Det kom som et chok for alle i det store retslokale i Retten i Aarhus, da tre vidner onsdag skiftevis pludselig fortalte, at de under pres fra en lokal imam havde peget på den forkerte drabsmand.

Ikke engang den 30-åriges forsvarsadvokat, Jørn Brandenhoff Schmidt, vidste på forhånd, hvad der var i gære, da det første vidne tog plads i vidneskranken.

»Jeg var ikke klar over, hvad de ville komme og forklare. Det var jeg ikke, men jeg gik jo ud fra, at de ville forklare nogenlunde det samme, som de har sagt tidligere. Det gør man jo normalt,« fortæller han til B.T. Aarhus.

Men det gjorde de langtfra.

Én efter én smed de en bombe, da de tog plads i vidneskranken og fortalte, at de havde afgivet falsk vidneforklaring til politiet i forhold til, at det skulle have været deres anden ven, en 30-årig mand, som stod bag skuddrabet på deres 21-årige ven, som sidste efterår mistede livet ved Kappelvænget i det vestlige Aarhus efter et dødbringende skud i maven.

Det vil sige Jørn Brandenhoff Schmidts klient, der lige nu sidder på anklagebænken tiltalt for drabet, som han kan få op til 18 års fængsel for.

Fra dem alle lød det enstemmigt, at det var en imam fra en moské i det vestlige Aarhus, som fik overbevist dem om, at det var den 30-årige, som nu i et år har siddet varetægtsfængslet for forbrydelsen, der var drabsmanden.

»Jeg var så ked af det, så jeg ville bare gerne have, at der var en, der skulle bøde for det, og jeg troede på alle de ting, så jeg dannede mig billeder inde i mit hoved af, at det var det, der var sket.«

»Det var derfor, jeg gav den vidneforklaring, men det er ikke sådan, det er,« lød det fra en af de unge mænd, som var klædt i sort fra top til tå, da han, som det andet vidne i sagen, trak sin forklaring tilbage.

Et af de andre vidner fortalte, at imamen havde truet ham til at angive sin 30-årige ven.

»Han pressede ord ind i min mund: 'I skal gå ind og sige, at det er ham, ellers får I et langt og ulykkeligt liv',« fortalte han i retten.

Jørn Brandenhoff Schmidt kan ikke præcist sige, hvor stor betydning de nye oplysninger får for sagen, da anklagemyndigheden fortsat mangler at afhøre flere vidner, som også har peget på, at det skulle være den 30-årige, som skød den 21-årige.

Han fortæller dog, at det kan få stor betydning for den 30-årige, hvis de resterende vidner også trækker deres forklaring tilbage.

»Så er det min vurdering, at det bliver vanskeligere for anklagemyndigheden at løfte bevisbyrden for, at min klient skal dømmes,« siger han og forsætter:

»Det stiller jo spørgsmålstegn ved, hvem der er gerningsmand.«

Fredag fortsætter retssagen mod den 30-årige mand, som fortsat er tiltalt for drabet. Her er det planen, at flere vidner skal afhøres i sagen.

Det har indtil videre ikke været muligt for B.T. Aarhus at få en kommentar fra imamen. Det er op til anklagemyndigheden, om han vil blive retsforfulgt.