Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Seth Sethsen er den indsatte i Danmark, der har afsonet den længste sammenhængende dom i et almindeligt fængsel.

Mens andre livstidsdømte mordere bliver lukket ud efter 15 år, har Seth Sethsen fået afslag på alle sine anmodninger om prøveløsladelse.

Den dag i dag har han ingen udsigt til at blive lukket ud. Selv hævder Seth Sethsen, at han ikke er voldelig, og at drabet i 1985 var et uheld.

Psykiatere har vurderet, at han ikke er meget anderledes end andre langtidsindsatte, men Direktoratet for Kriminalforsorgen vælger at holde på ham.

- Direktoratet mener, at når jeg stikker pegefingeren uden for porten, vil jeg slå hele verden ihjel, siger Seth Sethsen i et stort interview med BT.

Hvis det stod til juraprofessor Vagn Greve, burde det slet ikke være muligt at få så lang en straf, som Seth Sethsen har fået.

Han mener, at Danmark bør følge Norges eksempel og afskaffe livstidsstraffen helt.

- Man bør maksimalt give op til 25 år og så ikke længere. Når man har afsonet så længe, er man en helt anden person, end den der begik forbrydelsen, siger Vagn Greve.

Læs hele Seth Sethsens historie i PLUS:

- Fra sød dreng til farlig kriminel
- Sådan dræbte jeg taxachaufføren
- Derfor bliver han ikke løsladt


Seth Sethsen er den indsatte i Danmark, der har afsonet den længste sammenhængende dom i et almindeligt fængsel.

Passageren på bagsæddet af taxa 329 trækker en pistol frem.

- Det er et røveri, siger han. En kort morgentur fra Albertslund Station til Gl. Landevej er ved at ende i tragedie.

Bag rattet sidder den 49-årige chauffør i Vest-Taxa, Kurt Gaarn-Larsen. Den sorthårede mand med pistolen er 30-årige Seth Sethsen, en vanekriminel misbruger fra Albertslund, der lige har tabt alle sine penge i en mislykket hashhandel. Nu er han på desperat jagt efter hurtige kontanter.

Deres øjne mødes i hyrevognens bakspejl.

- Han tager fat med højre hånd om pistolen, og allerede der tænker jeg, at nu går det galt, fortæller Seth Sethsen.

Dramaet i taxaen finder sted den 19. oktober 1985. I dag er Seth Sethsen 57 år og sidder roligt på en stol i Vridsløselille Statsfængsels besøgsafsnit.

I 26 år har han afsonet en fængselsdom uden tidsbegrænsning. Dermed er han den nulevende dansker, der har afsonet den længste sammenhængende straf i et almindeligt fængsel. Og han har ingen udsigt til at blive prøveløsladt.

Altid vild Seth Sethsen tænder en hjemmerullet cigaret og blæser sød røg ud gennem næseborene.

I cellen er der et bord, tre stole, en håndvask og to skilte, der fortæller, at rygning er forbudt.

- Jeg har altid været vild. Det er jeg stadig, men jeg har lært at styre det gennem meditation. Min sjæl er ikke begrænset af murene. Den kan rejse overalt, siger han.

Studier af historien og kontakten med det han kalder ’den åndelige verden’ holder Seth Sethsen levende i en virkelighed af låste døre. Foran et stort verdenskort på cellevæggen fortæller han ivrigt om, hvordan Mars og Venus stødte sammen i oldtiden og skabte hele den verden, vi kender.

Ifølge Seth Sethsen bliver sandheden holdt skjult af frimurerne, der styrer hele samfundet.

- Der er enormt meget had i vores samfund. Jeg sidder her kun på grund af had, og fordi jeg har afdækket frimurnes hemmelighed, Nostradamus’ hemmelighed og Bibelens guder. Ellers var jeg blevet lukket ud, siger Seth Sethsen og kaster blikket ud ad vinduet på fængselsgården.

Seth Sethsen er døbt Helge Nielsen, men tager som voksen navneforandring til Seth Sethsen. I dag underskriver han sig Seth Sethsen Nielsen.

Helge vokser op i et arbejderhjem i Albertslund, ikke langt fra Vridsløselille Statsfængsel. Hans danske far former riste på et jernstøberi, hans grønlandske mor er rengøringsassistent. Begge lever endnu og bor på et plejehjem under en km fra statsfængslet.

