Anna Mee Allerslev (R) fik stillet festlokale til rådighed til privat 30 års fødselsdag af håndværkerfirma, som har tæt samarbejde med hendes forvaltning. 

Sagen om den radikale beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslevs brug af gratis festlokaler vokser nu.

Torsdag dag kan BT nemlig fortælle, at Anna Mee Allerslev også fik stillet et gratis festlokale til rådighed hos Øens Murerfirma til sin 30 års fødselsdagsfest, som hun holdt den 16. august 2014 på Lindgreens Alle på Amager i København.

Øens Murerfirma har et tæt samarbejde med Anna Mee Allerslevs forvaltning, og hun har flere gange fremhævet virksomhedens sociale indsats. Desuden udfører Øens Murerfirma også renoveringsopgaver for Københavns Kommune.

»Jeg mener lånet af festlokalet opfylder betingelserne for at være en gave, og derfor er det i strid med reglerne, at Anna Mee Allerslev får stillet lokalet til rådighed,« siger lektor ved Aalborg Universitet Sten Bønsing.

Også Bent Greve, der er professor i forvaltning ved Roskilde Universitet, er enig.

Det var bag denne bygning på adressen Lindgreens Alle 12 i København, at Anna Mee Allerslev holdt sin 30 års fødsesldag. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix)
Det var bag denne bygning på adressen Lindgreens Alle 12 i København, at Anna Mee Allerslev holdt sin 30 års fødsesldag. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix) Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Der er tale om en gave, og den har en størrelse, som betyder, at borgmesteren ikke må tage imod den. Det er i strid med de forvaltningsregler, som en borgmester er underlagt,« siger han.

Det eneste Anna Mee Allerslev skulle betale var seks flasker vin.

Det fortæller indehaver af Øens Murerfirma Jan Elving, der selv var med til festen.

»Hun lånte vores kantine, og det var en weekend, som jeg husker det. Anna Mee ville leje den, men da jeg tidligere har lånt kantinen ud til venner, bekendte og ansatte i mit firma, så fik hun lov til at låne kantinen, hvis bare hun selv stod for rengøringen. Jeg lejer den ikke ud og gider ikke alt besværet. Bagefter fik jeg seks flasker vin,« siger han.

Anna Mee Allerslev bekræfter overfor BT, at hun lånte lokalet gratis, og hun skriver i en mail, at vinen var en ‘høfligheds-tak’.

Sagen kommer frem kun tre uger efter, at BT kunne afsløre, at Anna Mee Allerslevs i strid med reglerne lånte Københavns Rådhus til sin bryllupsreception i august i år. Et lokaleleje til en værdi af mindst 65.000 kroner.

Kort efter valgte Anna Mee Allerslev af egen fri vilje at betale 17.316,25 kroner tilbage for en helt anden fest, nemlig den reception hun holdt i forbindelse med sin 30 års fødselsdag 15. august 2014. Det skete efter, at BT havde søgt om aktindsigt i udgifterne til arrangementet.

Men nu viser det sig altså, at hun også fik adgang til festlokaler gennem kommunens håndværkerfirma Øens Murerfirma, der har et tæt samarbejde med Københavns Kommune og Anna Mee Allerslevs beskæftigelsesforvaltning om blandt andet at tage socialt udsatte unge ind som lærlinge. Samtidig udfører Øens Murerfirma renoveringsopgaver for Københavns Kommune. Det bekræfter Jan Elving over for BT. Ifølge Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen har der dog være tale om andre forvaltningers bygninger. Sagens omstændigheder er ifølge eksperterne problematiske.

»Der må slet ikke være mistanke om, at gaver indgår i kommunens samarbejde med virksomheden. Tingene skal foregå helt efter bogen, og der må ikke være nogen tvivl om kommunens upartiskhed, når firmaet eksempelvis byder på opgaver. Et konkurrerende firma ville med rette kunne mistænke kommunen for at fravælge dem, fordi de ikke stiller festlokaler til rådighed for borgmesteren. Der skal være helt rene linjer,« siger lektor Sten Bønsing.

Christian Ougaard, der er ekstern lektor i forvaltningsret, er enig med Sten Bønsing i, at det er i strid med reglerne.

»Anna Mee Allerslev sætter sig selv i en situation, hvor der kan rejses mistanke om, hvorvidt firmaet forventer særbehandling eller en modydelse for at lægge lokaler til hendes private fest,« siger Christian Ougaard, der også er formand for organisationen Transparency International.

