Ny undersøgelse fra Københavns Kommune dokumenterer, at den tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev fik udført arbejde for 468.976 kroner af Øens Murerfirma i Allerslevs herskabslejlighed i København.

Hidtil har Anna Mee Allerslev oplyst, at Øens Murerfirma - som var en tæt samarbejdspartner med Allerslevs tidligere forvaltning - blot lavede 'murerarbejde i hendes badeværelse'.

Det svar gav hun til pressen under kommunalvalgkampen, og det fremgår også fra en tidligere undersøgelse lavet af Horten advokatfirma for Københavns Kommune om sagen.

Nu viser den nye undersøgelse fra Horten, at Øens Murerfirma udover murerarbejdet i det ene badeværelse også renoverede et gæstetoilet og fjernede en bærende væg. Desuden stod murerfirmaet for at styre hele byggeriet ved den milliondyre renovering af Anna Mee Allerslevs lejlighed på 236 m2.

Arbejdet i badeværelset, gæstetoilettet og med at fjerne en bærende væg kostede 363.061 kroner, mens byggestyringen kostede 105.915 kroner, fremgår det af rapporten fra Horten. Altså samlet 468.976 kroner.

I den nye undersøgelse fra Horten meddeler Anna Mee Allerslevs advokat Bjarke Vejby, at Øens Murerfirma har stået for at styre byggeriet ved renoveringen af Allerslevs herskabslejlighed. Allerslev har desuden fået lavet murerarbejde i badeværelse, renovering af gæstetoilet og murerfirmaet har fjernet en bærende væg 'med videre.' Det er uklart, hvad 'med videre' dækker over. 
I den nye undersøgelse fra Horten meddeler Anna Mee Allerslevs advokat Bjarke Vejby, at Øens Murerfirma har stået for at styre byggeriet ved renoveringen af Allerslevs herskabslejlighed. Allerslev har desuden fået lavet murerarbejde i badeværelse, renovering af gæstetoilet og murerfirmaet har fjernet en bærende væg 'med videre.' Det er uklart, hvad 'med videre' dækker over. 
Vis mere

De nye oplysninger om byggesagen kommer fra Anna Mee Allerslevs advokat, der har svaret på vegne af Allerslev. Dermed er det første gang, at Anna Mee Allerslev offentligt erkender det reelle omfang af sin tætte økonomiske relation med ejeren af Øens Murerfirma Jan Elving.

Københavns Kommune har sendt undersøgelsen til myndighedernes vagthund, Folketingets Ombudsmand, der nu går i gang med at vurdere Anna Mee-sagen.

Misvisende udtalelser

Ifølge Bente Hagelund, der er rektor på Folkeuniversitetet og forfatter til lærebøger om forvaltningsret, viser den nye rapport, at Anna Mee Allerslevs udtalelser om byggesagen under kommunalvalgkampen var misvisende.

»Det er noget af en underdrivelse at sige, at ”Øens Murerfirma har foretaget murerarbejde på badeværelset”, når det viser sig, at det drejer sig om meget mere. Hovedproblemet er, at Allerslev involverer en af kommunens store leverandører i sine private affærer, og at han set udefra kan føle sig presset til at give hende fordele for ikke at komme i ‘bad standing’ på rådhuset,« siger Bente Hagelund.

Allerslevs forhold til Øens Murerfirmas ejer Jan Elving kom i søgelyset, da BT under kommunalvalgkampen kunne afdække, at Allerslev gratis havde lånt et lokale hos murerfirmaet til sin 30-års fødselsdagsfest.

Lånet vakte opsigt, fordi murerfirmaet, der har over 100 ansatte, tjener millioner på opgaver fra kommunen og fik arbejdskraft i form af ansatte i virksomhedspraktik fra Allerslevs tidligere forvaltning. Allerslev forklarede lånet med, at hun privat er gode venner med indehaveren af murerfirmaet, Jan Elving.

Senere blev Allerslev beskyldt for korruption af sin egen partifælle Charlotte Fischer, da BT afslørede, at Allerslev bad en forvaltningschef om at hjælpe Øens Murerfirma med en byggetilladelse til et stort byggeprojekt. Samme dag gik Anna Mee Allerslev af som borgmester.

På sit sidste pressemøde i oktober sidste år på Københavns Rådhus afviste hun at svare på, om Øens Murerfirma havde lavet andet end et badeværelse i hendes lejlighed.

