Planen for en gradvis genåbning af Danmark blev færdig sent mandag aften.

Den indeholder bare ikke en plan for afviklingen af de danske festivaler – til stor ærgrelse for arrangørerne.

Og med 58 dage til, at Jelling Musikfestival skal slå dørene op for over 30.000 gæster, ved de stadigvæk ikke med sikkerhed, hvordan fremtiden ser ud.

»Det er træls og skuffende. Vi ved jo ikke rigtig noget om, hvor vi står, da vi ikke har fået en konkret udmelding,« lyder det fra festivallederen for Jelling Musikfestival, Lars Charlie Mortensen, til B.T.

Jelling Musikfestival er skudt i gang torsdag 26. maj 2016. Festivalen strækker sig frem til 29. maj. Jelling Musikfestival 2016. (Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen/Scanpix 2016)
Jelling Musikfestival er skudt i gang torsdag 26. maj 2016. Festivalen strækker sig frem til 29. maj. Jelling Musikfestival 2016. (Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen/Scanpix 2016) Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen
Vis mere

»Vi planlægger med yderste forsigtighed, og vi har ikke indgået kontrakter med nogen endnu. På det her tidspunkt sidste år var alt planlagt. For hver dag der går, bliver muligheden for festival bare mindre. Det er frustrerende, at vi står midt i limbo.«

Det vil som udgangspunkt tage indtil midten af april, før den nedsatte ekspertgruppe kommer med nye planer for genåbningen, og på det tidspunkt vil der være under en måned til, at Jelling Musikfestival løber af stablen. Men festivalerne agter ikke at melde fra og fortsætter med at planlægge festivalen.

Jelling Musikfestival er ikke den eneste festival, der står og tripper afventende.

Mange af de danske festivaler udtrykker, at det er skuffende, at der intet konkret er meldt ud endnu, men flere regner med, at intet nyt er godt nyt.

(ARKIV) Bomba Estereo med Liliana Saumet på Orange Scene på Roskilde Festival torsdag 30. juni 2016. Udviklingen af et coronapas går nu i gang, og det vil kunne bekræfte, om man er vaccineret. Støtteparti er bekymret for, om folk bliver presset til vaccination. Det skriver Ritzau, onsdag 3. februar 2021. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix)
(ARKIV) Bomba Estereo med Liliana Saumet på Orange Scene på Roskilde Festival torsdag 30. juni 2016. Udviklingen af et coronapas går nu i gang, og det vil kunne bekræfte, om man er vaccineret. Støtteparti er bekymret for, om folk bliver presset til vaccination. Det skriver Ritzau, onsdag 3. februar 2021. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix) Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

Roskilde Festivals administrerende direktør, Signe Lopdrup, udtaler i en meddelelse, at det ville have været bedre med en tidligere udmelding, men at de stadig er optimistiske.

»Set i det perspektiv vil jeg ikke lægge skjul på, at det på nuværende tidspunkt ville have været bedre med en tydeligere plan og udmelding, der allerede nu viste vejen hen mod sommerens begivenheder. Det havde været mere hensigtsmæssigt for alle – ikke mindst i forhold til at sikre en ansvarlig planlægning.«

Partierne bag genåbningsplanen har aftalt, at regeringen skal nedsætte en såkaldt hurtigtarbejdende ekspertgruppe i forbindelse afviklingen af »større forsamlinger og arrangementer«.

Den nedsatte gruppe skal i midten af april sammen med sundhedsmyndighederne komme med forslag til, hvordan de større forsamlinger og arrangementer kan afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt.

»Vi har længe efterlyst et bredere, mere tværgående fagligt samarbejde, så vi ser meget positivt på, at der nu endelig nedsættes en ekspertgruppe, der skal se på mulighederne for at gennemføre store arrangementer. Vi har den viden og erfaring, der skal til, og er klar til at stille op,« siger direktøren for Danmarks største festival.

Også Danmarks næststørste festival, Smukfest i Skanderborg, er enig i, at det er for sent, at ekspertgruppen bliver nedsat.

ARKIVFOTO 2011 af regnvejr på Smukfest 2013 Skanderborg Festival 2013. Se RB 1/8 2016 06.49. Det ustadige vejr fortsætter, og der kan ventes regn og kulde til festivalgængerne på Skanderborg Festival. (Foto: Malte Kristiansen/Scanpix 2013)
ARKIVFOTO 2011 af regnvejr på Smukfest 2013 Skanderborg Festival 2013. Se RB 1/8 2016 06.49. Det ustadige vejr fortsætter, og der kan ventes regn og kulde til festivalgængerne på Skanderborg Festival. (Foto: Malte Kristiansen/Scanpix 2013) Foto: Malte Kristiansen
Vis mere

»Vi kan konstatere, at vi ikke er en del af genåbningsplanen for nu, men vi fortsætter planlægningen, så ansvarligt som muligt, som er sat ud fra de krav i den for nylig offentliggjorte hjælpepakke,« siger talsmanden for Smukfest, Søren Eskildsen, og fortsætter:

»I forhold til den samlede festivalsæson er det alt for sent, at ekspertgruppen bliver nedsat. Vi har budt ind med løsninger fra før anden bølge. Vi har i månedsvis haft et tæt samarbejde med andre festivaler for at tilbyde ansvarlige løsninger for festivalerne. Vi har også kompetencerne og viljen til at få coronapasset til at fungere forsvarligt hos os.«

Håbet om en festival til sommer er ikke taget fra arrangøren endnu, selvom næste udmelding først kommer i april. Det gælder for Roskilde, Jelling, Smukfest, men også Northside og Tinderbox.

»Genåbningsplanen må vi på nuværende tidspunkt opfatte som et udtryk for, at regeringen tror på, at festivaler kan lade sig gøre til juni. Vi må antage, at regeringen havde meldt ud, hvis dette ikke var tilfældet,« lyder det fra arrangørerne for Northside og Tinderbox.

»Vi må fortsætte planlægningen, og så må vi sætte vores lid til, at den hurtigtarbejdende ekspertgruppe tidligere end midt-april kan fortælle os, hvilke forhold og restriktioner der kommer til at gøre sig gældende for afvikling af festivaler.«