T

Dansk Folkeparti

Spidskandidat: Finn Rudaizky

Førsteprioritet: Tryghedsborgmester

Finn Rudaizky (DF) vil være bande- og plejehjemsborgmester. (Foto: Kristian Juul Pedersen/Scanpix 2017)
Finn Rudaizky (DF) vil være bande- og plejehjemsborgmester. (Foto: Kristian Juul Pedersen/Scanpix 2017) Foto: Kristian Juul Pedersen
Vis mere

Står det til DF, så bliver der oprettet en helt ny borgmesterpost, der skal gå under navnet »Tryghedsborgmester«. Finn Rudaizky oplyser til B.T., at partiets drømmeborgmesterpost både skal sørge for tryghed for de ældre borgere i kommunen og samtidig have mere fokus på at gøre op med bander, overfald og vold. Med andre ord en plejehjems- og bandeborgmester.

Hvis partiet frit kunne vælge en af de eksisterende borgmesterposter, ville man vælge beskæftigelse- og integration, oplyser Finn Rudaizky til B.T

Liberal Alliance

Spidskandidat: Ole Birk Olesen

Førsteprioritet: Teknik- og miljøborgmester (eller beskæftigelse og børn og unge)

Ligesom flere af de andre partier har Liberal Alliance svært ved at bestemme sig for en enkelt ønskepost. Partiet flirtede med spærregrænsen ved seneste folketingsvalg, og man har heller ikke store forventninger til det kommende kommunalvalg.

»LA har ikke tidligere været i nærheden af at kunne erobre en borgmesterpost i København, og det forventer vi heller ikke i år. Skulle vi overraske meget positivt, så synes vi, at Teknik og Miljø, Beskæftigelse, og Børn og Unge er de mest interessante områder,« siger Ole Birk Olesen til B.T.

Alternativet

Spidskandidat: Franciska Rosenkilde

Førsteprioritet: Lige meget hvilken bliver det mere grønt

Politisk leder for Alternativet Franciska Rosenkilde vil arbejde for grønne visioner, ligemeget hvilken post partiet måtte få (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix).
Politisk leder for Alternativet Franciska Rosenkilde vil arbejde for grønne visioner, ligemeget hvilken post partiet måtte få (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix). Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Alternativet bragede ind i byrådet i 2017 med 10,5 procent af stemmerne og en borgmesterpost. Siden er de dalet i både tilslutning og målinger, men skulle det lykkes Alternativet at få nok indflydelse til igen at sikre sig en borgmesterplads, er det lige meget hvilken.

»For Alternativet er det vigtigt, at København bliver en mere grøn, bæredygtig og socialt sammenhængende by. De visioner kan og vil vi arbejde for, lige meget hvilken borgmesterpost vi får mulighed for at få. Selvfølgelig ville det være nemmest, hvis vi bare fik overborgmesterposten til at starte med,« siger politisk leder for Alternativet Franciska Rosenkilde til B.T.

Radikale Venstre

Spidskandidat: Mia Nyegaard

Førsteprioritet: Vil ikke tage stilling endnu

Mia Nyegaard (B) vil ikke vælge en ønskepost endnu. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017)
Mia Nyegaard (B) vil ikke vælge en ønskepost endnu. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

I Radikale Venstre ønsker vi ikke, at vælgerne kender til partiernes ønsker før valget. Socialborgmester Mia Nyegaard har derfor ikke tilkendegivet hendes drømmepost over for B.T.

»Jeg tænker, at vi skal lade vælgerne stemme først. For det afhænger helt af konstituering, hvad der kan lade sig gøre. Jeg kan love, at jeg vil gå til enhver borgmesterpost med samme arbejdsomhed og ydmyghed ift. at levere kerneydelserne til københavnerne,« siger Mia Nyegaard i et skriftligt svar til B.T.

Enhedslisten

Spidskandidat: Line Barfod

Førsteprioritet: To borgmesterpladser

Enhedslisten og Line Barfod har i nogle målinger nærmet sig Socialdemokratiet. Foto: Linda Kastrup
Enhedslisten og Line Barfod har i nogle målinger nærmet sig Socialdemokratiet. Foto: Linda Kastrup Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Enhedslisten skifter spidskandidat fra Ninna Hedeager Olsen til advokat og tidligere folketingsmedlem Line Barfod, men det er ikke det eneste, der er forandret ved Enhedslisten. Ambitionerne er nemlig også steget markant. Partiet har ikke ønsket at oplyse, hvilke poster de ønsker at gå efter, men melder til gengæld ud, at man går efter mere end en.

»Jeg kan sige, at vi går efter to borgmesterposter, fordi vi håber på at gå frem, men ikke hvilke,« siger gruppeformand for Enhedslisten København Karina Vestergård Madsen til B.T.

Socialdemokratiet

Spidskandidat: Sophie Hæstorp Andersen

Førsteprioritet: Ingen kommentarer

Socialdemokratiet har ikke ønsket at kommentere, hvilken borgmesterpost ud over overborgmesterposten de prioriterer. Foto: Asger Ladefoged
Socialdemokratiet har ikke ønsket at kommentere, hvilken borgmesterpost ud over overborgmesterposten de prioriterer. Foto: Asger Ladefoged Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Partiet, der sidder på overborgmestertronen, har ikke ønsket at deltage i B.T.s opgørelse over partiernes ønskeposter.

Ud over overborgmesterposten sidder man også på børne- og ungeborgmesterposten, men frem mod valget 16. november har man kun ét fokus.

»Vi går efter overborgmesterposten og har ikke yderligere kommentarer til det spørgsmål,« siger formand for Socialdemokratiet i København Jan Salling til B.T.