Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

24-årige Helena Palsgaard så pludselig sit eget billede gengivet på de sociale medier med en opfordring til at stemme på Stram Kurs.

Der er bare lige det ved det, at det er Venstre, hun stiller op for.

»Jeg var godt forberedt på, at man aldrig rigtig ved, hvad der skal ske, når der er valgkamp,« fortæller Helena Palsgaard, som stiller op for første gang og er kandidat til Regionsrådet i Nordjylland.

»At det lige var Stram Kurs, er jeg ikke så tilfreds med, for jeg kan overhovedet ikke identificere mig med dem.«

Mandag formiddag blev hun kontaktet af folk, der gjorde hende opmærksom på, at hendes navn og ansigt florerede på de sociale medier, hvor hun var sat i relation til Stram Kurs.

Det var lagt op af den nordjyske Stram Kurs-medlem Uwe Max Jensen, der blandt andet havde lagt opslaget på Twitter.

Til TV 2 Nord siger han:

»Det begynder med, at hun lægger et billede på Instagram, hvor hun bruger V-tegnet, som er et tegn, der er anvendt af Stram Kurs. Når vi ser en kandidat, der bruger det tegn, så bliver vi oprørte og mener, at det kalder på en kommentar,« lyder det fra Uwe Max Jensen, som kalder sit opslag for satire.

Helena Palsgaard var i kontakt med Twitter, som fjernede opslaget, men det stoppede ikke Uwe Max Jensen, som lavede to nye opslag – denne gang med to nye billeder af Helena Palsgaard samt to frivillige, der har hjulpet hende med at sætte valgplakater op.

I opslagene var hendes billede photoshoppet ind på en valgplakat med Stram Kurs' logo på.

Dette var et af de opslag, Uwe Max Jensen lagde på sin Twitter-profil.
Dette var et af de opslag, Uwe Max Jensen lagde på sin Twitter-profil. Foto: Privat.
Vis mere

»Det var der, grænsen gik for mig,« fortæller Helena Palsgaard, som understreger, at hun ikke vil fremstå som et offer, men at hun siger fra, fordi også hendes frivillige hjælpere blev inddraget.

Helena Palsgaard forsøgte forgæves at kontakte Uwe Max Jensen på Facebook, og derudover har hun anmeldt de nye opslag.

Desuden lavede hun et opslag på sine egne profiler på Instagram og Facebook, hvor hun skrev, at hun var blevet sat i relation til Stram Kurs, og at hun ikke ønskede at være en del af det. Et opslag, som Uwe Max Jensen tog et screenshot af og lagde op på sin egen profil, fortæller Helena Palsgaard.

»Der er forskel på satire og chikane, og jeg synes, det er chikane, når han på den måde bliver ved, selvom jeg har givet udtryk for, at jeg ikke synes, det er i orden.«

Uwe Max Petersen fortæller til TV2 Nord, at hans Twitter-profil blev blokeret i en kortere periode efter Helena Palsgaards anmeldelse af hans opslag, og han kalder det et »anstødeligt angreb på ytringsfriheden«, at hun anmelder hans Twitter-profil og får den lukket.

Desuden mener han, at det er Stram Kurs, der er blevet udsat for et overgreb.

»Helena Palsgaard stjæler vores tegn, og det vælger jeg så at svare satirisk på,« siger Uwe Max Jensen.

At Helena Palsgaard, der på sin valgplakat poserer med det såkaldte peacetegn, skulle have stjålet det fra Stram Kurs, kan hun ikke genkende.

»Det er bare helt normalt for mig og frit tilgængeligt, så jeg havde ikke skænket det en tanke, og jeg føler heller ikke, det er noget, de har ejerskab over.«

Hun overvejer at politianmelde Uwe Max Jensen, hvis chikanen fortsætter. Uwe Max Jensen mener ikke, at der er tale om chikane, men om satire.

»Politisk satire er ikke en opgave for politiet,« siger han.