Klokken 21.11 søndag aften fik politiet en anmeldelse: En person er stukket ned og ligger blødende på gaden på Ormslevvej i Viby J. Kort efter ankom de første patruljer på stedet, hvor de forsøgte at redde det unge liv.

Men 18-årige Mads Arberg døde den søndag aften. Spørgsmålet er, hvorfor Mads skulle dø?

Vi ved, at drabsvåbnet var en kniv, og at fem er blevet anholdt, men hvorfor skulle den 18-årige gymnasieelev fra Højberg dræbes? Var det planlagt eller blot et røveri, som gik galt? Og hvad var motivet og relationen mellem ham og gerningsmændene?

På B.T. Aarhus har vi fulgt sagen tæt og forsøgt at finde svar på de ubesvarede spørgsmål, men både politiet, anklagemyndigheden og de sigtedes forsvarsadvokater er fåmælte i forhold til sagen. Her er, hvad vi ved.

Siden søndag aften, hvor drabet på den blot 18 årige dreng fandt sted ved et stisystem ved Omslevvej i Viby, er fem mænd blevet anholdt.

Mange har været forbi gerningsstedet og lægge blomster på det 18-årige offers mindested. Foto: Øxenholt foto
Mange har været forbi gerningsstedet og lægge blomster på det 18-årige offers mindested. Foto: Øxenholt foto
Vis mere

Fire af de fem er blevet varetægtsfængslet og alle sigtet for »i forening og under forudgående aftale« omkring klokken 21.11 ved stisystemet at have dræbt Mads Arberg med flere knivstik. Derudover er de alle sigtede for at have medbragt kniv og under trussel at have frarøvet Mads Arberg værdier.

Det gør, at de alle også er blevet sigtet for at have været i besiddelse af en kniv under skærpende omstændigheder, da drabet og røveriet er sket på et offentligt tilgængeligt sted.

Tre ud af de fire mænd nægter sig skyldige i drabet, mens den fjerde tidligere på ugen erkendte vold med døden til følge. Han erkender også, at det var ham, som førte kniven, oplyser hans forsvarsadvokat Mette Grith Stage til B.T. Aarhus.

Den femte mand, som har været anholdt i sagen, er løsladt igen. Han er sigtet for at have bortskaffet bevismateriale.

Hvad bevismaterialet dækker over, ved vi endnu ikke. Vi ved heller ikke med sikkerhed, om drabet på Mads Arberg skyldes et røveri, som gik galt.

Det lader nemlig ikke til, at anklagemyndigheden og Østjyllands Politi er helt enige om, hvad der skete forud for drabet på den 18-årige søndag aften.

I retten i Aarhus har anklagemyndighedens sigtelse mod de fire mænd i alle grundlovsforhørene lydt på, at både røveriet og drabet skulle være planlagt på forhånd, men samtidig meldte Østjyllands Politi onsdag ud, at de formoder, at drabet skyldes et røveri, som gik galt.

Noget tyder derfor på, at det ikke var meningen, at den 18-årige mand skulle død.

»Det er vores vurdering, at gerningsmændene har planlagt at begå røveri mod den 18-årige, som de havde en forudgående aftale om at mødes med,« sagde politiinspektør Brian Voss Olsen onsdag.

En udmelding, som har rejst endnu et spørgsmål. For hvorfor skulle Mads Arborg mødes med de andre unge mænd søndag aften? De mænd, som politiet formoder endte med at frarøve ham hans kun 18 år lange liv, og samtidig efterlade en familie sønderknust.

Grundlovsforhørene er blevet holdt bag lukkede døre, og pressen og offentligheden er derfor blevet smidt ud, efter at sigtelserne er blevet læst op. Det har derfor ikke været muligt at komme nærmere, hvad mødet mellem dem gik ud på.

Mads' familie udsendte fredag en kort meddelelse. De ved heller ikke, hvad der skete den aften, deres elskede bror og søn gik bort.

»Søndag mistede vi vores elskede søn og kærlige bror. Endnu kender vi ikke til fulde omstændighederne, der har taget ham fra os, men vi står tilbage med savnet og sorgen over aldrig at skulle se ham igen,« skriver familien Arberg i en udtalelse.

Af hensyn til efterforskningen holder politiet kortene tæt. De ønsker hverken at uddybe, hvorfor de skulle mødes, eller hvilken form for relation, der var mellem den dræbte og gerningsmændene.

B.T. Aarhus erfarer dog fra flere kilder, at mødet mellem Mads Arberg og de formodede gerningsmænd drejede sig om en hashhandel. En hashhandel, som endte fatalt.

Det løser dog fortsat ikke spørgsmålet om, hvorfor Mads Arberg skulle dø.

Et spørgsmål, som mange i lokalsamfundet hungrer for at få svar på, men som politiet endnu ikke vil udtale sig om – blandt andet fordi det endnu ikke kan udelukke, at der kommer flere anholdelser.

B.T. Aarhus følger sagen.