Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Livstidsfangen Seth Sethsen har efter 36 år bag tremmer fået nyt håb om et nyt liv i friheden inden længe.

Østre Landsret har i en kendelse torsdag formiddag besluttet, at Kriminalforsorgen skal sætte vilkår for en prøveløsladelse af den dømte taxamorder.

Den nu 68-årige Seth Sethsen har siden 1985 siddet bag tremmer, efter han skød og dræbte en taxachauffør i hans hyrevogn i Albertslund.

Den dengang 30-årige Seth Sethsten blev få dage efter drabet anholdt. Han erkendte at have dræbt taxachaufføren Kurt Gaarn-Larsen.

Men de to dræbende skud blev ifølge hans forklaring affyret ved et uheld, da der opstod tumult i forbindelse med det røveri, han ville begå.

Nu har Østre Landsret bestemt, at Kriminalforsorgen skal fastsætte vilkår for, at livstidsfangen kan blive prøveløsladt. Det sker efter, at byretten i Glostrup i maj afviste, at Seth Sethsen skulle løslades.

Kriminalforsorgen har blandt andet afvist at prøveløslade Seth Sethsen, fordi han ikke har ønsket at lade sig mentalundersøge.

»Han mener, at Kriminalforsorgen bare bestiller en ny mentalundersøgelse, hvis de ikke er tilfredse med resultatet,« har hans daværende advokat Torben Dyring Kledal tidligere forklaret.

Eller som Seth Sethsen selv formulerede det tilbage i 2012, da han også dengang forsøgte at få Retten i Glostrup til at gå med på, at han skulle ud i friheden igen:

»Jeg har gjort det, jeg skulle. Jeg har talt med psykologer syv gange. Men Kriminalforsorgen lytter ikke. De tolker selv, det de vil.«

»Der er ingen psykiatere, der har talt om farlighed i 20 år. Det er alene kriminalforsorgen, der gør det. Hvorfor skal jeg så deltage i flere undersøgelser. I har flere lig i lasten, end rockerne har tilsammen,« tordnede han dengang med ophidselse i stemmen.

Samme år besøgte B.T. ham i besøgsafsnittet i Vridsløselille Statsfængsel, hvor han også var stærkt kritisk over den behandling, som han blev udsat for:

»Direktoratet mener, at når jeg stikker pegefingeren uden for porten, vil jeg slå hele verden ihjel.«

Ifølge Seth Sethsen skyldtes hans langvarige tilværelse bag tremmer også, at han havde afdækket frimurernes hemmelighed.

»Jeg har altid været vild. Det er jeg stadig, men jeg har lært at styre det gennem meditation. Min sjæl er ikke begrænset af murene. Den kan rejse overalt,« forklarede han i interviewet med B.T.

De fleste, der idømmes livstid, slipper ud efter 16-17 år, og kun én mand har i nyere tid siddet længere tid i fængsel end Seth Sethsen.

Det drejer sig om Naum Conevski, der i 1984 skød og dræbte en 20-årig mand og en 16-årig dreng på Femøren på Amager. Han har nu været frihedsberøvet i 37 år.

»Seth Sethsen har slået et menneske ihjel, men han har siddet i fængsel dobbelt så længe som andre livstidsfanger og i længere tid end Palle Sørensen,« har Seth Sethsens advokat tidligere udtalt.

»Så spørgsmålet om proportionalitet har for længst passeret sidste salgsdato med flere længder,« tilføjede advokaten dengang.

Til sammenligning nåede en anden livstidsfange - den nu afdøde Palle Sørensen, der i 1965 skød og dræbte fire politibetjente i København - at afsone knap 33 års fængsel, inden han blev løsladt i 1998.

Seth Sethsen har tidligere givet udtryk for, at han efter en løsladelse drømte om at slå sig ned i Midtjylland og leve et stille liv i et lille hus.