Ida Auken bad Sofie Carsten Nielsen om at gribe ind over for den tidligere radikale leder Morten Østergaard, efter hun havde oplevet ham opføre sig krænkende til Folkemødet.

Det skriver Auken på Facebook, hvor hun forklarer, at Sofie Carsten Nielsen har dækket over sagen - samt at den nye partileder ikke har fortalt hele sandheden.

»Så jeg er ikke i tvivl om, at Sofie Carsten Nielsen vidste, hvordan Morten Østergaard opførte sig, og valgte at dække over ham,« skriver hun.

Som tidligere afdækket i B.T., sendte Ida Auken en mail til folketingsgruppen, hvor hun ville have partiledelsen til at stoppe 'fortielserne' om Morten Østergaards adfærd over for kvinder.

»I lørdags fortalte jeg folketingsgruppen, hvad jeg vidste. Jeg sendte en fortrolig mail til gruppen, der påpegede, at det ikke var korrekt, når ledelsen siger, at de ikke kendte til flere sager. Jeg opfordrede ledelsen til at give det fulde billede til folketingsgruppen.«

»I mailen fortalte jeg, hvordan jeg i juni 2017 fortalte både den nuværende politiske leder, landsformanden og partisekretæren, hvordan Morten Østergaard på Folkemødet 2017 havde stået og befamlet en ung kvinde mod hendes vilje og med stærkt grænseoverskridende adfærd havde forsøgt at få hende til at gå i seng med sig,« siger hun og fortsætter:

»Dengang bad jeg udtrykkeligt Sofie Carsten Nielsen om at gribe ind over for Morten Østergaard. Svaret til mig fra ledelsen dengang var, at man var begyndt at mandsopdække Morten og lægge ham i seng, når han blev for beruset. Jeg sagde, at det mente jeg ikke var godt nok.«

Over for B.T. benægtede Sofie Carsten Nielsen ellers i mandags, at Auken havde advaret Sofie Carsten Nielsen:

Sofie Carsten Nielsen dækkede over Morten Østergaard, mener Ida Auken.
Sofie Carsten Nielsen dækkede over Morten Østergaard, mener Ida Auken. Foto: Philip Davali
Vis mere

»Jeg er ikke blevet orienteret om en sag om Morten Østergaard for tre år siden,« meddelte hun i et skriftligt svar.

Hun forklarer, at situationens alvor gik op for hende i fredag. At Sofie Carsten Nielsen ifølge Auken har dækket over Østergaard:

»Først kunne man se Morten Østergaard lægge en opdatering på sin Facebook om, at han har forulempet tre kvinder, han har været chef for, hvilket viser, at der selvfølgelig var tale om mere alvorlige handlinger end en hånd på et lår.«

»Dernæst indkaldte Sofie Carsten Nielsen til pressemøde, hvor hun meddelte, at hun ikke kendte til flere sager om Morten Østergaard end hånden på Lotte Rods lår. Det ved offentligheden nu ikke var korrekt, da hun tre dage senere skrev på sin Facebook, at hun havde kendt den ene af personalesagerne siden 17. september i år.«

»Men allerede fredag under pressemødet vidste jeg, at Sofie Carsten Nielsen ikke fortalte hele sandheden. For jeg har fortalt hende om en anden særdeles alvorlig sag for tre år og fire måneder siden i juni 2017. Jeg har siden erfaret, at denne sag er den ene af de tre personalesager,« skriver hun med henvisning til sagen på Folkemødet 2017.

En sag, som den nye partileder ifølge Auken efterfølgende har afvist at kende til:

»Sofie Carsten Nielsen har efterfølgende afvist at have hørt en sådan historie om Morten Østergaard, og det samme har landsformanden. Den tredje person, partisekretæren, har modsat de to andre skriftligt bekræftet, at jeg har talt med ham om sagen.«

Ida Auken tilføjer, at hun over for Sofie Carsten Nielsen har udtrykt mistillid til den tidligere partileder på grund af hans grænseoverskridende adfærd:

Ida Auken mistede tilliden til Østergaard på grund af hans grænseoverskridende adfærd.
Ida Auken mistede tilliden til Østergaard på grund af hans grænseoverskridende adfærd. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Ud over den samtale i 2017 havde Sofie Carsten Nielsen og jeg også en samtale på tomandshånd på hendes kontor i efteråret 2018, der angik min opbakning til Morten Østergaard. Der måtte jeg gøre klart, at jeg havde mistet tilliden til ham som leder for det Radikale Venstre blandt andet på grund af hans opførsel over for kvinder,« skriver hun og fortsætter:

»Her nævnte jeg ikke den i mailen omhandlede sag, men alene det generelle billede af Morten Østergaards mangeårige grænseoverskridende adfærd. Så jeg er ikke i tvivl om, at Sofie Carsten Nielsen vidste, hvordan Morten Østergaard opførte sig, og valgte at dække over ham, i stedet for at tage det nødvendige opgør.«

Ida Auken mener, at ledelsen har fortiet sagerne:

»Min mail gav ledelsen mulighed for at komme frem med alle oplysninger over for folketingsgruppen, i den officielle redegørelse og over for hovedbestyrelsen. Ingen af de muligheder er blevet grebet af ledelsen,« skriver hun og slår fast:

»Jeg kan se, at man nu forsøger at lukke et kapitel i partiets historie uden at tage et tilstrækkeligt opgør med ledelsessvigtet.«

Ida Auken er i øjeblikket sygemeldt med stress og var derfor ikke til stede på det dramatiske gruppemøde i Den Sorte Diamant sidste onsdag.

Mødet endte med Morten Østergaards afgang, da det kom frem, at han havde krænket Lotte Rod for næsten ti år siden.

To dage senere erkendte Morten Østergaard på Facebook, at han havde yderligere tre personalesager om krænkelser.

Katrine Robsøe er også blevet krænket af Østergaard, siger hun.
Katrine Robsøe er også blevet krænket af Østergaard, siger hun. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Den ene handler om en praktikant i partiet, den anden handler om partifællen Katrine Robsøe.

Episoden på Folkemødet 2017, som Ida Auken nævner, er ifølge B.T.s oplysninger den tredje personalesag.

Du kan læse hele Ida Aukens opslag her.