Den yngste af Seth Sethsens to søstre husker ham som ’en sød og glad dreng’, der altid er ’fuld af sjov og ballade’. Der bliver sat få grænser for drengen, som i modsætning til søstrene ikke har pligter hjemme. I skolegården bliver han mobbet på grund af sit grønlandske udseende og må forsvare sig med næverne.

Spiste Lsd som bolsjer

Allerede som dreng bliver han taget for tyveri, og som 12-årig kommer han svært til skade, da han stjæler fyrværkeri fra en bil. Han ryger pibe i smug, og af frygt for at blive opdaget, stikker han den tændte pibe ned i lommen med kanonslag. Seth Sethsen får alvorlige vansiringer af kønsdelene og begge hænder.

Fingrene er en klump, der må skilles ad kirurgisk og hud må transplanteres fra lårene til skridtet.

I syvende klasse bliver han smidt ud af skolen og indleder snart en kriminel løbebane. Han er storforbruger af stoffet Lsd. Stoffet bliver brugt til bevidsthedsudvidende eksperimenter af hippiebevægelsen, som Seth Sethsen føler sig som en del af. Lsd giver kraftige hallucinationer og kan udløse livsvarige psykoser.

Stoffet er i en lang periode hverdagskost for Seth Sethsen, selv mens han svejser som smedelærling.

- Jeg fik et lsd-trip efter skolen og så var det løb kørt. Jeg tog for meget af det. I en periode spiste jeg det ligesom bolsjer. Jeg er på evighedstrip, siger han om de år, hvor hans liv for alvor kører af sporet. Han ryger ind og ud af fængsler og sindssygehospitaler og begår stadig mere personfarlig kriminalitet.

Siden skolen, har han højst været ude af fængslerne i tre år.

Da han bliver løsladt i oktober 1985, begår han en stribe væbnede røverier. Under et røveri affyrer han et skud tæt på offerets hals. En uge senere stiger han ind i Kurt Gaarn-Larsens taxa.

- Da han tager fat i pistolen, går den af, forklarer Seth Sethsen:

- Det første skud går ind i hoften. Da han slipper, og jeg trækker pistolen tilbage, går den af igen og rammer ham her. Den senede mand sætter pegefingeren op til tindingen for at vise, hvor projektilet trænger ind og slukker taxachaufførens lys for altid. Ifølge retsdokumenterne rammer skuddet chaufføren bag højre øre. Han dør kort tid efter.

- Jeg vidste med det samme, at han var død. Han lå ned over rattet, og det sagde dyyyyt, fordi hornet gik i gang. Jeg løb hen i et vaskeri og sad der og tænkte ’åh nej, åh nej’. Det var slet ikke meningen, at det skulle ske, siger Seth Sethsen.

De råbte: Skyd ham Skrækslagen løber han hjem til en kammerats mor og fortæller hende, hvad der var sket.

Uden at han ved det, alarmerer hun politiet. Den danske taxabranch er i chok. Kurt Gaarn-Larsen efterlader sig en tvillingebror og et hav af chokerede kolleger.Samtlige københavnske hyrevogne leder i de dage efter Seth Sethsen, der bliver efterlyst med navn og billede på forsiden af BT og Ekstra Bladet.

- Jeg havde mellemørebetændelse og gik ned på apoteket for at købe penicillin. Der skete noget med folk, da jeg gik derind. Alle vendte sig om og kiggede på mig. Jeg vidste ikke, at jeg var på forsiden, så jeg vendte mig om for at se, om der skete noget bagved mig. Men der var ikke noget. Det var mig, de kiggede på, erindrer Seth Sethsen.

To et halvt døgn efter drabet bliver han anholdt klokken halv fem om morgenen i en lejlighed på Galgebakken i Albertslund. Da han åbner døren i underbukser, vælter det ind med politi med skjolde og maskinpistoler.

- Det var totalt surrealistisk. Der var fem-seks hundrede mennesker udenfor, der råbte ’nak ham’, ’skyd ham, Det var ligesom i middelalderen. Det er nok det værste, jeg har oplevet, siger Seth Sethsen.

Han taler med et drevent albertslund’sk. Afslutter ofte sine mange af sine sætninger med et dybt, kort, nasalt man’. Især når han bliver lidt ophidset. Som når han fortæller om retsagen, der udviklede sig til en farce, da anklageren forsøgte at relatere Seth Sethsen til rockermiljøet i Albertslund.

