»Hvad fanden er meningen?«

Det spørgsmål har formanden for De Radikale, Morten Østergaard, stillet i flere Facebook-opslag de seneste dage.

I en større kampagne sætter han blandt andet øget fokus på ligestilling og afskaffelse af racisme i det danske samfund. Herunder i sportens verden.

Det gør han ved at stille sig sammen med danske sportsstjerner, der har oplevet at blive diskrimineret i deres erhverv.

Folk som fodboldspilleren Mathias 'Zanka' Jørgensen, der tidligere er blevet udsat for racistiske tilråb, og svømmeren Jeanette Ottesen, der mistede sin økonomiske støtte, da hun blev gravid, råber nu højt for at komme problemerne til livs.

»Meningen er at vise de steder, hvor jeg synes, der er nogle udfordringer, og rejse spørgsmålet: ‘Giver det mening?’. Jeanette Ottesens absurde situation i forbindelse med hendes graviditet er et eksempel på, hvor vi er meget langt fra den ligestilling, vi ellers mener, vi har i Danmark,« siger Morten Østergaard og tilføjer:

32-årige Jeanette Ottesen.
32-årige Jeanette Ottesen. Foto: PATRICK B. KRAEMER
Vis mere

»Racismedebatten med 'Zanka' er også et eksempel på problemerne. De to eksempler burde jo ikke kunne lade sig gøre, men det er den skinbarlige sandhed i Danmark.«

Hvorfor sætter du først fokus på det nu?

»Som afsæt efter et forår med coronapandemien tror jeg, at mange kom til at tænke over: ‘Hvad er egentlig meningen med det hele?’, og den diskussion er enormt vigtig at holde fast i. Som samfund bestemmer vi jo selv, om der er nogle grupper, der skal udsættes for diskrimination. Vi bestemmer også selv, om vi vil videre med ligestillingen, eller om vi bare skal sove tornerose-søvn.«

Hvad håber du, der kommer ud af det?

»Jeg håber, jeg får flere til at stille det samme spørgsmål. Det er jo ikke kun sportsstjerner, der oplever det her. Den meningsløshed findes flere steder i det danske samfund, og derfor skal vi holde fast i diskussionen.«

Hvordan vil du helt konkret forsøge at fjerne racisme og mangel på ligestilling i sport?

»Det er et spørgsmål om at erkende, at problemerne er der. Man møder stadig racisme rundt omkring på de danske stadioner og arenaer, og i Jeanette Ottesens tilfælde møder man også stadig oldnordisk ligestilling.«

»Det kan vi jo lave om på, og der er det min opgave at få love og regler ændret i blandt andet Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Dansk Svømmeunion. Det helt centrale handler om at erkende, at der er et problem, og at det findes, og at man derefter er klar til at komme det til livs.«

30-årige Mathias Zanka Jørgensen.
30-årige Mathias Zanka Jørgensen. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Hvilke konkrete tiltag er det, der skal til?

»Sport har nogle muligheder, som vi skal understøtte politisk, og derudover må det være en opgave for DIF og Team Danmark, at der er ligestilling i dansk idræt.«

Men hvordan vil I understøtte de muligheder politisk?

»Vi kan sørge for, at flere unge meldes ind i klubberne eller foreningerne. Vi skal understøtte initiativer, der vil have flere unge mennesker – uanset baggrund – ind i sportens verden, og så skal vi sørge for at fastholde kampagner, så de bliver en del af dansk breddeidræt.«

Onde tunger vil måske mene, at dine opslag handler om at få opmærksomhed og likes i stedet for at gøre noget ved problemet. Hvad vil du sige til dem?

»Så vil jeg sige, at en del af det at være politiker handler om at sætte en dagsorden og deltage i en debat. Jeg bruger min position til at give nogen en stemme, så det forhåbentlig kan påvirke folks opfattelse. Jeg erkender helt, at det handler om at få opmærksomhed, men det er ikke opmærksomhed på mig. Det handler om at få opmærksomhed på selve problemet.«