Loyale, trofaste og tilfredse. Sådan beskriver B.T.s politiske kommentator Søs Marie Serup borgerne i de københavnske kommuner.

Og tallene bakker hende op. I langt de fleste af kommunerne sidder borgmesterpartiet på mere end hver tredje stemme, og nogle steder sidder man endda på mere end halvdelen. Der er ikke meget, der tyder på, det ændrer sig, hvis man spørger Søs Marie Serup.

Med en kommune som undtagelse.

Siden 1958 har Det Konservative Folkeparti, og tidligere Højre, siddet på borgmesterposten på Frederiksberg.

Simon Aggesen (K) kan se frem til et svært valg ifølge Søs Marie Serup. Arkivfoto: Scanpix
Simon Aggesen (K) kan se frem til et svært valg ifølge Søs Marie Serup. Arkivfoto: Scanpix Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Ved sidste valg fik borgmesterkandidat Jørgen Glenthøj og hans parti svimlende 37,1 procent af stemmerne i kommunen.

Alt var altså på mange måder, som det plejede og har været de sidste 163 år.

Men i 2019 abdicerede bykongen Glenthøj efter ti år på tronen og overlod borgmesterkæden til sin kronprins, Simon Aggesen, og det skifte kan vise sig at blive fatalt for De Konservative.

34-årige Simon Aggesen har på sine få år som borgmester allerede tiltrukket sig tonsvis af dårlig omtale på grund af nogle kontroversielle bygge- og ejendomssager.

Borgmestrene i de siddende kommuner var overlegne ved kommunalvalget i 2017.
Borgmestrene i de siddende kommuner var overlegne ved kommunalvalget i 2017.
Vis mere

»Vi har med en borgmester at gøre, der ikke kan beslutte sig for, om han vil være byggematador eller borgmester. Det ville være en episk nedtur for De Konservative, hvis de mister Frederiksberg,« siger Søs Marie Serup til B.T. København.

Larmen omkring Simon Aggesen begyndte, da det via Ekstra Bladet kom frem, at han på mystisk vis fik anskaffet sig retten til flere dyre boliger på Frederiksberg og kort efter solgte dem til en tocifret milliongevinst. En af lejlighederne købte han til under halvdelen af kvadratmeterprisen på Frederiksberg.

B.T. afslørede desuden, hvordan han på heldig vis skaffede sig en kæmpe herskabsvilla, der ikke havde været sat til salg.

I kulissen står Socialdemokratiet og borgmesterkandidat Michael Vindfeldt som det næststørste parti i kommunen efter valget i 2017.

Pelle Dragsteds kandidatur til byrådet på Frederiksberg kan være med til skubbe magten over til den røde fløj, mener Søs Marie Serup. Foto: Mathias Svold
Pelle Dragsteds kandidatur til byrådet på Frederiksberg kan være med til skubbe magten over til den røde fløj, mener Søs Marie Serup. Foto: Mathias Svold Foto: Mathias Svold
Vis mere

Skulle det vise sig at gå fra grønt til rødt på Frederiksberg, skal socialdemokraterne dog ikke tage æren ifølge Søs Marie Serup.

»Pelle Dragsted stempler ind i kommunen. Enhedslisten er absolut ikke ligeyldige, han kan være med til at flytte magten over, men Aggesen har kun sig selv at takke, hvis De Konservative ikke vinder,« siger politisk kommentator Søs Marie Serup og kalder Aggesen den borgmester, der har klaret det absolut dårligst i den nuværende valgperiode.

I Rødovre og Gentofte har de to længst siddende borgmestre takket af midt i deres valgperiode. I henholdsvis 25 og 28 år har Erik Nielsen (S) og Hans Toft (K) siddet enevældigt på bytronerne i de to kommuner.

Hvordan borgerne reagerer på det, er interessant.

Hans Toft, Gentoftes borgmester, takker af efter 28 år på posten. Foto: Tobias Kobborg.
Hans Toft, Gentoftes borgmester, takker af efter 28 år på posten. Foto: Tobias Kobborg. Foto: Tobias Kobborg
Vis mere

»Når de to længstsiddende borgmestre takker af, så følger man selvfølgelig med,« siger Søs Marie Serup.

Hvor Erik Nielsen måtte trække sig tidligere end ventet som følge af en skandale med en ulovlig tjenestebil, er der mindre palaver med Hans Tofts farvel i Gentofte.

»Hans Toft har forberedt sin afgang rigtig godt, de virker meget tilfredse i Gentofte. De har også nogle helt andre økonomiske muligheder i Gentofte, end man for eksempel har i Rødovre,« siger Søs Marie Serup.