Kronprins Frederik er en mand af folket, og selvfølgelig skal han have lov at drikke fadøl og te sig tosset på en scene - også når han bliver konge en dag. Det mener alle de publikummer, B.T. talte med fredag på Smukfest, dagen efter en koncert, der vil gå over i historien.

Alle på Skanderborg-festivalen Smukfest vidste, at kronprins Frederik havde været på scenen aftenen forinden, da B.T. tog temperaturen på undersåtterne fredag eftermiddag. Også dem, der ikke havde stået foran Bøgescenen, da den kommende konge kom ind som et spontant, festligt indslag efter nummeret 'Worst/Best Case Scenario'

Nephew har en tradition for at afgøre, hvilken del af publikum, der synger bedst med under koncerterne, og her fik kronprins Frederik lov til at fælde den endelige uvildige afgørelse.

Med en voldsom entusiasme, store armbevægelser og et fjollet ansigtsudtryk udfyldte den 50-årige kronprins glad og feststemt sin rolle, hvorefter han med et lettere kejtet løb forlod scenen igen.

Og publikum elskede ham for det.

»Jeg synes bare, det er fedt, at han kommer og er med til en folkefest. Han rører jo os alle sammen, og han viser, han er ligesom os andre,« siger 58-årige Inge Tranberg.

Inge Tranberg
Inge Tranberg Foto: Laura Rode Nygaard
Vis mere

»Det var meget friskt, og det viser, han er meget folkelig. Det var et fint indslag. Jeg synes faktisk, det var meget sejt,« lyder det fra 38-årige Anders Borby.

Anders Borby.
Anders Borby. Foto: Laura Rode Nygaard
Vis mere

Flere af især de yngre festivalgæster var så begejstrede for kronprinsens optræden, at han konsekvent blev tituleret 'kongen'.

»Det var det fedeste i verden, kongen var her for at sige hej!« lød det enstemigt fra vennerne Bjarke, Simon og Mathias.

»Det er fedt, han har det så afslappet med Danmarks befolkning. Det er fedt med en afslappet konge!« slår 18-årige Mathias Træholt fast.

Bjarke, Simon og Mathias.
Bjarke, Simon og Mathias. Foto: Laura Rode Nygaard
Vis mere

Mens alle de publikummer, B.T. har talt med, er enige om, at kronprinsen gjorde en god figur på Bøgescenen, mente de fleste også, at kronprinsen virkede som en mand, der måske havde fået en fadøl eller to, inden han gik på scenen. Men det er der ingen skam i, slår publikum fast.

»Det var mega, mega fedt. Han er så nice. Men jeg tænker også, han var stiv. Men respekt for det. Folk skal have lov til at være sådan. Også kronprinsen,« siger 17-årige Lasse Vestergaard Knudsen.

Lasse Vestergaard Knudsen, Sofus Vibe Hebsgaard og Mathias Træholt.
Lasse Vestergaard Knudsen, Sofus Vibe Hebsgaard og Mathias Træholt. Foto: Laura Rode Nygaard
Vis mere

»Han er en mand af folket – så skal man være vissen, når man går på scenen. Det er ligesom Johnny Madsen,« mener Mathias, mens Bjarke tilføjer:

»Et land er bygget op på vodka, og det har kongen af Danmark forstået.«

»Jeg tænkte også, han havde fået et par fadøl, men for min skyld gør det ikke noget – han er ligesom os andre jo,« lyder det fra 38-årige Anders Borby.

Festivalgæsterne er også enige om, at kronprinsen sagtens kan hoppe en tur på Bøgescenen igen, når han engang bliver konge.

»Han viser, han er et menneske som alle andre, og sådan synes jeg bare, han skal fortsætte med at være,« siger Lasse Vestergaard Knudsen, mens Anders Borby spår, at vi med kronprinsen får en mere jordnær konge.

»Jeg synes, det er så fint, han skal være konge. Han virker mere rummelig end Margrethe og mere nede på jorden,«