- Det ville jeg ikke være med til, så jeg skred fra retten. Hold jer til lige det, der er sket, mand’. Selvfølgelig skal jeg dømmes, men hold jer lige til fakta, man’.Retsreportager fra dengang beskriver, hvordan Seth Sethsen kalder dommerne for ’møgsvin’ og truer flere vidner.

En kollega til Kurt Gaarn-Larsen tager til genmæle og truer med at skyde Seth Sethsen, hvis han nogensinde bliver lukket ud. Den tiltalte må føres tilbage til sin celle og nægter at møde op i retten, den dag dommen bliver læst op. Nævningene tror ikke på Seth Sethsens forklaring om, at drabet er et uheld og kvitterer med den strengeste straf i dansk lovgivning: Fængsel på livstid.

- Jeg tænkte, åh nej, 15 år i fængsel med øretæver og røvfuld af betjentene, hvad gør jeg? Hjælp mig, moder jord, hjælp mig. I Danmark bliver livstidsfanger oftest lukket ud efter 15 år, men ikke i tilfældet Seth Sethsen. Kun to gange - for nylig - har han været på ledsaget udgang fra de mure, der har holdt ham indespærret siden 80’erne.

I de 26 år, han har været indespærret, har Danmark haft fem statsministre og skiftet skrivemaskinerne ud med computere.

Seth Sethsens gang er blevet stiv på grund af dårlig ryg og knæ. Et ar skærer sig ned mellem tattoveringerne på hans venstre arm. Det stammer fra et knivoverfald i fængslet.Seth Sethsen har afsonet i de fleste lukkede fængsler og mødt alle Danmarks værste kriminelle. Blandt dem politimorderen Palle Sørensen, der sad fængslet i knap 33 år for at have dræbt fire betjente.

- Det var en åndelig trøst, at Palle blev løsladt, for så bliver jeg også løsladt. Jeg kan ikke forestille mig, at jeg skal sidde længere end Palle. Selvfølgelig kommer jeg ud. Jeg kan huske, da jeg sagde: ’Palle, når du dør, skal du møde de fire betjente, du skød. Hvad vil du sige til dem?’ Han vidste ikke, hvad han skulle svare.

Hvad vil du sige til Kurt Gaarn-Larsen, hvis du møder ham, når du dør?

- Sorry, du, sorry. Hvad andet kan jeg sige? Det gør ondt at have taget et andet menneskes liv. Den sidder der resten af livet. Men jeg kan ikke lave det om.

Hvad vil du, hvis du en dag kommer ud?

- Jeg vil gerne bo på landet og finde noget, jeg kan gå og sysle med. Jeg vil gerne arbejde med læder. Og så vil jeg gerne til Kurdistan og se de bjerge, der blev skabt, da Mars og Venus stødte sammen.

Er du en farlig mand, Seth?

- Nej, det er jeg ikke. Jeg er slet ikke en voldelig type.

Mens Seth Sethsen har siddet inde, har han været involveret i flere slagsmål og fået domme for at besidde hash og mobiltelefoner. Ifølge den seneste mentalundersøgelse, som BT har fået aktindsigt i, er han ikke anderledes end andre langtidsindsatte. Seth Sethsen er ikke psykopat og har trods sin hang til konspirationsteorier ikke forfølgelsestanker, der giver øget risiko for vold. Det konstateres, at han ’næppe kan vurderes at være i særlig grad til fare for andre’. Alligevel har han fået afslag på alle sine anmodninger om prøveløsladelse.

- På baggrund af hans personlighed, tidligere adfærd, igangværende misbrug, mangel på realistiske fremtidsplaner og fravær af vilje til samarbejde må det forventes, at mindre restriktive livsbetingelser vil medføre en nærliggende risiko for personfarlig adfærd, lyder formuleringen i det seneste afslag.

- Direktoratet mener, at når jeg stikker pegefingeren uden for porten, vil jeg slå hele verden ihjel, lyder Seth Sethsens egen fortolkning. De mange afslag har knækket hans tillid til systemet og fanget ham i en ond cirkel. De seneste år har han nægtet at tale med en eneste psykiater, og dermed kan der ikke foretages en ny farlighedsvurdering, hvilket er en forudsætning for et løsladelsesforløb.

- Jeg kan ikke være sammen med de mennesker. De taler nedladende til mig, så jeg har det sådan her: Fis af. Jeg sidder her bare 60 år til.

Kurt Gaarn-Larsen havde ingen børn, men efterlod sig en tvillingebror, som stadig lever.

Andre læser også