Enhedslisten udtræder af konstitueringsaftalen, de indgik onsdag morgen sammen med et samlet nyvalgt byråd i Odense, undtagen Venstre.

I stedet har partiet indgået en »teknisk« aftale med netop Venstre og Christoffer Lilleholt, og dermed skal rådmands-kabalen laves helt om.

Det skriver de to partier i en kort pressemeddelelse søndag middag.

»Vi har sovet på det og har valgt at gå fra den her aftale, fordi den ikke gav Enhedslisten politisk indflydelse, og så fordi det var en for stor kamel at sluge at konstituere sig med Nye Borgerlige,« siger Enhedslistens spidskandidat, Reza Javid, til B.T.

Han fortæller, at det nye partnerskab med Venstre udelukkende er teknisk og med henblik på at få politisk indflydelse.

Enhedslisten får da også med partnerskabet mulighed for at vælge en rådmandspost, hvilket de ikke havde mulighed for i den tidligere aftale, fortæller Reza Javid.

Hvilken post kan han ikke svare på endnu, da det afhænger af de andre partiers valg. Den nye aftale mellem Venstre og Enhedslisten betyder nemlig, at den oprindelig rådmandsfordeling formentlig skal laves helt om. Med aftalen går Venstre nemlig fra at have såkaldt tredjevalg til at have andetvalg.

I den oprindelig aftale var det De Radikale, der havde andetvalg. Susanne Crawley (R) valgte sin tidligere rådmandspost i Børne- og Ungeforvaltningen. Den rådmandspost har Christoffer Lilleholt nu mulighed for at vælge. Om han gør det, har B.T. ikke kunnet få svar på søndag.

Hvad siger du til de vælgere, der har stemt på Enhedslisten i den tro, at I ville være med til at sikre et rødt flertal i Odense Byråd?

»Der er fortsat flertal til Peter Rahbæk Juel, og der er fortsat rødt flertal. De vælgere, der har stemt på Enhedslisten, vil gerne have, at vi får indflydelse, og det får vi nu,« siger Reza Javid og tilføjer:

»Vi er kede af, at det er endt på den her måde.«

Andre læser også