Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Endnu en udvisningsdømt afghaner er blevet evakueret med et dansk evakueringsfly fra Afghanistan.

Afghaneren var iført sandaler og en lyseblå kjortel med en vest udover, da han tirsdag blev fremstillet i Dommervagten. Han havde en tolk med i retten, der hjalp ham med at oversætte.

Klokken 03:48 natten til tirsdag ankom han sammen med sin kone og børn til Københavns Lufthavn med et dansk evakueringsfly fra Islamabad.

Senere tirsdag blev han fremstillet i dommervagten, sigtet for at overtræde det indrejseforbud, han i 2016 fik i forbindelse med en dom for brandstiftelse.

Der er tale om en 31-årig mand, som tidligere er idømt seks måneders fængsel for brandstiftelse. Han blev sendt ud af Danmark til Afghanistan i 2017 med et indrejseforbud gældende frem til 2023.

I dommervagten forklarede han, at det var de danske myndigheder, der fik ham og hans familie til Danmark, fordi han har arbejdet for de danske myndigheder i Afghanistan.

»I ved selv, hvordan situationen er i Afghanistan. Jeg er ikke kommet af mig selv. Jeg kontaktede de danske myndigheder, og det er dem der har fået mig hertil,« sagde afghaneren via sin tolk.

Det har ikke været muligt for B.T. at få bekræftet, om afghaneren rent faktisk har arbejdet for Danmark, men han hævdede selv i retten, at han ville være i overhængende livsfare, hvis han var blevet i Afghanistan.

»Taliban har overtaget det hele. Jeg er blevet reddet fra døden ved at rejse herover. Alle ved min familie er i fare,« sagde han.

Afghaneren forklarede, at han havde en længere dialog med de danske myndigheder, indtil han fik et ja til, at han kunne rejse til Danmark.

»Jeg vil gerne takke Danmark rigtig mange gange for, at de vil hjælpe mig og min familie i en nødsituation, der handler om liv og død,« sagde han.

Han sagde, at han ikke var opmærksom på at indrejseforbuddet stadig gjaldt.

Manden er omfattet af navneforbud, og B.T. kan derfor ikke skrive for mange detaljer om den anholdte. Hans anholdelse bliver foreløbig opretholdt i 72 timer, mens sagen undersøges nærmere.

Det er ikke første gang, at en person, der er udvist af Danmark, udnytter den kaotiske situation under tilbagetrækningen i Afghanistan til at flygte.

Mandag kom det frem, at en udvist 23-årig afghaner med tilknytning til den forbudte bande Loyal to Familia (LTF) havde sneget sig med på et af Udenrigsministeriets evakueringsfly fra Afghanistan.

Det fik Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, til at kritisere regeringens håndtering af evakueringerne, og tirsdag langer han igen ud efter regeringen på Twitter.

'Der er simpelthen ikke styr på evakueringerne,' skriver Peter Skaarup, der vil have regeringen til at skride til handling og ændre procedurer på området.

Da B.T. mandag spurgte Udenrigsministeriet, hvordan en udvist person kunne komme tilbage til Danmark på et evakueringsfly, lød det i en skriftlig kommentar, at ministeriet ikke kommenterer enkeltsager i pressen.

»Screeningsprocessen i forbindelse med evakueringerne involverer flere danske myndigheder og gennemføres under særdeles vanskelige forhold i Afghanistan. Som det er blevet fremhævet flere gange, kan det derfor ikke udelukkes, at der vil blive begået fejl,« lød det i det skriftlige svar.

Ministeriet oplyste, at de evakuerede både screenes i Kabul inden afgang og i Københavns Lufthavn, når de ankommer.

»Screeningen sker både forud for optagelse på evakueringslisterne og som opfølgning på ændringer, der foretages på jorden i Kabul,« skriver ministeriet, som også forklarer, at alle tilgængelige dokumenter bliver gennemgået, inden passagererne bliver lukket ind på flyet i Kabul.

Det er tvivlsomt, om den 23-årige og den 31-årige kan sendes tilbage til Afghanistan.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har meldt ud, at Danmark foreløbig stopper tvangsudsendelser til Afghanistan, fordi Taliban alligevel ikke vil tage imod dem. Stoppet for udsendelser gælder foreløbig frem til 8. oktober.

Andre læser også