Jan Elving fortæller til BT, at han lærte Anna Mee Allerslev at kende i forbindelse med, at hans virksomhed i 2012 fik den såkaldte ‘CSR Peoples Prize’ for virksomhedens arbejde med socialt udsatte.

»Jeg lærte Anna Mee Allerslev at kende efter vi fik CSR-prisen, og vi har samarbejdet med hendes forvaltning siden og er blevet gode venner. Og vores firma har taget mange ledige ind i fra Københavns Kommune. Både dem, der er motiverede og så dem, der ikke er,« siger Jan Elving.

At Anna Mee Allerslev også er glad for Øens Murerfirma ses på hendes hjemmeside. I august 2015 postede hun eksempelvis et billede, hvor hun er på café med Jan Elving suppleret med teksten ‘tidligt morgenmøde, men i hyggelig rammer med en af Københavns gode samarbejdspartnere.’

Og så sent som i juni i år var hun sammen med den radikale leder Morten Østergaard på besøg ved Øens Murerfirma, og en film fra besøget blev postet på partilederens Facebook-profil.

Derudover var Anna Mee Allerslev som medlem af dommerkommiteen også med til at give Øens Murerfirma Københavns Erhvervspris 2017.

»Uanset karakteren af samarbejdet med Øens Murerfirma, så skal Anna Mee Allerslev som politiker ikke tage imod en gave af den karakter. En privat fest bør afholdes for egne midler, når man er politiker. Det skal ikke være kommunens samarbejdspartnere, der lægger lokaler til en borgmesters private fest,« siger Christian Ougaard.

I et svar til BT skriver Københavns Kommunes chefjurist Berith Vivian Jensen blandt andet: 'Såfremt en borgmester modtager en gave alene i sin egenskab af privatperson, er den hverken omfattet af kommunens gaveregler og skal desuden ikke oplyses på kommunens hjemmeside'.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anna Mee Allerslev: Det var en privat fødselsdag

BT har ikke kunne få et telefoninterview med Anna Mee Allerslev, men har i stedet fået disse skriftlige svar:

Hvorfor valgte du at takke ja til at låne Øens Murerfirmas lokaler gratis?

'Fordi der var tale om en privat fødselsdag, hvor jeg lånte kantinen hos en privat ven, der i øvrigt selv deltog til fødselsdagen. Fødselsdagen havde intet at gøre med mit hverv som borgmester'.

Beskæftigelses. og Integrationsforvaltningen har et samarbejde med Øens Murerfirma ligesom du ved flere lejligheder har fremhævet Øens Murerfirma som et forbillede ift. det arbejde firmaet gør for de ledige. Samtidig har Øens Murerfirma også renoveringsopgaver for Københavns Kommune. Ifølge de eksperter, jeg har talt med er dit lån af lokalet at siddestille med en gave, hvorfor det er i strid med forvaltningsreglerne, at du tager imod den. Hvad siger du til det?

'Jeg har lånt kantinen til en privat fødselsdag af en privat ven. Private fødselsdage har intet med borgmesterhvervet at gøre. Forvaltningens chefjurist bekræfter dette. Desuden siger chefjuristen, at politikere, ministre og borgmestre gerne må modtage gaver i deres hverv, selvom dette ikke er relevant her.'

Overvejede du slet ikke, at det kunne være et problem, at du på den måde får leveret en ydelse gratis af en virksomhed, som din forvaltning samarbejder med? 

'Nej, for jeg har intet at gøre med visiteringen, der sker hver dag til hundredvis af virksomheder. Det har jeg ikke indflydelse på. Øens Murerfirma har ikke haft nogen renoveringsopgaver i Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen. De renoveringsopgaver, de har lavet for kommunen, er lavet for andre forvaltninger, og de har vundet dem via almindelige udbud. Det har jeg heller ingen indflydelse på. Desuden var dette en privat fødselsdag, hvor jeg lånte kantinen af en privat ven som en hjælpende hånd.'

Hvorfor er det egentlig, at du ikke bare selv skaffer og betaler lokaler til dine fester selv istedet for at blande kommunen og dine kommunale forbindelser ind i det?

'Min 30 års fødselsdag var en privat fødselsdag, som blev afholdt i en vens kantine.'