Meget mere end et badeværelse

Den nye rapport blev bestilt af Københavns Kommune, efter at BT i februar kunne afsløre, at Øens Murerfirma havde lavet meget mere end et badeværelse i Allerslevs lejlighed.

Aktindsigt i byggesagen viste, at murerfirmaet også stod for at rive en bærende væg ned. Og ifølge dokumenter og e-mails fra byggeprojektet stod Øens Murerfirma samtidig for en hovedentreprise ved renoveringen af Allerslevs lejlighed.

En underentreprenør, der udførte tømrerarbejde i lejligheden for omkring en halv million kroner, bekræftede over for BT, at han blev hyret af Øens Murerfirma, og at firmaet stod for hovedentreprisen.

Tre ansatte i murerfirmaet stod for at indhente tilbud, udarbejde tidsplaner og koordinere det omfattende arbejde med at renovere Anna Mee Allerslevs 236 m2 store lejlighed fra A til Z, viser e-mails fra projektet.

Ifølge et budget med titlen ‘Hovedentreprisen’ udarbejdet af Øens Murerfirma var prisen på 1,7 millioner kroner.

Flere andre dokumenter fra Øens Murerfirma omtaler firmaet som hovedentreprenør, ligesom murerfirmaets ansatte omtalte de andre håndværkerfirmaer som ‘underentreprenører’ i e-mails.

»Det her viser bare, at der ikke ikke har været den armslængde, som der bør være mellem en borgmester og en kommunal samarbejdspartner. Alt tyder på, at hun har været inhabil, fordi relationerne har været så tætte, og der har været en sammenblanding af hendes egne og kommunens interesser,« siger professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv ved Roskilde Universitet Bent Greve.

Anna Mee Allerslev har tidligere afvist, at Øens Murerfirma stod for en hovedentreprise.

»Øens var ikke hovedentreprenør på den private lejlighed. Jeg har betalt for Øens arbejde og oplyst Horten om Øens rolle i forbindelse med renoveringen af lejligheden,« skrev Anna Mee Allerslev i februar i et svar til BT.

Horten mangler materiale

Horten skriver flere gange i den nye undersøgelse, at advokatfirmaets muligheder for at vurdere sagen er begrænset, fordi det ikke har haft adgang til sagens underliggende dokumenter. Dermed har Horten sandsynligvis ikke fået udleveret fakturaer og kontrakter.

‘Vores (Hortens, red.) mulighed for at foretage en nærmere vurdering af sagen er begrænset af, at hverken Anna Mee Allerslev eller de involverede virksomheder kan forpligtes til at udlevere materiale om en privat byggesag for kommunen og derfor heller ikke til Horten,’ står der i rapportens vurdering.

Undersøgelsen baserer sig i stedet på de oplysninger, advokatfirmaet har modtaget fra Anna Mee Allerslevs advokat Bjarke Vejby.

På trods af det begrænsede materiale konkluderer Horten - ud fra oplysninger fra Allerslevs advokat - at der ‘ikke er grundlag for at antage, at Anna Mee Allerslev, da hun var beskæftigelses- og integrationsborgmester, blev inhabil som følge af, at Øens Murerfirma udførte håndværkerarbejde i hendes lejlighed’, eller at Allerslev fik en gave af murerfirmaet ved renoveringen.

Horten har heller ikke haft adgang til nok materiale til at kunne efterprøve prisniveauet for de ydelser, som Øens Murerfirma har leveret til Anna Mee Allerslev.

»Vi bemærker, at der ikke på baggrund af det fremlagte materiale kan foretages en fuldstændig efterprøvning af, om priserne afspejler markedspris,« skriver Horten i sin vurdering.

BT har stillet flere spørgsmål til Anna Mee Allerslev og har fået et svar fra hendes advokat Bjarke Vejby.

'Min klient, Anna Mee Allerslev, har ingen kommentarer til de spørgsmål du har stillet hende i dag. Vi afventer nu Ombudsmandens behandling af sagen,' skriver han.

Læs også: Overblik: Se dokumentationen i Anna Mee Allerslevs byggesag

Det samlede arbejde udført af Øens Murerfirma beløber sig ifølge Anna Mee Allerslevs advokat til 468.976 kroner.
Det samlede arbejde udført af Øens Murerfirma beløber sig ifølge Anna Mee Allerslevs advokat til 468.976 kroner.
Vis mere